Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Τρίτη 3 Ιουλίου 2012

ΑΙ ΓΙΑΝΝΗΣ ......


Στον προχωρημένο 19ο αιώνα στην Κρήτη οι σχέσεις μουσουλμάνων και χριστιανών είχαν βελτιωθεί αρκετά, άσχετα με τις κατά καιρούς εξάρσεις, που οδηγούσαν σε βίαιες, ουσιαστικά αδελφοκτόνες, αντιπαραθέσεις. Μια καλή παρέα από τρεις χριστιανούς και ένα πλούσιο μουσουλμάνο, διασκέδαζαν συχνά, πίνοντας τα κρασάκια τους (οι μουσουλμάνοι της Κρήτης έπιναν και κρασί και έτρωγαν χοιρινό, χωρίς κανένα ενδοιασμό) συζητώντας και καλαμπουρίζοντας αδελφικά. Μια μέρα λένε οι χριστιανοί στο μουσουλμάνο:
-Άκου να δεις Μπραϊμη. Δεν είναι σωστό εμείς να εορτάζομε και να σε βάνομε στα σπίθια μας, να τρώεις και να πίνεις και συ να μην έχεις εορτή, να εορτάσεις. 
-Κι ήντα να κάμω μωρέ κοπέλια, αφού αυτό λέει η πίστη μου; Δεν έχομε εμείς αγίους και τέθοιες εορτές.
-Να σε κάμομε χρισθιανό. Να σωθεί και η ψυχή σου και να σε εορτάζομε και μεις...
Το καλοσκέφτηκε ο Μπραϊμης, έτσι κι αλλοιώς δεν ήταν και πολύ φανατικός, δεν ήθελε να χάσει και την παρέα του, είχε εξάλλου και παλιές χριστιανικές ρίζες, όταν οι πρόγονοί του εξωμότησαν και με τα πολλά δέχτηκε. Του κάμανε λοιπόν μια μεγαλοπρεπή βάφτιση και τον βγάλανε Γιάννη. Περνά ο καιρός, μια μέρα του λένε:
-Γιάννη, αύριο είναι του Άι Γιάννη του Βαφτιστή-μεγάλη η χάρη ντου και εορτάζεις. Και θάρθομε να σου πούμε το "(ει)σ πολλά (έ)τη".
-Καλώς να κοπιάσετε...
Πιάνει ο Γιάννης σφάζει αρνιά (ήταν και μεγαλοκτηνοτρόφος), ετοιμάζει ένα τραπέζι τρικούβερτο. Πάνε οι φίλοι του τρώνε, πίνουν, εύχονται και φεύγουν. Σε καμπόσες ημέρες του λένε:
-Γιάννη μεθαύριο είναι του Άι Γιάννη του Χρυσόστομου-μεγάλη η χάρη ντου-και θάρθομε να σου ευχηθούμε.
-Καλώς να κοπιάσετε.
Πάλι τα ίδια ο Γιάννης, άρχοντας καθώς ήτανε, περνά και αυτή η μέρα. Σε μερικές μέρες. 
-Γιάννη, αύριο θάναι του Άι Γιάννη του Καλυβίτη-μεγάλη η χάρη ντου-μόνο ξιά σου.
Έτοιμάζει ο Γιάννης πάλι τραπέζι, σφάζει αρνιά, τρώνε και πίνουν οι φίλοι του..
-Γιάννη, αύριο είναι του Άι Γιάννη του Θεολόγου...
-Γιάννη, αύριο είναι του Άι Γιάννη του Ελεήμονα...
-Γιάννη, αύριο είναι η Γέννηση του Άι Γιάννη του Βαφτιστή....
-Γιάννη, αύριο είναι του Άι Γιάννη του Αποκεφαλιστή (sic)....
-Γιάννη, αύριο είναι η τρίτη εύρεση της κεφαλής του Άι Γιάννη του Βαφτιστή...
-Γιάννη, αύριο είναι του Άι Γιάννη του Ερημίτη...
Μετά ήταν η Μετάσταση του Άι Γιάννη του Θεολόγου, του Άι Γιάννη του Ρώσσου, του Άι Γιάννη του Δαμασκηνού, του, του, του... Φιλόξενος και φιλότιμος ο πρώην μουσουλμάνος, φροντίζει πάντα η φιλοξενία του να είναι αρχοντική. Με τις συνεχείς εορτές όμως ο νεοφώτιστος είχε σφάξει σχεδόν όλο του το κοπάδι για να καλοσκαμνίζει τους φίλους του. Λίγο πριν βαρέσει πτώχευση τους λέει.
-Δε με πάτε μπρε σεις να δω και εγώ τον άγιο απού με βαφτίσετε...
Τον πάνε στην εκκλησία, του δείχνουν την εικόνα του Βαπτιστή με τον τρίχινο χιτώνα, που άφηνε ακάλυπτα τα αδύνατα ποδαράκια του. Ο νεοφώτιστος βλέπει με οίκτο και τρόμο τον άγιό του και γυρίζει και τους λέει.
-Κερατάδες Ρωμιοί, έτσά θελε να με καταντήσετε;

Δεν υπάρχουν σχόλια: