Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2016

ΛΟΥΣΑΚΙΕΣ

 Πήγα να δω μια σημαντική βυζαντινή εκκλησία σε ένα χωριό, που είχαν κάμποσα χρόνια να πάω. Και, ομολογώ, έμεινα κατάπληκτος από το έργο "αρχιτεκτονικής" που αντίκρισα, σχεδόν απάνω στο μνημείο. Μια "πολυσκάλα" πολυτελέστατη, που "ανέβαινε στον ουρανό" και μετά "κατέβαινε πάλι στη γη", για να εξυπηρετήσει τις δυο εκκλησίες, που υπήρχαν εκεί, την παραμελημένη βυζαντινή και την εντυπωσιακή νεότερη, και κάποιο υποθέτω πολιτιστικό κέντρο. Δεν ξέρω ποιος δημιουργικός νους σκέφτηκε αυτή τη γκλαμουριά της ταλαιπωρίας, αν τη μελέτη την επιδότησαν ο τσιμεντάς εργολάβος, ή ο πλακάς, τέτοιο πράμα πάντως είχα χρόνια να δω. Πέρα από την παρανομία να κατασκευάσουν αυτό το αχρείαστο τέρας δίπλα σε βυζαντινό μνημείο (επέμβαση σε αρχαίο χωρίς την άδεια της αρμόδιας Υπηρεσίας), πέρα από τους αχρείαστους τόνους του τσιμέντου, πέρα από την αταίριαστη σε ένα συμπαθητικό οικισμό της υπαίθρου "αρχιτεκτονική", υπάρχουν και μερικά πρακτικά πράγματα, όπως το να έχει κανείς κάποια ηλικία, ή να είναι ανάπηρος και να του λες "ανέβα τούτη τη σκάλα". Και δεν το λέω αυτό για τον εαυτό μου γιατί εγώ έκανα κάτι απλό, όπως για αρκετούς αιώνες έκαναν οι κάτοικοι του χωριού. Πήγα από το (ένα από τα δυο) μέρος πρόσβασης, όπου οι κλίσεις ήταν ομαλές. 
Θα με ρωτήσει κάποιος "μήπως δεν υπήρχε άλλη λύση; Μήπως τους αδικείς τους ανθρώπους, που το σκέφτηκαν;". Και λύσεις καλύτερες αισθητικά και πιο "ξεκούραστες" υπήρχαν και τα δυο μνημεία (και το βυζαντινό και το νεότερο) θα αναδείκνυαν και θα προστάτευαν και χρήματα πολλά θα γλίτωναν. Θα με ξαναρωτήσει κανείς "και πως θα μπορούσε να γίνει αυτό το "θαύμα;". Και πάλι θα σας απαντούσα "αν, όπως είχαν υποχρέωση καταρχήν το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο και στη συνέχεια ο αρχιτέκτονας που (αν) το σχεδίασε, ρωτούσαν την αρχαιολογική υπηρεσία, θα τους έλεγαν τουλάχιστον τρεις άλλες πρακτικές και αισθητικά σωστές και φτηνές λύσεις κατάλληλες για όλους τους ανθρώπους, που για οποιονδήποτε λόγο επισκέπτονται το χώρο". Δεν θα κατονομάσω το χωριό, ελπίζω μόνο να κάνουν το σωστό στη βυζαντινή εκκλησία και να μη συνεχίσουν να αυθαιρετούν. Αρκετά έχουν κάνει και στο ίδιο το μνημείο. Και αν το αναφέρω, το κάνω επειδή τα "έργα" αυτά έγιναν την εποχή, που είχα την ευθύνη προστασίας των μνημείων. Λέω όμως καθαρά πως δε ρώτησαν κανένα, όπως είχαν υποχρέωση.
Μιχάλης Ανδριανάκης

4 σχόλια:

giwrgos είπε...

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΟΛΛΕΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΚΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΛΟΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΗΚΟΙ ΧΩΡΟΙ ΠΟΥ ΜΕΝΟΥΝ ΧΩΡΙΣ ΣΚΕΠΑΣΤΡΑ,ΥΠΑΡΧΕΙ Η ΕΤΟΙΜΟΡΟΠΗ ΠΛΕΟΝ ΒΙΙΛΑ ΤΡΕΒΙΖΑΝ Η ΒΙΛΛΑ ΡΟΤΟΝΤΑ ΣΤΙΣ ΚΑΛΑΘΕΝΕΣ ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΤΗΣ ΓΡΑΜΒΟΥΣΑΣ Η ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ ΣΤΑ ΛΑΤΖΙΑΝΑ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΠΟΥ Η ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΘΥΜΑΤΑΙ ΟΤΑΝ ΘΕΛΕΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ ,ΚΑΙ Η ΠΑΛΙΑ ΣΚΑΛΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΞΕΚΙΝΟΥΣΕ ΟΣΟ ΤΗΝ ΘΥΜΑΜΑΙ ,ΕΑΝ ΕΙΧΑΤΕ ΠΑΕΙ ΠΑΛΙΟΤΕΡΑ ΟΠΩΣ ΛΕΤΕ ΘΑ ΤΟ ΘΥΜΟΣΑΣΤΑΝ,ΘΑ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕ ΕΠΙΣΗΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΖΕ ΚΑΠΟΙΟΣ ΤΟ ΤΣΙΜΕΝΤΕΝΙΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΘΟΛΩΤΟΥ ΤΑΦΟΥ ΙΣΩΣ ΥΠΗΡΧΑΝ ΠΙΟ ΚΟΜΨΕΣ ΚΑΙ ΠΙΟ ΚΑΛΕΣ ΛΥΣΕΙΣ

Ανώνυμος είπε...

Σου εύχομαι να μην ξανά έρθεις στο εν λόγο χωριό που είχες τόσα χρόνια να έρθεις και ήρθες απλά για να δεις και να γράψεις μια βλακιά...που όλοι γίναμε κριτές αν Σ αρέσει η δεν σου αρέσει δεν μας απασχολεί καθόλου..και εννοείτε πως την προτιμάμε την σκαλα από την παλιά που αμφιβάλω αν την θυμάσαι (γιατί εσύ μάλλον στις εκκλησίες πας σε κάποιο μνημόσυνο η σε κάποιο πανηγύρι για να βγάλεις καμιά φωτογραφία και να σχολιασεις) που οποίος την περπατούσε έκανε το σταυρό του μέχρι να ανέβει...και μια ερώτηση για να κλείσω την ιστορία των 2ων εκκλησιών την γνωρίζεις?

Ανώνυμος είπε...

καλα τους παπαδες τους ξερουμε χρονια. Κανουν οτι γουσταρουν παντα,χωρις να ρωτησουν τιποτα και κανενα,και παντα εις το ονομα του θεου..Αλλα και την αρχαιολογικη υπηρεσια ξερουμε ποσο εχει στοιχισει στο Καστελι.Τελευταιο το εκτρομα δυτικα του δημαρχειου.

Ανώνυμος είπε...

Εσύ που βάζεις όλους τους παπάδες σε μια μοίρα των παπα Γιάννη που είναι στην ενορία των γνωρίζεις και τ αγώνα που εχει κάνει για την αναπαλεωση έτοιμορωπων εκκλησιων ξέρεις κάτι αμφιβάλω..και αν νομίζεις ότι έχει διμιουργισει είναι παράνομο όπως λες σε προκαλώ να έρθεις στο χωριο οποίος και αν είσαι και να του μιλήσεις από κοντά άσχετε που ξέρεις τους παπάδες χρόνια...