Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2016

ΕΝΑΣ ΧΑΡΤΗΣ ΤΟΥ 1789

 Χάρτης της Κρήτης του 1789 από τον Αυστριακό γεωγράφο Franz Johann Joseph von Reilly. Δημιούργησε και τύπωσε παραπάνω από 800 χάρτες από μέρη της Ευρώπης και η αξία τους είναι πολύτιμη. Στον Χάρτη της Κρήτης του 1789 αν και δεν αναφέρει πολλές πόλεις και χωριά βλέπουμε στον νομό Χανίων, οτι ονομάζει τα Χανιά (Κanea), στην Κίσαμο έχει μια πόλη αλλά δεν είναι παραθαλάσσια και την γράφει σαν Com oyxo και μια πόλη στο Ακρωτήρι της Γραμβούσας που την σημειώνει σαν Ramno (ίσως η Ραμνούσα άγνωστη ακόμα αρχαία πόλη της Δυτικής Κρήτης). Έχει ακόμα σημειώσει μια εκκλησία τον Άγιο Γεώργιο κάπου στην μέση του Ακρωτηρίου. Στο ακρωτήρι της Σπάθας που το αναφέρει με το ίδιο όνομα έχει σημειώσει μια εκκλησία της Παναγίας Madona και μια πόλη Chironisi (Χοιρονήσι). 
Στα Νότια έχει κανονικά το Selino (Παλαιόχωρα), και έχει σημειώσει στην περιοχή της Χρυσοσκαλίτισσας και του Ελαφονησιού δυο εκκλησίες τον Άγιο Μάμα και τον Άγιο Γεώργιο. Όλα τα νησάκια τα αναφέρει με το όνομα τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: