Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Δευτέρα 2 Αυγούστου 2021

ΜΙΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΑΠΟΨΗ

Γράφει ο Μιλτιάδης Καστανάκης* στην σελίδα του για το πόσο μας έχει επηρεάσει η πανδημία .. μάλιστα είναι μια καλή αφορμή να σκεφτούμε κι εμείς εδώ στην Κίσαμο....που "αλληλοκαρφωνόμαστε".
- Έχουμε ήδη διανύσει μια περίοδο 20 μηνών με την πανδημία του συγκεκριμένου ιού. Προσπαθώ να δω το πρόβλημα τόσο από ιατρικής πλευράς όσο και από κοινωνικής. Από την μία υπάρχουν τα δεδομένα τα επιστημονικά, οι ασθενείς που νοσηλεύονται, αυτοί που έχουν χάσει τη ζωή τους και αυτοί που χρειάστηκε να διασωληνωθούν. Τα νούμερα αδιαμφισβήτητα. Εκατομμύρια ανθρώπων που χάσανε την ζωή τους  (4,2 εκ.) άλλα 200 εκ που νοσήσανε σύμφωνα με τα δεδομένα του Π.Ο.Υ. Το πρόβλημα υπάρχει. Το πως ξεκίνησε είναι κάτι που μπορεί ή όχι να το ανακαλύψουμε στο μέλλον. Λύση στο πρόβλημα υπάρχει πλέον και ακούει στο όνομα εμβολιασμός. Σίγουρα το πόσο αποτελεσματικός είναι δεν το ξέρουμε ακόμα. Καθημερινά βλέπουμε να βγαίνουνε μελέτες οι οποίες επιβεβαιώνουν η μία την άλλη, ή ακόμη αμφισβητούν η μία μελέτη την άλλη  Άλλωστε πάντα έτσι προχωρούσε και θα προχωράει μπροστά η ιατρική, με παρατήρηση κα καταγραφή. Όλα είναι μαθηματικά. Ακόμα και η Ιατρική κοινότητα είναι προβληματισμένη τόσο όσο αφορά την ίδια την πανδημία όσο και για την αποτελεσματικότητα ή όχι των εμβολίων. Σίγουρα σε λίγα χρόνια θα έχουμε καλύτερα αποτελέσματα επιστημονικά να παρουσιάσουμε. Αυτά όλα όμως δεν αλλάζουν το κοινωνικό φαινόμενο. Το πως δηλαδή αντιμετωπίζει η κοινωνία και πως αντιδρά στην πανδημία. Βλέπετε η κοινωνία δεν είχε αντιμετωπίσει ποτέ στην σύγχρονη εποχή μια μαζική καταστροφή, αν την χαρακτηρίζαμε έτσι λόγο των 4 εκατομμυρίων θανάτων. Πως αντιδρά και πόσο επηρεάζει η παγκοσμιοποίηση τον τρόπο αντιμετώπισης του προβλήματος. Αυτή η διαδεδομένη χρήση των υπολογιστών και αυτή η ίδια η τεράστια πλέον ταχύτητα μετάδοσης ιδεών και απόψεων, πόσο άραγε επηρεάζει το ίδιο το πρόβλημα; Πόσο συνεισφέρει στην αντιμετώπιση του προβλήματος; Γιατί σίγουρα συνεισφέρει είτε θετικά είτε αρνητικά. Όλες αυτές οι διαφορετικές απόψεις που ακούγονται και γράφονται σίγουρα αλλάζουν τα δεδομένα αντιμετώπισης του προβλήματος. Ας φανταστούμε να είχαμε ένα παρόμοιο παγκόσμιο φαινόμενο καταστροφής για παράδειγμα μια πυρηνική καταστροφή, ή έναν πόλεμο και να υπήρχαν τόσες εκατομμύρια απόψεις που θα έτρεχαν στο διαδίκτυο καθημερινά. Πόσο θα επηρέαζαν τον κόσμο;  Ή για παράδειγμα να ζούσαμε το 1940 και να έπρεπε να αντιδράσουμε στην εισβολή των γερμανοιταλών και να μας κατακλύζανε καθημερινά όλες αυτές οι διαφορετικές απόψεις. Πως θα αντιδρούσε άραγε η κοινωνία; Ίσως και να είχαμε αλλαγή της Ιστορίας προς μια άλλη κατεύθυνση. Αυτό γίνεται ενδεχομένως και σήμερα. Γίνεται αλλαγή του φαινομένου και του τρόπου που επηρεάζει τις ζωές μας εξαιτίας της χρήσης του διαδικτύου. Το αν το έχει επηρεάσει προς την θετική πλευρά ή την αρνητική θα το εξετάσει ο ιστορικός του μέλλοντος. Προς το παρόν είμαστε στη φουρτούνα και πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα τεράστια κύματα. Έχω την εντύπωση ότι ζούμε ορισμένες αλλαγές, στον τρόπο που θα αντιμετωπίζει η σύγχρονη κοινωνία τα παγκόσμια φαινόμενα από δω και στο εξής.
* Διευθυντής της Α' Χειρουργικής στο νοσοκομείο Χανίων

Δεν υπάρχουν σχόλια: