Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2016

ΔΡΑΠΑΝΙΑΣ

Σχολιάζαμε προ ημερών ένα αρνητικό παράδειγμα επέμβασης στον περιβάλλοντα χώρο κάποιων μνημείων στη Κίσαμο, όπου επισημαίναμε την απουσία συνεργασίας μεταξύ των τοπικών φορέων και των αρμόδιων Υπηρεσιών. Είδαμε πόσο αταίριαστη ήταν η επέμβαση με τα μνημεία, αλλά και το χώρο γενικότερα. 
Να δούμε και κάποια παραδείγματα θετικά, όπου η συνεργασία του τοπικού Εκκλησιαστικού Συμβουλίου με την Αρχαιολογική Υπηρεσία, δημιούργησαν μια εντελώς θετική εικόνα πιστεύω για το ίδιο το μνημείο, το χωριό και τους ανθρώπους. 
Βλέπουμε το δίκλιτο ναό του Αγίου Νικολάου στο Δραπανιά Κισάμου, ένα ενδιαφέρον συγκρότημα του δεύτερου μισού του 19ου αιώνα, που είχε υποστεί αρκετές αλλοιώσεις το ίδιο και ο περιβάλλων χώρος. Στην προκειμένη περίπτωση είχαμε μια άριστη συνεργασία με τον πατέρα Αλέξανδρο Φαντάκη, ενα δραστήριο και φωτισμένο κληρικό, με σημαντική δραστηριότητα στον τόπο του.

Στο ναό είχε προστεθεί ένα ογκώδες τσιμεντένιο καμπαναριό, στη θέση ενός απλούστερου, που κατεδαφίστηκε, το οποίο είχε αρχίσει να παρουσιάζει προβλήματα. Ο περιβάλλων χώρος επίσης είχε διαμορφωθεί με ένα αταίριαστο για τον όμορφο οικισμό τρόπο. Αφού "τα είπαμε", κάναμε πρώτα τις αναγκαίες επεμβάσεις στον ίδιο το ναό και στη συνέχεια στον περιβάλλοντα χώρο. Καθαιρέθηκε το νέο καμπαναριό και ανακατασκευάστηκε στη θέση του το δίλοβο με στοιχεία, που σωζόταν είτε επιτόπου, είτε σε άλλους ναούς της Κισάμου. Στο τέλος βρέθηκε η χρηματοδότηση και έγινε και η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου. 
Παράλληλα συντηρήθηκε και το αξιόλογο "νεοκλασικό" τέμπλο και αναδείχθηκε το εσωτερικό του ναού. Δέστε τις φωτογραφίες και κάντε τις συγκρίσεις με περιπτώσεις που ξέρετε, όπου η αυθαιρεσία βασιλεύει. Στη συνέχεια συνεργαστήκαμε και στην αποκατάσταση ενός βυζαντινού ναού, που ήταν κτισμένος πάνω σε Ρωμαϊκό Λουτρό. Ζημιώθηκε κανείς από αυτή τη συνεργασία; Εσείς τι λέτε;
Μιχάλης Ανδριανάκης

1 σχόλιο:

π.Αλέξανδρος Φαντάκης είπε...

Η αλήθεια είναι ότι πολλά έγιναν με υπομονή και καλή συνεργασία. Την 1η Οκτωβρίου του 2002 που ανέλαβα την ενορία Δραπανιά η εικόνα που αντίκρισα στον Άγιο Νικόλαο κυρίως ήταν απογοητευτική, είχαν ξεκινήσει η εργασίες, είχαν σταματήσει, ο κόσμος αγανακτισμένος η καχυποψία και η αμφισβήτηση διάχυτη. Τρία μόλις χρόνια στην ιεροσύνη, διακονούσα στην ενορία Βλάτους -Ρογδίας και στην ενορία Στροβλών - Αλιγών - Μυλωνών όλοι οι Ιεροί Ναοί ήταν σε πολλή καλλίτερη κατάσταση και στις 8 Σεπτεμβρίου είχε εγκαινιασθεί το Ενοριακό κέντρο Βλάτους κ.α. ο Σεβασμιώτατος Ειρηναίος με τίμησε ( οφίκιο Πρωτοπρεσβυτέρου). Ο Σεβασμιώτατος Ειρηναίος από τον Ιούνιο μου είχε προτείνει την μετάθεσή μου στο Δραπανιά αλλά έπρεπε να περάσει το καλοκαίρι και να γίνουν τα εγκαίνια στο Βλάτος.
1-10-2002: ΔΡΑΠΑΝΙΑΣ και αρχίζει ο αγώνας και η καλή συνεργασία με τον κ. Ανδριανάκη. Η τακτική που απέδωσε καρπούς : Μελέτη του έργου - συνεργασία γραπτή με τον κ. Ανδριανάκη - απόφαση εκκλησιαστικού συμβουλίου -έγκριση από το Μητροπολιτικό Συμβούλιο - ανάθεση και εκτέλεση του έργου. Με χρηματοδότηση αποκαταστάθηκε το προαύλιο του Αγίου Νικολάου, συντηρήθηκε το τέμπλο και προχώρησε η αποκατάσταση του Αγίου Γεωργίου στα Νωπήγεια (βυζαντινός ναός, που είναι κτισμένος πάνω σε Ρωμαϊκό Λουτρό). Με χρηματοδότηση της ενορίας την αγάπη και την εμπιστοσύνη των ενοριτών προς το πρόσωπο μου ανακατασκευάστηκε το καμπαναριό ο περιβάλλον χώρος φτιάχθηκε η παιδική χαρά, ανεγέρθη το ενοριακό Κέντρο ( η μελέτη εγκρίθηκε από την 28η εφ. Βυζ. Αρχαιοτήτων) ανακαινίσθηκε εσωτερικά ο Ιερός Ναός αναλήψεως του Σωτήρος στα Νωπήγεια και διεσώθησαν μικρά τμήματα αγιογραφιών του 16ου αιώνος. Ευχαριστώ τον Σεβασμιώτατο κ. Αμφιλόχιο για την αγάπη του, την εμπιστοσύνη, την έγκριση των εργασιών και τις έγκαιρες παρεμβάσεις του στον κ. Ανδριανάκη όταν χρειάσθηκε. Τον κ. Μιχάλη Ανδριανάκη για την καλή συνεργασία και τον αγώνα του για το καλό του τόπου και την διάσωση των μνημείων και του οικισμού που τα περιβάλλει. Όσους εργάσθηκαν με αυταπάρνηση και ζήλο και τους ενορίτες μου που με περιβάλλουν με αγάπη και εμπιστοσύνη.