Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2023

ΑΙ ΓΙΩΡΓΗΣ ΝΟΠΗΓΕΙΑ: ΕΝΑ ΑΚΟΜΗ ΛΟΥΤΡΟ-ΕΚΚΛΗΣΙΑ.

 Μια ακόμη εκκλησία στην Κρήτη κτισμένη πάνω σε αρχαία. ή βυζαντινά Λουτρά: Ο μονόχωρος ναός του Αγίου Γεωργίου έξω από το Δραπανιά,  κτίστηκε και τοιχογραφήθηκε κατά το 15ο αιώνα, πάνω στα εκτεταμένα ερείπια ενός ρωμαϊκού λουτρού, που φαίνεται ότι καταστράφηκε κάποια εποχή από σεισμό.
 Σωζόταν σε κακή κατάσταση. Με τη χρηματοδότηση της Περιφέρειας Κρήτης και τη στενή συνεργασία με τον εφημέριο π. Αλέξανδρο Φαντάκη πραγματοποιήθηκαν οι απαραίτητες εργασίες αποκατάστασης του ναού και αποκάλυψης του καλής ποιότητας τοιχογραφικού διακόσμου, από τους έμπειρους εργατοτεχνίτες και συντηρητές της 28ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, καθώς και ο αναγκαίος λειτουργικός εξοπλισμός από την Ενορία Δραπανιά. Και ανάμεσα στις τοιχογραφίες που αποκαλύφθηκαν και ένας περίεργος "Ευαγγελισμός" του Αγίου Παχωμίου στη συνήθη θέση, με τον άγγελο ντυμένο με το μοναχικό σχήμα, να του το υποδεικνύει, σύμφωνα με τα συναξάρια.
Μιχάλης Ανδριανάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια: