Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Τρίτη 16 Μαΐου 2023

ΕΚΕΙΝΕΣ ΠΟΥ ΕΦΥΓΑΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΕΦΕΡΑΝ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ

 Το περασμένο Σάββατο, η Αδελφότητα της Ζωοδόχου Πηγής, μονής Παρθενώνος, τέλεσε μνημόσυνο στην Ασπασία Μανούσακα, η οποία επί πολλά χρόνια συνοδοιπόρησε και διακόνισε τον μακαριστό επίσκοπο Ειρηναίο μαζί με την επίσης μακαριστή Μαρία Παπαδημητράκη κοινωνική λειτουργό. 
Ξέρω ότι θα προσκόψω στην απέραντη ταπεινοφροσύνη της, γιατί ήταν και ήθελε να είναι μια αφανής εργάτρια.
Ωστόσο δυό λόγια τιμής οφείλονται.
Πέραν αυτής της διακονίας, η μακαριστή Ασπασία ήταν η ψυχή του οικοτροφείου θηλέων της μητρόπολης μας στο οποίο εκατοντάδες παιδιά απο απομακρυσμένα χωριά, που δε διέθεταν καθημερινή συγκοινωνία, διέμειναν κατά τη φοίτηση τους στο Γυμνάσιο, Λύκειο Κισάμου, τότε. Έφευγαν μόνο στις διακοπές των εορτών και του καλοκαιριού στο σπίτι τους. Υπήρξαν και ελάχιστες περιπτώσεις που δεν έφευγαν καθόλου, γιατί δεν είχαν.....σπίτι
Πολύ η ευθυνη και στην Ασπασία. Το φαγητό τους, η καθαριότητα τους, η μελέτη τους, η διαχείριση της εφηβείας, η διαχείριση οικογενειακών τους προβλημάτων, που δεν έλλειπαν, η διαπαιδαγώγηση τους με βάση αρχές και αξίες πατροπαράδοτες, χριστιανικές.
Αυστηρή ,ευγενική και γλυκιά ήταν η δεύτερη μάνα των παιδιών. 
Η Ασπασία ήταν αυτή που είχε την ευθύνη για την φιλοξενία και το τραπέζι των  επισκεπτών που τόσο συχνά είχε ο δεσπότης, απο την Ελλάδα και το εξωτερικό. 
Το διάστημα που ο μακαριστός Ειρηναίος βρέθηκε στη Γερμανία, ως μητροπολίτης Βόννης, επίσης ακολούθησε και προσέφερε και εκεί τις υπηρεσίες, όπως με ωραία λόγια ανέφερε ο πατήρ Ιωάννης Ψαράκης, που τέλεσε το μνημόσυνο της. Επίσης σε μήνυμα του (λόγω απουσίας του) που ανεγνώσθη, ο Σεβασμιώτατος μητροπολίτης μας, αναφέρθηκε με εκτίμηση και σεβασμό στην προσφορά της.  
Στενά δεμένη με το μοναστήρι του Παρθενώνα, συχνά ανηφόριζε σε αυτό και συναντούσε τις αδερφές και παλιές συνεργάτισσες στο οικοτροφείο, Νεκταρία και Ευβούλη.
Αυτή ήταν η Ασπασία, θα την θυμάμαι πάντα, σαν άλλη μητέρα, σαν παιδαγωγό, για τη συνεργασία μας για τα παιδιά του σχολείου και σαν καλή γειτόνισσα.
Αιωνία της η μνήμη.
Δίκαιοι εις τον αιώνα ζώσι

Δεν υπάρχουν σχόλια: