Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2020

ΥΔΡΟΦΟΡΕΑΣ ΚΟΛΕΝΙ ΚΙΣΑΜΟΥ .... με ΜΕΛΕΤΕΣ

Πολύ συζήτηση γίνεται τελευταία για την ‘κυριότητα’ και χρήση των νερών του υδροφορέα στου Κωλένι. Άλλοι φαντάζονται, άλλοι διεκδικούν και άλλοι κατηγορούν εαυτούς και αλλήλους. Η πραγματικότητα όμως είναι αυτή που αποτυπώνεται τεκμηριωμένα στις σχετικές μελέτες των αρμοδίων υπηρεσιών και έπρεπε να γνωρίζουν.  
Τα υδρολογικά χαρακτηριστικά της λεκάνης του Κολένι χαρακτηρίζεται από:
1. Επιφανειακές απορροές (χείμαρροι Τυφλός, Κακοπέρατος, Καμαριανός) και
2. Υπόγειες υδροφορίες σε δύο διαφορετικά υψομετρικά επίπεδα. 
Υπάρχει μια υπόγεια λεκάνη στα 70 m απόλυτο υψόμετρο (πηγές Καψιανιανά, γεωτρήσεις Τοπόλια, Ρόκας, Σφακοπηγάδι, Κουκουνάρας, Πολυρήνεια, Γρά, Κερά κ.α.) και μια δεύτερη στα 14 m απόλυτο υψόμετρο (πηγές και γεωτρήσεις Κολενίου, γεωτρήσεις Ποταμίδας, Βουλγάρω, Μουρί κ.α.).
Υπάρχει υδραυλική σχέση μεταξύ των δύο υδροφοριών. Η πρώτη τροφοδοτεί τη δεύτερη μετά την υπόγεια υπερχείλιση της, και η δεύτερη απορρέει τον κύριο όγκο του νερού της μέσω των πηγών Κολενίου (Υδρογεωλογική μελέτη Κάμπου Χανίων). Σύμφωνα με τις μετρήσεις της Δ/νσης Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης στις περισσότερες χρονιές κατά την διάρκεια του χειμώνα γίνεται αναπλήρωση της ποσότητας που αντλείται. 
Στο δυτικό τμήμα της περιοχής (Λουσακιές, Γραμβούσα, Πλάτανος, Σφηνάρι) υπάρχει ανεξάρτητος υπόγειος υδροκρίτης ο οποίος οριοθετεί υπόγεια λεκάνη μικρής δυναμικότητας, με απορροές προς τα δυτικά. Η παραπάνω λεκάνη παρουσιάζει προβλήματα υφαλμύρισης στην παραλιακή ζώνη. 
Τροφοδοτεί με νερό τις γεωτρήσεις της περιοχής, και τις υφάλμυρες πηγές στη θέση Ποταμός, στην παραλιακή ζώνη (υψόμετρο θάλασσας), δυτικά του οικισμού Πλάτανος (Στοιχεία: Δ/νση Εγγείων Βελ/σεων & Υ.Π. Χανίων, και Βοζινάκης και Κουγιάννη 2004).
Σύμφωνα με το Ν. 3199/2003 ‘Προστασία και διαχείριση υδάτων – Εναρμόνιση με την Οδηγία 2000/60/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 23ης Οκτωβρίου 2000 δεν υπάρχουν δικαιώματα στο νερό, είναι δημόσιο αγαθό και η διαχείρισή του γίνεται από ενιαία Αρχή Διαχείρισης κάθε Περιφέρειας. Στο σχεδιασμό προτεραιότητα στην κάλυψη των αναγκών έχει η περιοχή απόληψης του νερού.  
Το ερώτημα που προκύπτει είναι αν διαχρονικά οι φορείς της Δ. Κισάμου και η τοπική αυτοδιοίκηση έχουν ασχοληθεί με συνέχεια και συνέπεια για να εξασφαλίσουν την επάρκεια υδατικών πόρων για την περιοχή. Όχι βέβαια με εξαγγελίες ή καταγγελίες.
Χαρτζουλάκης Κώστας 

Δεν υπάρχουν σχόλια: