Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2009

ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΡΗΤΗΣ

Ρωσικοί στρατιωτικοί περίπατοι στο Ρέθυμνο.
του ΜΙΧΑΛΗ ΤΡΟΥΛΗ
Οι πρώτοι Ρώσοι αποβιβάστηκαν στο Ρέθυμνο στις 6 Μαρτίου 1897. Από τις 19 Μαΐου έως τις 31 Ιουλίου του ίδιου έτους πραγματοποίησαν επτά (7) στρατιωτικούς περίπατους τους έξι (6) στα χωριά και στους οικισμούς της επαρχίας Ρεθύμνου και έναν στα Σφακιά.
Σκοπός των περιπάτων αυτών ήταν να εξασκούνται οι Ρώσοι στρατιώτες και να εξοικειώνονται οι Χριστιανοί με την παρουσία τους. Στην πραγματικότητα οι Ρώσοι επεδίωκαν να κερδίσουν την εμπιστοσύνη όλων των επαναστατών και να τους πείσουν να αποδεχθούν την αυτονομία.
Ο υποπρόξενος της Ρωσίας στο Ρέθυμνο Γεώργιος Ιωσ. Χατζηγρηγοράκης φρόντισε και οργάνωσε την υποδοχή των στρατιωτών και των συνοδών αξιωματικών από τους επαναστάτες και όταν διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα και από τις δύο πλευρές άρχισαν οι στρατιωτικοί περίπατοι.
Ο πρώτος στρατιωτικός περίπατος έγινε στις 19 Μαΐου από το Ατσιπόπουλο μέχρι τη Γωνιά Ρεθύμνου, ο δεύτερος έγινε στις 26 Μαΐου στην Επισκοπή Ρεθύμνου, ο τρίτος έγινε στις 5 Ιουνίου στην Πηγή Ρεθύμνου, ο τέταρτος έγινε στις 17 Ιουνίου στους Αρμένους Ρεθύμνου, ο έκτος έγινε στις 14 Ιουλίου στα Σφακιά και ο έβδομος στις 31 Ιουλίου στου Σταυρωμένου Ρεθύμνου.
Οι Ρώσοι στρατιώτες έτυχαν άριστης υποδοχής και φιλοξενίας και στους επτά περιπάτους. Κοινή διαπίστωση όσων μετείχαν σ' αυτούς ήταν ότι πέτυχαν το σκοπό τους. Ο Γεώργιος Ι. Χατζηγρηγοράκης εκτιμούσε, όπως έγραφε την 1η Αυγούστου στο Ρώσο πρόξενο στα Χανιά, ότι όλοι οι Χριστιανοί επιθυμούσαν πια την αυτονομία, τη γρήγορη οργάνωση και την ησυχία, γιατί κινδύνευαν να πεθάνουν οι περισσότεροι από την πείνα κατά τον επερχόμενο χειμώνα εξαιτίας των πολλών καταστροφών που είχαν επιφέρει οι Τούρκοι και της κακής εσοδείας εκείνου του χρόνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: