Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2022

ΦΑΛΑΣΑΡΝΑ ΕΠΙΣΚΕΨΗ SPRATT ΤΟ 1851

- Η Φαλάσαρνα, η πιο δυτική πόλη της Κρήτης, βρίσκεται σε ένα ακρωτήρι της ακτής, περίπου στις έξι μίλια νότια της Γραμβούσας, το σύγχρονο όνομα της είναι Kutri. Ένας δρόμος κατηφορίζει εκεί από την κορυφογραμμή του όρους Κωρυκός, και διασχίζει ένα πέρασμα που οδηγεί στην Κίσαμο και στο Πολύρρήνεια - αναμφίβολα ειναι η αρχαία γραμμή του δρόμου μεταξύ της τελευταίας και του λιμανιού της Φαλάσαρνας. 
  Τα παλιά τείχη φαίνονται να περιβάλλουν τη νότια βάση της χερσονήσου πάνω στην οποία βρισκόταν κυρίως η πόλη που είναι του μεταγενέστερου ελληνικού ρυθμού. Πουθενά αλλού στην Κρήτη δεν υπάρχουν Ελληνικοί τοίχοι αυτού του ρυθμού τόσο καλά διατηρημένοι, εκτός στην προσφάτως ευρεθείσα Αρκαδία μεταξύ Κνωσού και Γόρτυνας.
   Αυτά τα τείχη στη Φαλάσαρνα εκτείνονταν από την άκρη ενός γκρεμού πάνω από τη βόρεια ακτή του ακρωτηρίου ως στη χαμηλή όχθη του κόλπου στη νότια πλευρά........ 
Εκατό βήματα παραπάνω υπάρχει ένα μικρό ξωκλήσι αφιερωμένο στον Άγιο Γεώργιος και 120 πόδια πιο κάτω είναι ένας πύργος εκτόξευσης ή προμαχώνας. Φαίνονται θεμέλια σε όλη τη διαδρομή, ώσπου φτάνουμε σε ένα ανάχωμα από μεγάλες πελεκητές πέτρες, που βρίσκονται περίπου σε τέτοια σύγχυση που είναι αδύνατο να πούμε ποιο κτίριο ήταν αυτό.
Φυσικά σκέφτεται κανείς οτι μπορεί να ειναι ο ναός της Δικτύννας. Από αυτό το σημείο οι τοίχοι αλλάζουν (κατεύθυνση) και πάλι και ξαναρχίζουν με νότια κατεύθυνση. Το μήκος τους από αυτό το σημείο ως την θάλασσα, κοντά στο τεχνητό λιμάνι για το οποίο γίνεται λόγος από τους αρχαίους συγγραφείς, και διακρίνεται, είναι περίπου 200 βήματα.

Στην μικρή εισαγωγή του Spratt που επισκέφτηκε τη Φαλάσαρνα το 1851 μας δίνει καλές πληροφορίες περισσότερες απο τον Πασλευ που την επισκέφτηκε το 1834 και φυσικά δίνει βάρος στο λιμάνι που το έχει αποτυπώσει τέλεια. Μας δίνει και την πληροφορία για πρώτη φορά οτι ο Άγιος Γεώργιος ειναι προ του 1850 και φυσικά μας δίνει στοιχεία για τους πύργους που αποκαλύφθηκαν μετά απο 160 χρόνια απο την Ελπίδα Χατζηδάκη.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: