Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Τρίτη 6 Φεβρουαρίου 2024

ΤΟ 2019 ΗΤΑΝ ΚΑΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΕΠΕΙΔΗ ΤΗΝ ΕΚΑΝΕ Ο ΣΤΑΘΑΚΗΣ ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΗ ΠΟΥ ΤΗΝ ΚΑΝΟΥΝ ΕΠΕΙΔΗ ΚΑΤΑΛΑΒΑΝ ΟΤΙ ΝΕΡΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΥΡΩΝΙΤΗ ΘΑ ΔΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΛΛΟ ΑΙΩΝΑ

Αποδέχτηκε την συμμετοχή της η Περιφέρειας Κρήτης στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2022, και θα στηρίξει την υποβολή αιτήσεως χρηματοδότησης στο έργο « ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΑΡΔΕΥΣΗΣ ΣΦΗΝΑΡΙΟΥ ΜΕ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΧΕΙΜΕΡΙΩΝ ΑΠΟΡΡΟΩΝ» προϋπολογισμού 2.720.000,00 € (με Φ.Π.Α.). 

Υπολογίζω ότι στο τέλος θα κάνουν οι σημερινοί αυτό που δεν ήθελαν ως και χθες μιας και όπως βλέπουν νερό από τον Ταυρωνίτη τον επόμενο αιώνα και με προϋποθέσεις αφού ο υπουργός κ Σταϊκούρας το είπε ξεκάθαρα χθες στα Χανιά. " Όταν δεν αξιοποιείται ένα φράγμα που ήδη έχει κατασκευαστεί Βαλσαμιώτη, πως θα πειστούν οι πολίτες ότι χρειάζεται και άλλο". 
 Πάντως ενδιαφέρον παρουσιάζει το Ιστορικό της απόφασης για τα νερά του Σφηναρίου...που λέει: - Λόγω της ανεπάρκειας υδατικών πόρων στην Τ.Κ. Πλατάνου, ο Δήμος Κισσάμου προχώρησε στο σχεδιασμό έργων για την ενίσχυση των αρδεύσεων στην περιοχή. Τα έργα Α’ Φάσης, τα οποία έχουν ήδη κατασκευαστεί και τεθεί σε λειτουργία αφορούν στην αξιοποίηση των επιφανειακών απορροών υδρολογικής λεκάνης, η οποία εκτείνεται νότια του Σφηναρίου, για την ενίσχυση, κατά την αρδευτική περίοδο, των αρδεύσεων στο εκεί υφιστάμενο συλλογικό αρδευτικό δίκτυο καθώς και σε τοπικά συστήματα άρδευσης στην υψηλή περιοχή περιμετρικά του οικισμού Άνω Σφηνάρι. Η ενίσχυση γίνεται με τη μεταφορά νερού, μέσω του αγωγού μεταφοράς με τη βαρύτητα, από υδρομάστευση που έχει κατασκευαστεί στην έξοδο της λεκάνης, στη δεξαμενή εξίσωσης του συλλογικού αρδευτικού δικτύου. Επισημαίνεται ότι το παραπάνω συλλογικό αρδευτικό δίκτυο, μέχρι την κατασκευή των έργων, τροφοδοτούνταν με άντληση νερού περίπου από το επίπεδο της θάλασσας. Το παρόν έργο περιλαμβάνει τα έργα Β’ Φάσης, μεταφοράς της περίσσιας νερού της υδρομάστευσης, κατά τη χειμερινή περίοδο, στην περιοχή Πλατάνου, για την ενίσχυση του εκεί συλλογικού αρδευτικού δικτύου, το οποίο αρδεύει, ελλειμματικά και με κακής ποιότητας νερό, παράκτιων γεωτρήσεων, κυρίως καλλιέργειες υπό κάλυψη (θερμοκήπια). Τα έργα αυτά περιλαμβάνουν αγωγό μεταφοράς νερού στην υφιστάμενη δεξαμενή των αρδευτικών δικτύων Πλατάνου (χωρητικότητας 4.000m3), ο οποίος κατά ένα μέρος θα λειτουργεί με τη βαρύτητα ενώ κατά το άλλο ως καταθλιπτικός αγωγός, με την παρεμβολή αντλιοστασίου και απαιτούμενης δεξαμενής φορτίου. 
 
Το έργο πρόκειται να ενταχθεί σε χρηματοδότηση στο πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2022, ΜΕΤΡΟ 4. 
 Από το 2015 το παλεύουν κάποτε θα το φέρουν και αυτό το νερό...στον Πλάτανο, μάλιστα το 2019 που υποβλήθηκε ήταν κακή μελέτη εν αντιθέσει με σήμερα που ειναι καλή. 
5 χρόνια απραξία και συνεχιζουμε....

Δεν υπάρχουν σχόλια: