Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Σάββατο 5 Μαρτίου 2011

ANAΔΙΑΡΘΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΙΑΣ ΕΣΠΕΡΙΔΟΕΙΔΩΝ

Εκτός της αναδιάρθρωσης των καλλιεργειών εσπεριδοειδών η Κρήτη;
Συμπερασματικά θεωρούν ότι η παραγωγή εσπεριδοειδών στην Κρήτη θα πρέπει να καλύπτει μόνο τις ανάγκες της ντόπιας αγοράς, δηλαδή του τοπικού πληθυσμού και των τουριστών. Πρακτικά η θέση αυτή σημαίνει ότι στην Κρήτη θα μειωθούν οι εκτάσεις καλλιέργειας των εσπεριδοειδών, χωρίς όμως να δίνεται εναλλακτική λύση για το τι θα τις αντικαταστήσει.
«Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης σχεδιάζει επιδοτούμενη αναδιάρθρωση καλλιεργειών εσπεριδοειδών, η οποία θα αφορά μόνο την Πελοπόννησο εξαιρώντας την Κρήτη», όπως αποκάλυψε ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών Κώστας Χαρτζουλάκης. Όπως τόνισε ο κ. Χαρτζουλάκης την περασμένη εβδομάδα έγινε σύσκεψη στο υπουργείο υπό τον Διευθυντή Δενδροκηπευτικής κ. Κουντούρη για την παραγωγή πολλαπλασιαστικού υλικού που θα χρησιμοποιηθεί στην αναδιάρθρωση των εσπεριδοειδών. Στη σύσκεψη μετείχε ερευνητής του Ινστιτούτου Ελιάς, ο οποίος άκουσε έκπληκτος τον Διευθυντή Δενδοκηπευτικής του Υπουργείου να ανακοινώνει ότι η αναδιάρθρωση εσπεριδοειδών αφορά μόνο την Πελοπόννησο. Όπως δήλωσε ο κ. Χαρτζουλάκης: «Από τη σύσκεψη στην Αθήνα διαφάνηκε ότι το ΥΠΑΑΤ σκοπεύει να προχωρήσει σε ένα πρόγραμμα ποικιλιακής αναδιάρθρωσης της καλλιέργειας των εσπεριδοειδών στην Ελλάδα. Στα πλαίσια του προγράμματος αυτού, θα επιδοτηθούν οι παραγωγοί εσπεριδοειδών προκειμένου να αλλάξουν τις καλλιεργούμενες ποικιλίες και κυρίως τα κοινά ομφαλοφόρα. Θα επιδιωχθεί με τον τρόπο αυτό η αύξηση της καλλιέργειας περισσότερων όψιμων και πρώιμων ποικιλιών. Σύμφωνα με υπηρεσιακούς παράγοντες του ΥΠΑΑΤ η αναδιάρθρωση θα αφορά περιοχές της Πελοποννήσου κυρίως της Αργολίδας και της Λακωνίας. Αντίθετα για την Κρήτη δεν εκφράζεται ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την πραγματοποίηση ανάλογης προσπάθειας. Η έλλειψη πρόθεσης για την πραγματοποίηση ποικιλιακής αναδιάρθρωσης των εσπεριδοειδών στην Κρήτη, αιτιολογείται από το γεγονός του μεγάλου κόστους μεταφοράς των εσπεριδοειδών από τις ναυτιλιακές εταιρείες. Το γεγονός αυτό καθιστά, σύμφωνα με υπηρεσιακούς παράγοντες του ΥΠΑΑΤ, την καλλιέργεια των εσπεριδοειδών ασύμφορη στην Κρήτη όταν αυτή απευθύνεται σε αγορές εκτός του νησιού. Υπερβαίνοντας ίσως τα όρια του αντικειμένου της εν λόγω σύσκεψης, η θέση του Ινστιτούτου ήταν ότι και η Κρήτη θα πρέπει να συμπεριληφθεί σε ένα τέτοιο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης της καλλιέργειας των εσπεριδοειδών, συμπεριλαμβάνοντας σε αυτό και την  επέκταση της καλλιέργειας του αβοκάντο καθώς και την εισαγωγή νέων για την Κρήτη δενδρωδών καλλιεργειών (υποτροπικών ή φυλλοβόλων).».

Δεν υπάρχουν σχόλια: