Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Τρίτη 10 Αυγούστου 2021

ΤΑ ΛΙΜΝΑΖΟΝΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΑΣ (ΑΠΟΨΗ)

 Η οδοποιία και η πεζοδρόμηση στην Κίσαμο ! 
Μια ωραία κυρία έγινε η μούσα μου για αυτό το θέμα επειδή μου είπε : Δράσε ή Σκάσε, ειδικά εσύ που κανείς και όνειρα! 
Αγαπητοί συγχωριανοί 
Όλοι γνωρίζουν το σχέδιο πόλης που έχει το χωριό μας αλλά λίγοι έχουν πάει να δουν τους χάρτες και ακόμη λιγότεροι έχουν κατανοήσει τι σημαίνει ένα σχέδιο πόλης. Επίσης κανείς δεν έχει ζητήσει οικονομική διαφάνεια για τις εισφορές που έχουν γίνει από τους ιδιοκτήτες ακινήτων εντός του σχεδίου από την δεκαετία του 90 και μετά. Κανείς δεν έχει ζητήσει την τιμωρία των υπολόγων που έκαναν αυθαιρεσίες και κακοτεχνίες, που οι περισσότερες δεν προβλέπονται από το σχέδιο, κάνοντας υπέρβαση εξουσίας και κακοδιαχείρισης ίσως και κατασπατάληση δημόσιας περιουσίας. 
Και πάνω από όλα κανείς δεν έχει φανταστεί ή υποψιαστεί ότι τα εκατομμύρια των δραχμών που καταβλήθηκαν από τους κατοίκους από την εφαρμογή του σχεδίου πόλεως και μετά εξανεμίστηκαν σε αλλά έργα που δεν αφορούσαν το σχέδιο, κάλυψαν αλλά κενά του ταμείου του δήμου ή απλά έγιναν μανταλάκια. Πληρώσαμε για να χτιστεί μια πόλη η οποία δεν θα μας δοθεί ποτέ … και βασικότερο όλων να ξέρετε ότι δεν θα μας το παραδεχθούν αυτό 
ποτέ! Κανείς δεν θα πάρει την ευθύνη και σίγουρα κανείς δεν θα τιμωρηθεί ή θα πληρώσει τον λογαριασμό ! 
Θα μας υπόσχονται πάντα ότι θα τα φτιάξουν όλα με τον καιρό! 
Γιατί ποτέ κανείς τους δεν δεσμεύτηκε με υπογραφή και εμείς από την άλλη δεν διαβάζουμε ποτέ τα ψιλά γράμματα …. Το σύστημα της γραφειοκρατίας είναι ατελείωτο. Ευθύνη δεν θα πάρει ποτέ κανείς και εμπειρία διαχείρισης δυστυχώς για τον τόπο μας δεν έχει κανείς. Φυσικά πάντα θα καλύπτει ο ένας τον άλλον, γιατί κόρακας κοράκου μάτι δεν βγάζει. Πάντα θα φταίνε οι προηγούμενοι, η αρχαιολογία και η οθωμανική αυτοκρατορία ! Έτσι κι αλλιώς δεν μας νοιάζει το πτυχίο η αντίληψη και η εμπειρία αυτών που διαχειρίζονται το σχέδιο, σημαντικότερο είναι να είναι κουμπάροι ή ξάδερφοι  να κάνουν τα στραβά μάτια όποτε χρειαστεί .. Και αφού όλα λειτουργούν κάπως έτσι μέχρι τώρα γιατί να τα κάνουμε καλύτερα ? Δεν θα γίνουμε και Σκανδιναβοί ! 
Ο βιολογικός δεν μας χρειάζεται: να κάνετε κοπριά /λίπασμα τα λύματα μας 
Πόσες γειτονιές περιμένουν τον βιολογικό και θα συνεχίσουν να περιμένουν για δέκα χρόνια ακόμη με πρόφαση την αρχαιολογία ή την έλλειψη κεφαλαίων ή προσωπικού ? 
Γιατί κανείς δεν ξέρει να ενταχθεί σε προγράμματα και κανείς δεν διαχειρίζεται τον δήμο σαν εταιρία. Ούτε διανοούνται να κάνουν αναθέσεις σε ειδικές εταιρίες που είναι η δουλειά τους να κυνηγάνε προγράμματα. 
Πεζοδρόμια και πεζόδρομους επίσης δεν χρειαζόμαστε:
Βόλτες με ποδήλατα καρότσια μωρών και ΑΜΕΑ να πάτε να τις κάνετε στα Χανιά ! 
Διαβάσεις και φανάρια δεν έχουμε: λόγο του ότι κανείς δεν το ζήτησε ποτέ από το κανένα και αν τ0 ζήτησε δεν επέμενε.  Ίσως βέβαια να βαριούνται ή δεν ξέρουν και οι  υπάλληλοι να συντάξουν το αίτημα. Πρέπει να χτυπηθούν 12 φορές οι σχολικοί τροχονόμοι, μια δεν αρκετή ….. και αν θέλουμε να διασχίσουμε την κεντρική λεωφόρο κατά τους θερινούς μήνες, ο θεός μαζί μας! Η τύχη μας θα εξαρτάται από τον καλό Σαμαρείτη οδηγό που θα μας αφήσει για να περάσουμε απέναντι! 
Να αγοράσετε γαλότσες και μια γόνδολα για τον χειμώνα : 
Γιατί αντιπλημμυρικά έργα δεν θα δείτε ποτέ! Οι δρόμοι είναι οι ποταμοί του χειμώνα! Τα φρεάτια του χωριού είναι μόνο για να αδειάζουν κάποιοι τους βόθρους τους. Ο Πυργιανός ποταμός ας βρομάει σαν βόθρος, αλλά μην τολμήσετε να καλέσετε το υγειονομικό διότι θα γίνετε ρουφιάνος θα σας εξοστρακίσουν και δεν θα σας μιλάνε! Εδώ υποστηρίζουμε τον παραβάτη, η ντροπή και η τιμωρία πάει όλη στον ρουφιάνο! Μην μπερδεύεστε !  
Και αν πάτε να ρωτήσετε την οικονομική υπηρεσία του δήμου που πήγαν τα χρήματα μας, αυτά που δώσαμε για το σχέδιο πόλης.... Μας εύχονται καλά Χριστούγεννα! 
Η στάση τους είναι  Αμυντικοεπιθετική
Ποιος είσαι? Γιατί το θες? Έχεις έννομο συμφέρον ? 
Και μετά θα ξεκινήσει η έρευνα στα αρχεία του Βατικανού ! Κανείς ερώτηση: 
Απάντηση σε 3 μήνες όπως ορίζει ο νόμος.
Δεν κατάλαβαν τα σκέλη της ερώτησης...σου λένε. 
Νέα ερώτηση εσύ  
3 μήνες ξανά …..
- Έλλειψη στοιχείων 
- Πέθανε ο υπάλληλος που ήξερε ….δυστυχώς!!
- Χάθηκαν τα αρχεία ! 
- Βάλε δικηγόρο 
Και το κουβάρι δεν θα ξεμπερδέψει ποτέ επειδή κανείς δεν θα αναλάβει την ευθύνη. Θα ανακαλύψετε πως ο αγράμματος και ο ημιμαθής μπορούν να χρησιμοποιήσουν με μαεστρία όλους τους νόμους ώστε να διαφυλάξουν την θέση τους και να προφυλάξουν το κατεστημένο!  
Μέχρι να βαρεθείς και να εγκαταλείψεις κάθε προσπάθεια !   
Κι όλα αυτά επειδή εδώ είναι κολάσιμος ο ρουφιάνος, κι όχι ο παραβάτης!  
Η καλύτερη δήλωση που μου έχει γίνει για μια πολεοδομική ατασθαλία του δήμου ήταν από έναν τέως δήμαρχο: 
Να μην πολεμάτε τους τοπικούς άρχοντες να τους βοηθάτε να επιτελούν το έργο τους ! 
Δηλαδή μην αντιδράτε όταν παρανομούν ή δεν κάνουν την δουλειά τους! Βοηθήστε τους να παρανομήσουν πιο πολύ, και κάντε τους μασάζ στις πατούσες όταν δεν μπορούν!!!! 
Σας ευχαριστώ 
Καληνύχτα σας ! 
Υ.Σ. Κάνω ανοικτό κάλεσμα σε όλους όσους έχουν έννομο συμφέρον και όσους θέλουν να κάνουν κάτι για τον τόπο μας, παρακαλώ όπως επικοινωνήσετε μαζί μου ώστε να ξεκινήσουν συντονισμένα οι νομικές διαδικασίες που προβλέπονται για την διαλεύκανση των ανταποδοτικών τελών του σχεδίου πόλης. 
Για να μην παρεξηγηθώ: με το παραπάνω κείμενο δεν θέλω να αποδώσω τις ευθύνες κληρονομικά για όλα τα παραπάνω στον ΝΥΝ δήμαρχο. Ο ΝΥΝ φέρει μόνο ευθύνη να ξεμπερδέψει αυτό το κουβάρι αφού οικειοθελώς ζήτησε αυτήν την θέση γνωρίζοντας πολύ καλά τα λιμνάζοντα προβλήματα του δήμου μας.
Alex Skordilis

Δεν υπάρχουν σχόλια: