Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Παρασκευή 2 Αυγούστου 2024

ΑΨΑΝΙΣΣΑ ΣΤΑ ΛΕΙΒΑΔΙΑ


 Παραλία Αψάνισσας* 10 χλμ βόρεια από το Λαφονήσι, μεταξύ Χρυσοσκαλίτισσας και Λιβαδιών Κισσάμου.
Η λέξη Αψάνισσα ετυμολογείται από την αρχαία λέξη ψάμμος (και ψάμαθος) που σημαίνει άμμος, εξής και η ετυμολογία της πάθησης ψαμίασης (άμμος σε νεφρά-ουροποιητικό).
το α- μπροστά δεν είναι στερητικό-αντίθετα είναι επισημαντικό ιδιότητας όπως στις λέξεις απάρθενη κόρη, ανήμερα κλπ(=παρθένα κόρη, αυτή την ημέρα).
#Αψάμισσα>#Αψάνισσα (συχνή σε πολλές λέξεις η εναλλαγή χάριν ευφωνίας των ένρινων συμφώνων μ και ν)
Αψάμισσα/Αψάνισσα σημαίνει λοιπόν, τοποθεσία όπου υπάρχει πολλή ψάμμος-άμμος ή ψαμόλιθοι.
Εκτός από την άφθονη σχετικά άμμο εκεί και όλα τα βράχια είναι ψαμμολιθικά πετρώματα σαν το εικονιζόμενο κομμάτι βράχου. Δηλαδή προέρχονται από άμμο που υπερσυμπιέστηκε επί αιώνες από υδροστατική πίεση σε μεγάλα βάθη ή από τεράστιο βάρος υπερκείμενης γης αργότερα σε στεριά. Εξ όψεως φαίνεται η προέλευσή του καθώς και όστρακα (σε άλλες φωτογραφίες) ενσωματωμένα στην βραχοποιημένη αυτή άμμο.
Κώστας Ντουντουλάκης


Δεν υπάρχουν σχόλια: