Από τα αρχεία της Βικελαίας βιβλιοθήκης Ηράκλειου, τα Γερμανικά Αρχεία που έφερε ο πρώην δήμαρχος Ηρακλείου κ. Καρέλης .... του 1944 για τις περιοχές μας.
Κινήσεις συμμοριών και κατασκοπεία αυτών.
Νομός Χανίων
Νομός Χανίων, επαρχία Κισσάμου.
Ενώ κατά τη χρονική διάρκεια των προηγούμενων μηνών στην επαρχία Κισσάμου δεν καταγράφηκε σχεδόν καθόλου δραστηριότητα συμμοριών, έγινε αισθητή τέλη Ιουλίου – αρχές Αυγούστου μια όλο και πιο ισχυρά εξελισσόμενη δραστηριοποίηση ομάδων συμμοριών κομμουνιστικού προσανατολισμού σε αυτή την περιοχή.
Αφού χωρίστηκε κοντά στο χωριό Κακόπετρος η συμμορία του Κυανίδη, μετακινήθηκε μια ομάδα αυτής της συμμορίας στην περιοχή των χωριών Μαλάθυρος, Σάσσαλο, Ζυμβραγού και Κακόπετρος (28 χλμ. νοτιοδυτικά των Χανίων) και αύξησε τη δύναμή της από εφεδρείες αυτής της περιοχής σε διακόσιους άνδρες. Αφότου διεξήχθησαν πολλές αιφνιδιαστικές επιθέσεις εναντίον ελληνικών σταθμών της αστυνομίας και γερμανόφιλων κατοίκων, αναγκάστηκε η συμμορία εξαιτίας πολλών επιχειρήσεων των γερμανικών στρατευμάτων, να διαλυθεί. Οι εφεδρείες κατέφυγαν στα χωριά, όπου από εκεί ανά πάσα στιγμή θα βρίσκονται στη διάθεση της συμμορίας. Ένας μεγάλος αριθμός των επικεφαλείς και μελών της συμμορίας, έχει ονομαστικώς γνωστοποιηθεί και έχουν καταγραφεί για την αναζήτησή αυτών. Ένα μέρος αυτής της συμμορίας προσχώρησε μετά τη διάλυση της στη συμμορία του ιερέα της Λίμνης (40 χλμ. νοτιοδυτικά των Χανίων).
Τέλος Ιουλίου δημιουργήθηκε, υπό την αρχηγία του εφημέριου της Λίμνης, από πολλά χωριά της επαρχίας Κισσάμου μια εξήντα έως ογδόντα δύναμη, ισχυρής κομμουνιστικής ιδεολογικής κατεύθυνσης συμμορία, η οποία το επόμενο χρονικό διάστημα έκανε την εμφάνισή της με πολύ δραστήριο τρόπο.
Μια παρομοίως από κομμουνιστές αποτελούμενη συμμορία με δύναμη περίπου εκατό πενήντα ανδρών υπό την αρχηγία του δασκάλου της Λίμνης Κουκουράκη, τέθηκε μέσα Αυγούστου στις διαταγές της συμμορίας του εφημέριου της Λίμνης. Εξαιτίας της πραγματοποίησης διαφόρων επιχειρήσεων από τα γερμανικά στρατεύματα αναγκάστηκε αυτός να απομακρύνει τις εφεδρείες με κατεύθυνση τα χωριά και παρέμεινε με ένα κορμό, αποτελούμενο από τριάντα άνδρες μεταξύ των χωριών Καμπανός και Κακοδίκι.
Μια επιπλέον ομάδα με έως τώρα άγνωστη δύναμη ανδρών συμμορίας υπό τον Εμμανουήλ Σγουρομάλλη, παραμένει πλησίον του χωριού Καλάθενα (ες) (6 χλμ. νοτίως του Καστελίου - Κισσάμου). Αυτή η τελευταία ομάδα ασχολείται σύμφωνα με νεότερες αναφορές με την ασφάλεια του στρατηγείου του Ε.Α.Μ στην Κρήτη, στα Τσουρουνιανά (8 χλμ. νοτίως του Καστελίου-Κισσάμου). Ως επικεφαλής του στρατηγείου αναφέρεται ο Έλληνας ονόματι Γαλάνης. Ως γενικός γραμματέας και εκπρόσωπος του, έχει τοποθετηθεί ο φυγάς πρώην λοχαγός της χωροφυλακής του Καστελίου-Κισάμου ονόματι Μαρκεδάκης. Ο Γαλάνης είναι υπεύθυνος για τις στο δυτικό τμήμα του νησιού πραγματοποιημένες αιφνιδιαστικές επιθέσεις εναντίον μελών του γερμανικού στρατού.
Ο Γαλάνης εξέφρασε σε έναν σύνδεσμο, ότι οι ξαφνικές επιθέσεις εναντίον μελών του γερμανικού στρατού πραγματοποιήθηκαν κατόπιν εντολής των Άγγλων, για να διαπιστώσουν ποια αντίποινα θα λαμβάνονταν από τη γερμανική πλευρά.
Την 16 ή 17/8 πραγματοποιήθηκε συνέλευση των κομμουνιστών αρχηγών της επαρχίας Κισσάμου στο Σιρικάρι (8 χλμ. νοτίως του Καστελίου).
Ενδεχομένως τα ονόματα να μην ειναι σωστά όπως τα ξέραμε μιας και με επιφύλαξη δάσκαλος στην Λίμνη ήταν κάποιος Μασούρης απο την Νεσσαρά εκείνη την εποχή και ο Κουκουράκης στο Έλος... τέλος ο ιερέας της Λίμνης ήταν ο παπα Σπύρος Κουντουράκης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου