Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2022

ΕΩΣ 12 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ Η ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΙΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ 2023

Σύμφωνα με τις Εγκυκλίους Φ251/147493/Α5/28.11.2022 και Φ.152/147494/Α5/28.11.2022 του ΥΠΑΙΘ,οι μαθητές της Γ’ Τάξης των Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων ((ΓΕΛ &ΕΠΑΛ) που επιθυμούν τη συμμετοχή τους στις Πανελλαδικές εξετάσεις του 2023, για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, πρέπει να υποβάλουν στο Λύκειό τους από την Τρίτη 29 Νοεμβρίουέως καιτη Δευτέρα 12Δεκεμβρίου 2022Αίτηση-Δήλωση (Α-Δ) υποψηφιότητας συμμετοχής στις εξετάσεις αυτές. Στο ίδιο χρονικό διάστημα καλούνται να υποβάλλουν την Α-Δ και οι απόφοιτοι προηγούμενων ετών.
Ο/Η υποψήφιος/α αφού προμηθευτεί την Α-Δ που αναλογεί στην περίπτωσή του είτε από το διαδίκτυο, είτε από το Λύκειό του θα πρέπει να τη συμπληρώνει χειρόγραφα και στη συνέχεια να την υποβάλλει για ηλεκτρονική καταχώριση στο Λύκειο που φοιτά ή, αν πρόκειται για απόφοιτο, στο Λύκειο από το οποίο αποφοίτησε ή στο πλησιέστερο στην κατοικία του Λύκειο.Κατά την υποβολή θα πρέπει να επιδεικνύεται ταυτότητα/διαβατήριο (ελληνικό ή ξένο)  ή άλλοεπίσημο έγγραφοαποδεικτικού της ταυτοπροσωπίας, προκειμένου να ελεγχθεί η ορθή καταχώριση των στοιχείων του/της υποψηφίου/υποψήφιας. Οι απόφοιτοι κατά την προσέλευσή τους στη σχολική μονάδα θα πρέπει πλέον των παραπάνω να συνυποβάλλουν ευκρινές αντίγραφο απολυτηρίου αλλά και πτυχίου αν πρόκειται για υποψήφιο/α του ΕΠΑΛ. 
Κατά τη συμπλήρωση της Α-Δ. :
1. Οι υποψήφιοι που επιθυμούν αποκλειστικά και μόνο την εισαγωγή τους στα Τμήματα Μουσικών Σπουδών ειδικής διαδικασίας εισαγωγής (βλ. 5B) δε συμπληρώνουν τα αναφερόμενα από το 2 έως και 5Α αλλά ΜΟΝΟ τηνεπιπλέον ΑΙΤΗΣΗ-ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΗΛΩΣΗ που αναφέρεται στο 5B.
2. Οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ επιλέγουν την ειδικότητα του τομέα στην οποία ήδη φοιτούν.Οι απόφοιτοι μπορούν να επιλέξουν να είναι υποψήφιοι οποιασδήποτε ειδικότητας του τομέααποφοίτησής τους.
3. Οι υποψήφιοι των ΓΕΛ επιλέγουν την ομάδα προσανατολισμού (Ο.Π.) την οποία παρακολουθούν. Αν πρόκειται για μαθητές της Ο.Π. Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας τότε θα πρέπει να δηλωθεί και είτε το μάθημα των Μαθηματικών για πρόσβαση στα Τμήματα του 2ου Επιστημονικού Πεδίου, είτε το μάθημα της Βιολογίας για πρόσβαση στα Τμήματα του 3ου Επιστημονικού Πεδίου.
4. Οι υποψήφιοι δηλώνουν την επιθυμία τους:
A. για τα ένστολα Τμήματα, με την υποχρέωση να υποβάλλουν, σε μεταγενέστερη φάση και σε χρονικό διάστημα που θα ορίζουν οι προκηρύξεις των αρμόδιων Υπουργείων,και αίτηση συμμετοχής στις προκαταρκτικές εξετάσεις(οι οποίες προγραμματίζονται για το διάστημα Μαρτίου/Απριλίου 2023)των αντίστοιχων τμημάτων. Η δήλωση των ένστολων τμημάτων στην Α-Δ δεν είναι δεσμευτική.
B. για τα ΤΕΦΑΑ, με την υποχρέωση να υποβάλλουν,κατά την περίοδο των εξετάσεων,και σχετική αίτηση στις επιτροπές Υγειονομικής εξέτασης και πρακτικής δοκιμασίας (αγωνίσματα).Η δήλωση των ΤΕΦΑΑ στην Α-Δ είναι υποχρεωτική.
Γ. για τα απαιτούμενα ειδικά μαθήματα προκειμένου να διεκδικήσουν την 
εισαγωγή τους στις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης (Α.Σ.Τ.Ε.) και 
σε ορισμένα Τμήματα Πανεπιστημίων (ξενόγλωσσες φιλολογίες, Τμήματα
Αρχιτεκτονικής, κτλ - βλ. επισυναπτόμενα αρχεία ΕΓΥΚΛΙΩΝ.) 
5. Οι υποψήφιοιπου επιθυμούν να εισαχθούν σε Τμήματα Μουσικών Σπουδώνθα πρέπει:
A. για τα τμήματα των ΕΚΠΑ / ΑΠΘ να δηλώσουν και τα ειδικά μαθήματα «Αρμονία» και «Έλεγχος Μουσικών Ακουστικών Ικανοτήτων».
B. για τα τμήματα του Ιονίου Πανεπιστημίου, του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων - όπου ακολουθείται ειδική διαδικασία εισαγωγής ( εξέταση σε Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία και στα μουσικά μαθήματα «Μουσική Εκτέλεση και Ερμηνεία», «Μουσική Αντίληψη και Γνώση») - να συμπληρώσουν και μία επιπλέον ΑΙΤΗΣΗ/ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΗΛΩΣΗ. Σε αυτήν την αίτηση-υπεύθυνη δήλωση δηλώνεται και η επιθυμία υποψηφιότηταςαποκλειστικά και μόνο για τα Τμήματα αυτά ή και για τα Τμήματα αυτά.
Επισημαίνεται επίσης ότι :
Η μη εμπρόθεσμη υποβολή της Α-Δ έχει συνέπειες στη συμμετοχή των υποψηφίων στις πανελλαδικές εξετάσεις. 
Οι υποψήφιοι με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ή ειδικές μαθησιακές δυσκολίες,αποστέλλουν την Α-Δ χωρίς τα σχετικά δικαιολογητικά. Σε μεταγενέστερο χρόνο, που θα γνωστοποιηθεί με σχετική ανακοίνωση, οι μαθητές αυτοί θα υποβάλουν επιπλέον αίτηση η οποία θα εκφράζει την επιθυμία τους για προφορική ή γραπτή εξέταση κατά περίπτωση καθώς και τα σχετικά δικαιολογητικά.
Οι υποψήφιοι για το 10% (συμμετέχοντεςστις πανελλαδικές εξετάσεις του 2021 ή 2022χωρίς νέα εξέταση) δεν υποβάλλουν Α-Δ, αλλά απευθείας μηχανογραφικό δελτίο στις ίδιες ημερομηνίες που θα καθορισθούν και για τους υπόλοιπους υποψηφίους. Αν επιθυμούν την εισαγωγή τους:i) στα ένστολα τμήματα υποβάλλουν τη σχετική αίτηση συμμετοχής στις προκαταρκτικές εξετάσεις του αρμόδιου Υπουργείου (βλ. 4Α), ή/καιii) στα ΤΕΦΑΑ, δεν δικαιούνται να συμμετάσχουνεκ νέου στις πρακτικές δοκιμασίες (αγωνίσματα), άρα συμμετέχουν στη διαδικασία με βάση τις επιδόσειςτους από τη τελευταία συμμετοχή τους στις πρακτικές δοκιμασίες.
Οι υποψήφιοι πάσχοντες από σοβαρές παθήσεις (βλ ΚΥΑ Φ.153/147462/Α5-ΦΕΚ Β 6069/28-11-2022), που έχουν ήδη πιστοποιηθεί ή θα πιστοποιηθούν από τις ειδικές επταμελείς επιτροπές του ν.3794/2009όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, δεν υποβάλλουν Α-Δ αλλά απευθείας ξεχωριστό μηχανογραφικό δελτίο για το 5% των θέσεων εισακτέων με κριτήριο το βαθμό του απολυτηρίου τους.Υπενθυμίζεται ότιη λήψη πιστοποίησης για υπαγωγή στην κατηγορία αυτή γίνεται  μέχρι και τις 23 Δεκεμβρίου 2022 (βλ. εγκύκλιο ΥΠΑΙΘ Φ.152/148604/Α5/30.11.2022)σε κάποια από τις 14 αρμόδιες επταμελείς επιτροπές των νοσοκομείων.Ωστόσο, αν επιθυμούν τη συμμετοχή τους και στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, υποβάλλουν και αυτοί Α-Δ.
Τα έντυπα αιτήσεων- υπεύθυνων δηλώσεων,τα οποία έχουν αναρτηθεί και στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας www.minedu.gov.gr, στο σύνδεσμο ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ
Νεκτάριος Ζουριδάκης
Διευθυντής ΕΠΑΛ Κισάμου - Μητροπολίτης Ειρηναίος Γαλανάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια: