Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2016

ΓΡΑΜΠΟΥΣΑ – ΜΠΑΛΟΣ:

....Το καλύτερο δώρο για τους κατοίκους της Κισάμου.
Σήμερα το θέμα είναι το Ακρωτήρι της Γραμβούσας και αναρτώ μια συνέντευξη του αξέχαστου αγωνιστή της οικολογίας Μιχάλη Μπονατάκη. 

-Η κήρυξη της Γραμπούσας, χερσόνησος, ήμερη και άγρια Γραμπούσα, περιοχή Μπάλου, ως Natura, είναι το καλύτερο δώρο για τους κατοίκους της περιοχής. Έτσι προστατεύεται νομικά, και διατηρείται χωρίς να κινδυνεύει να καταστραφεί ανεπανόρθωτα.
Η χερσόνησος, περίπου 40.000 στρ. είναι στο σύνολό της στην ιδιοκτησία του δημοσίου, το ίδιο και οι νησίδες.
Κατά την άποψή μου όλη η περιοχή πρέπει να ανήκει στο δημόσιο και η κυριότητά της να παραχωρηθεί μόνο αν δημιουργηθεί φορέας διαχείρισης με τη συμμετοχή του Δήμου, πραγματικών περιβαλλοντικών οργανώσεων και όχι σφραγίδων, του Πανεπιστημίου Κρήτης με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, της Περιφέρειας, του Δασαρχείου, του Πολιτιστικού Συλλόγου Γραμπούσας. Αυτοί οι φορείς πρέπει να έχουν τον καθοριστικό λόγο για τις χρήσεις γης προς όφελος του περιβάλλοντος και των ανθρώπων».
Το μεγαλύτερο ζήτημα για την περιοχή αυτή έχει να κάνει με την υπερεκμετάλλευσή της που έχει ενταθεί τα τελευταία χρόνια 
Με ενοχλεί ως άνθρωπο η προσπάθεια ορισμένων να οικειοποιηθούν τον δημόσιο χώρο. Ο σύγχρονος άνθρωπος χαρακτηρίζεται από την καταναλωτική απληστία. Αντιπροτείνουμε την βιώσιμη ανάπτυξη και διαχείριση προς όφελος των πολλών. Αυτοί που θέλουν να αποκομίσουν υπερκέρδη από τη Γραμπούσα, εκείνοι που θέλουν να λειτουργούν αυθαίρετα είναι το πρόβλημα της περιοχής» αναφέρει χαρακτηριστικά. Παραθέτοντας μια σειρά από προτάσεις κρατάμε ορισμένες από αυτές:
• Να σταματήσει η υπερβόσκηση στο θαμνοδάσος της χερσονήσου και να καθοριστούν συγκεκριμένες περιοχές όπου θα μπορούν να βόσκουν τα ζώα. Οι υπόλοιπες να χαρακτηριστούν ως “μουσείο της χλωρίδας της Κρήτης”. Όπως είναι γνωστό η άγρια χλωρίδα της Κρήτης έχει τεράστια αξία.
• Η περιοχή του Μπάλου, από τις ωραιότερες της Μεσογείου κινδυνεύει από την ανεξέλεγκτη επισκεψιμότητα. Τα όρια είναι 800 επισκέψεις την ημέρα και το καλοκαίρι καθημερινά φτάνουν πάνω από 5.000 άτομα. Το φυσικό τοπίο σιγά-σιγά αλλοιώνεται και θα χάσει την ιδιαιτερότητα του. Για τα ομπρελοκαθίσματα και το χρόνο παραμονής των επισκεπτών θα αποφασίσει ο φορέας διαχείρισης με βάση τις δυνατότητες της περιοχής. Yπάρχουν καταγγελίες από τους τουρίστες ότι δεν γίνεται σωστά η περιβαλλοντική διαχείριση του Ακρωτηρίου, του νησιού της Γραμβούσας αλλά και της λιμνοθάλασσας του Μπάλου. Δεν έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε που τα σκουπίδια θάβονταν σε λάκκους στην άμμο.
• Το 1 ευρώ που δίνεται ως εισιτήριο να χρησιμοποιείται για την προστασία του περιβάλλοντος της περιοχής αλλά και τη βελτίωση των υποδομών όπως ο δρόμος που σε πολλά σημεία του είναι επικίνδυνος θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή των επισκεπτών.
• Οικοτουρισμός σε όλο το Ακρωτήρι ώστε να μην συσσωρεύεται ο κόσμος μόνο στο Μπάλο. Υπάρχουν 3 τουλάχιστον περιοχές με αρχαιολογικό ενδιαφέρον, και πολλές αξιόλογες εκκλησίες. Μπορεί να φιλοξενήσει καταδυτικό πάρκο, περιπατητικές διαδρομές. Η επίσκεψη στην περιοχή να συνοδεύεται με επισκέψεις και παραμονή και στην κωμόπολη της Κισάμου.
Αν συνεχιστεί η υπερεκμετάλλευση και η διαχείριση με απληστία της ζώνης αυτής, τότε σε 10-15 χρόνια θα χάσει την αξία και τη μαγεία της και θα πληγεί ανεπανόρθωτα. Οφείλουμε για τα παιδιά μας -πρώτα από όλα- να αγωνιστούμε για μια Γραμπούσα βιώσιμη, αξιοποιημένη για όλους τους κατοίκους με οικολογικό προσανατολισμό και περιβαλλοντική ευαισθησία. 
Χανιώτικα Νέα 2015

Δεν υπάρχουν σχόλια: