Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Σάββατο 8 Αυγούστου 2020

Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΧΕΙ ΗΔΗ ΠΑΡΘΕΙ....

Λυτούς και δεμένους έχουν βάλει να αποδείξουν τα αναπόδεικτα... ακόμα και δυο μέρες πριν γίνει το Δημοτικό συμβούλιο για το θέμα που το έφερε η αντιπολίτευση του Δήμου Κισάμου για την συστέγαση των σχολείων...  η απόφαση μάλλον έχει παρθεί. 
Διευθυντάδες και εκπαιδευτικοί ανεβοκατεβαίνουν στο Δημαρχείο ευελπιστώντας να πάρουν την θετική προς αυτούς εισήγηση... αδιαφορώντας για τα ουσιαστικά.
- Χθες μετά και την αποτυχία του πρώτου επιχειρήματος των ..οτι αν πάνε μαζί τα δυο Γυμνάσια η κα Κεραμέως θα το δει και θα κάνει συνένωση με αποτέλεσμα να χαθούν θέσεις εργασίας και κλπ... και αφού κατάλαβαν οτι γελάει ο κόσμος με αυτό, ακούστηκε οτι ...καλύτερο είναι να συστεγάζονται παιδιά διαφορετικών ηλικιών σε ένα χώρο απ΄ότι συνομήλικα. Δεν ξέρω αν η αποψη αυτή είναι των ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών, αλλά είμαι σίγουρος οτι οι πατεράδες και οι μαμάδες δεν την συμμερίζονται όπως φυσικά δεν την συμμερίστηκαν και ο ψυχολόγοι πριν απο 20 χρόνια όταν αποφάσισαν οτι στο Λύκειο Κισάμου (που είναι εκεί που σήμερα βρίσκεται το 2ο Γυμνάσιο), καλύτερα είναι να πάνε τα παιδιά του Γυμνασίου (προσωρινά) και να μην πάνε αυτά φιλοξενούμενα στο συγκρότημα των ΕΠΑΛ μιας και υπάρχει διαφορά ηλικίας που ήταν η αρχική σκέψη. Έτσι για 20 χρόνια ίσως και 30 όχι μόνο δεν φτιάξαμε ένα δεύτερο γυμνάσιο, αλλά αφήσαμε τα παιδιά του Λυκείου φιλοξενούμενα σε ένα χώρο που δεν τους ανήκει, αν και υπάρχει Λύκειο για αυτά. 
20 χρόνια θυσία και άλλα 15 τώρα για ένα καπρίτσιο που αλλάζει ανάλογα τις ορέξεις μας.. τότε δεν έπρεπε να είναι μαζί γυμνασιόπαιδα με Λυκειόπαιδα τώρα όμως κάνει....
Το συμβούλιο της Δευτέρας δεν έχει κανένα νόημα για μας, και μιλάω για τον σύλλογο γονέων του ΓΕΛ, είναι ένα καθαρά πολιτικό παιχνίδι εντυπώσεων που θα μας βάλει σε αντιπαλότητα δίχως νόημα. Ήδη το σκηνικό είναι υπερφορτισμένο ειδικά απο αυτούς που δεν μπορούν να καταλάβουν τα παραπάνω.. είναι φιλοξενούμενοι σε ένα χώρο 20 χρόνια το Γυμνάσιο, δίχως να κάνουν κάτι για να αποκτήσουν δικό τους χώρο. Έτσι βολεμένοι λοιπόν και αβόλευτοι στην ίδια ζυγαριά που όπως φαίνεται γέρνει πάντα σε αυτόν που καλοπερνά. 
Αν ήθελε ο σύλλογος γονέων του ΓΕΛ θα κατέθετε μια πρόταση όμως δεν το έπραξε απλά βγάλαμε τις σκέψεις προς τα έξω, όχι απαιτώντας, αλλά αφουρκαζόμενοι τις καταστάσεις μας...το αποτέλεσμα το είδαμε... σαν αρπαχτικά κάποιοι έπεσαν να μας βγάλουν τρελούς, οτι δεν ξέρουμε τι λέμε, οτι ας μην τιμωρήσουμε άλλο σχολείο (ας τιμωρηθεί δηλαδή μόνο το ΓΕΛ και το ΕΠΑΛ), οτι δεν έχουμε λόγω τώρα να ξυνουμε πληγές...και χιλιάδες άλλες προφάσεις άνευ ουσίας και αναπόδεικτες μιας και οι βολεμένοι πρέπει να συνεχίσουν εκεί που βολεύτηκαν.
Δεν κατέθεσε πρόταση ο σύλλογος λοιπόν, για αυτά που σκέφτεται, για το καλό των παιδιών της Κισάμου, που δεν είναι μόνο αυτά τα παιδιά που σήμερα πάνε στο Λύκειο, αλλά και τα γυμνασιόπαιδα που έπονται, ίσως και του Δημοτικού, γιατί περίμενε την πρόταση του να την καταθέσει στην επιτροπή παιδείας που για κάποιους λόγους η προηγούμενη δημοτική αρχή αλλά και η σημερινή, δεν χρειάστηκε να συστήσει, με αποτέλεσμα οι δημοτικοί σύμβουλοι άσχετοι με το αντικείμενο να αποφασίσουν που θα πρέπει να στεγαστούν τα σχολεία με τελεσίδικη απόφαση. (τότε δεν χρειάστηκαν οι ψυχολόγοι ούτε οι κοινωνικοί λειτουργοί). Φυσικά μια απόφαση που στα επόμενα χρόνια θα πρέπει να αλλάξει αν θέλουμε να δούμε τα παιδιά των Λυκείων να έχουν κάτι σταθερό και όχι να είναι στην γύρα ανάλογα με τις ορέξεις των βολεμένων.
Κρίμα βέβαια που έγινε έτσι, και οδηγηθήκαμε σε αυτές τις πρωτόγνωρες καταστάσεις, αλλά φάνηκε η γύμνια της παιδεία στην Κίσαμο ..φάνηκε ποιοι πραγματικά αγωνίζονται για αυτά τα παιδιά που δεν έχουν σχολείο σήμερα, ΓΕΛ και ΕΠΑΛ, φάνηκε με τον ποιο ξεκάθαρο τρόπο. 
Όμως η πρόταση για συστέγαση των δυο γυμνασίων είναι σωστή, αυτό το αντιλαμβάνονται άπαντες απο δημοτικούς συμβούλους ως και τον τελευταίο γονέα που αγωνιά για την τύχη του παιδιού του που περιμένει την επαγγελματική του αποκατάσταση αλλά εμείς την αφήνουμε στην.. λογική του ξεβολέματος. Αυτή η πρόταση θα έλθει λοιπόν στην επιτροπή παιδεία του Δήμου (εφόσον συσταθεί έτσι λένε) και εκεί θα φανεί ποιοι είναι αυτοί που αντιδρούν και η κάθε απόφαση της επιτροπής θα συζητηθεί στο Δ.Σ με σκοπό την αλλαγή της σημερινής απόφασης. Αυτός ήταν και είναι ο στόχος της πρότασης που δεν έχει πολιτική χροιά, αλλά βασίζεται στην ανάγκη να βοηθηθούν τα παιδιά που παίζουν το μέλλον τους ....στα προκάτ.  
Όσες γνώμες και να πάρετε, οτι πρόφαση και να φέρετε, οτι λόγο κι αν επικαλεστείτε, η θυσία απ όλους είναι μια... τα παιδιά των Λυκείων πρέπει να βοηθηθούν.
Κάποιοι κάνουν οτι δεν το καταλαβαίνουν..τώρα. Περιμένετε να δείτε τα επόμενα χρόνια τι έχει να γίνει αν δεν φτιαχτεί ένα ΕΠΑΛ ή ένα νέο Λύκειο...τότε η κα Κεραμέως (που μας παρακολουθεί) θα τα πάρει απο δω και θα τα πάει αλλού... είναι μια αντίθετη άποψη απ αυτήν που διατυπώνουν τώρα οι υποστηρικτές του βολέματος... για την συστέγαση των γυμνασίων.
Η πολιτική απόφαση για την συστέγαση ή όχι των γυμνασίων έχει ήδη παρθεί.. αλλά εμείς δεν θα σταματήσουμε να αγωνιζόμαστε για τα παιδιά, μιας και αξίζουν μια καλύτερη τύχη.
Ιωάννης Κ. Παπαδάκης
Πρόεδρος συλλόγου γονέων και Κηδεμόνων ΓΕΛ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: