Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2022

ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ ΚΑΙ ΤΟ OPEN MALL ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ...

Όλο και περισσότερο πάμε να κάνουμε το όνειρο πραγματικότητα... αρκεί βέβαια να το πιστέψουν και αυτοί που θέλουν να το υλοποιήσουν... και να μην ειναι πάλι ένα πυροτέχνημα υποσχέσεων. Μάλιστα πριν από λίγες μέρες ο ειδικός Γραμματέας των προγραμμάτων ΕΤΠΑ, κ Γιώργος Ζερβός, ενέκρινε τις τροποποίησες του δήμου Κισάμου και έτσι το έργο του Open mall μπορεί να προχωρήσει αφού προτείνεται για εγγραφή στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, με προϋπολογισμό 1.768.220,00 €.
- Η προτεινόμενη Πράξη αφορά στην δημιουργία Ανοικτού Κέντρου Εμπορίου και υποβλήθηκε από τον Δήμο Κισάμου (Δικαιούχος) σε συνεργασία, μέσω της υπογραφής Μνημονίου, με τον Νέο εμπορικό Σύλλογο Κισάμου (Συνδικαιούχος). Το Ανοικτό Κέντρο Εμπορίου επιλέχθηκε να αναπτυχθεί σε τμήμα του ιστορικού εμπορικού κέντρου της Κισάμου του Δήμου Κισάμου που είναι και η έδρα του δήμου, καθώς πρόκειται για το εμπορικό κέντρο της ευρείας περιοχής του Δήμου με πλούσιο πολιτιστικό και ιστορικό απόθεμα και τουριστική δύναμη. Η περιοχή παρέμβασης περιλαμβάνει τους κεντρικότερους δρόμους και πλατείες τις Κισάμου, ενώ με τον τρόπο οργάνωσης της, σε συνδυασμό με την υφιστάμενη κυκλοφοριακή λειτουργία της, ανταποκρίνεται στις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί στην ανωτέρω Πρόσκληση. Επιπλέον παρουσιάζει συγκριτικά πλεονεκτήματα, όπως ο έντονος εμπορικός και επιχειρηματικός χαρακτήρας της, ο ισχυρός χαρακτήρας κεντρικότητας, ο κτιριακός και αρχιτεκτονικός πλούτος, η γειτνίαση των εμπορικών καταστημάτων με μνημεία και ελεύθερους δημόσιους χώρους, η συνεκτικότητα. Ο βασικός στόχος της δημιουργίας του Κέντρου είναι να αυξήσει την ανταγωνιστικότητα και την εξωστρέφεια των επιχειρήσεων που συμμετέχουν, να τονώσει την τοπική αγορά και να επανεδραιώσει το εμπορικό κέντρο της πόλης, ως ελκυστικό προορισμό για αγορές, διασκέδαση και πολιτισμό, αντιμετωπίζοντας έτσι τις δυσμενείς επιπτώσεις της κρίσης.
Για την επίτευξη του παραπάνω στόχου, ο Δήμος Κισσάμου ως Δικαιούχος, θα υλοποιήσει κατάλληλες εργασίες διαμόρφωσης, ανάπλασης και κατασκευή απαραίτητων υποδομών, εγκαταστάσεων και εξοπλισμού του δημόσιου χώρου της περιοχής παρέμβασης, εξασφαλίζοντας έτσι την αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση των κοινόχρηστων χώρων σαν μελλοντικά κέντρα της κοινωνικής ζωής του εμπορικού κέντρου και χώρους προσέλκυσης κατοίκων και επισκεπτών, αλλά και την δημιουργία προϋποθέσεων ενοποίησης του «κατακερματισμένου» χώρου εμπορίου σε μια ενιαία εμπορική διαδρομή και ταυτότητα . Συνοπτικά ο σχεδιασμός περιλαμβάνει:
οργάνωση κυκλοφορίας σε οδούς ήπιας κυκλοφορίας στο ίδιο επίπεδο με χώρο κίνησης πεζών για την διασφάλιση της προτεραιότητας των πεζών, απομάκρυνση εκτεταμένων χώρων στάθμευσης και αναδιοργάνωση χώρων αναμονής ΤΑΧΙ, ΑΜΕΑ, θέσεων φορτοεκφόρτωσης και θέσεων για μηχανάκια και ποδήλατα καθώς και τον ορισμό του χώρου κίνησης οχημάτων, κίνησης και στάσης πεζών και περιοχών, νέες δεντροφυτεύσεις, νέο αστικό εξοπλισμό, νέο δίκτυο αστικού φωτισμού, κατασκευή νέου συστήματος με σχάρες για τη συλλογή των ομβρίων. Επίσης προβλέπεται η υλοποίηση δράσεων συστημάτων έξυπνης πόλης (εγκατάσταση ασύρματου δημοτικού δικτύου Wi-Fi).
Ο Νέος Εμπορικός Σύλλογος Κισάμου, ως Συνδικαιούχος, θα υλοποιήσει κατάλληλες παρεμβάσεις στις όψεις των συνεργαζόμενων επιχειρήσεων, συμβάλλοντας έτσι την αισθητική – μορφολογική ενοποίηση τους.
Επιπλέον, για την προβολή και προώθηση της εμπορικής περιοχής αλλά και για την ενίσχυση της τοπικής επιχειρηματικότητας θα αναπτύξει ψηφιακή Πλατφόρμα Επιχειρηματικότητας. Η περιοχή επέμβασης βρίσκεται σε κεντροβαρική θέση στον οικισμό του Κισσάμου, στο παλαιότερο τμήμα του που αναπτύχθηκε δυναμικά. Την ενότητα του ανοικτού κέντρου εμπορίου (open mall) που συνθέτουν οι παρακάτω δρόμοι ή τμήματα δρόμων και πλατείες Οδός Σκαλίδη, Οδός Λιονάκη, Οδοί Βαρδαντώνη, Φρουδάκη και Ομογενών Αμερικής από την Σκαλίδη μέχρι την πλατεία Βενιζέλου / εθνική οδό καθώς και η οδός που οριοθετεί στα βόρεια την πλατεία Βενιζέλου. Η πλατεία Τζανακάκη και η πλατεία μπροστά (ανατολικά) από το αρχαιολογικό μουσείο. Επίσης περιλαμβάνει τον δημοτικό χώρο στάθμευσης. Επίσης προβλέπονται Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις. Οι ωφελούμενες εμπορικές επιχειρήσεις που θα συμμετάσχουν είναι 66 (ποσοστό 84,84% επί του συνόλου των υφιστάμενων ενεργών εμπορικών επιχειρήσεων της περιοχής παρέμβασης. Επιπλέον θα συμμετάσχουν και 24 μη εμπορικές επιχειρήσεις της περιοχής και 8 κενά καταστήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: