Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Πέμπτη 15 Μαΐου 2014

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΚΙΣΑΜΟΥ

Γράφει ο Κώστας Σ. Χαρτζουλάκης
Η οδός Α. Σκαλίδη είναι το ιστορικό κέντρο της Κισάμου που συγκέντρωνε μέχρι πριν λίγα χρόνια την οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα της πόλης. Τα τελευταία 30 έχει υποβαθμισθεί σημαντικά λόγω έλλειψης ολοκληρωμένης παρέμβασης από την εκάστοτε δημοτική αρχή. Η τελευταία παρέμβαση του Δήμου (επέκταση των πεζοδρομίων και δενδροφύτευση), αν και αναβάθμισε αισθητικά το δρόμο, χειροτέρευσε την κατάσταση αφού δεν συνοδεύτηκε με έλεγχο της στάθμευσης και προστασία των δένδρων και εφαρμογή σχετικών κυκλοφοριακών ρυθμίσεων. Και σήμερα αποτελεί θέμα αντιπαράθεσης μεταξύ των υποψηφίων. Αυτοί που ήταν μέλη της Δημοτικής αρχής είτε σιωπούν ένοχα ή το κατάλαβαν προεκλογικά ενώ άλλοι........
... το έθεσαν ήδη στην Ε.Ε! 
Ωστόσο η πρόταση παρέμβασης υπάρχει από το 1984, με απόφαση του τότε Δημοτικού Συμβουλίου. Προέβλεπε την τροποποίηση του ΓΟΚ (Γενικού Οικοδομικού Κανονισμού) με ειδικό καθεστώς δόμησης για τις ιδιοκτησίες εντός του ιστορικού κέντρου της Κισάμου (μεταξύ των οδών Παπαγιαννάκη, Σκαλίδη και Καμπούρη) που θα επιτρέπει την επισκευή ή ανακατασκευή των υπαρχόντων κτιρίων από τους ιδιοκτήτες με την υπάρχουσα κάλυψη (μηδενικό κόστος για το Δήμο). Η υποχρέωση κάθε ιδιοκτήτη ήταν να ακολουθήσει συγκεκριμένη αρχιτεκτονική μορφή στην πρόσοψη (π.χ καμάρες και ξύλο, που σε κάθε περίπτωση θα ήταν αντικείμενο αρχιτεκτονικού διαγωνισμού) που θα δώσει χρώμα στην πόλη και να αποτελεί πόλο έλξης. Η παρέμβαση αυτή, που έχει γίνει σε πολλές κωμοπόλεις της Κρήτης (και όχι μόνο) είχε στόχο να αλλάξει όψη το κέντρο της πόλης και να το κάνει ελκυστικό για τους ντόπιους αλλά κυρίως για τους επισκέπτες. 
Δυστυχώς οι επόμενες δημοτικές αρχές μέχρι και σήμερα δεν την υλοποίησαν. Δεν μπορώ να βρω μια λογική εξήγηση ….. Ωστόσο, στα περισσότερα καταστήματα έγιναν παρεμβάσεις από τους ιδιοκτήτες, τις περισσότερες φορές πληρώνοντας πρόστιμα και χωρίς την απαιτούμενη αισθητική, που οδήγησε τελικά στη σημερινή κατάσταση.
Φαντάζεστε 30 χρόνια μετά, το 2014, το ιστορικό κέντρο της Κισάμου αν είχε υλοποιηθεί η πρόταση και όλη η Σκαλίδη να ήταν όπως η φωτογραφία; Ας ελπίσουμε ότι η νέα Δημοτική Αρχή θα αλλάξει την κατάσταση. Ϊδωμεν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: