Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2020

ΟΙ ΨΑΡΟΠΑΓΚΟΙ ΤΟΥ ΠΑΛΙΟΥ ΚΑΣΤΕΛΛΙΟΥ

Τα πρώτα ψαρομάγαζα στην Κίσαμο φτιάχτηκαν την δεκαετία του 1950, ως τότε τα ψάρια πουλιόταν στους πάγκους που ήταν στημένοι καθημερινά στην κάτω μεριά του Μιχαήλ Αρχαγγέλου και δίπλα στα μαγαζιά που έπεσαν για να φτιαχτεί η πλατεία Τζανακάκη. Ο Τσίχλης (Τσιχλάκης Βαγγέλης) ο Βολικός (Βολικάκης Στρατής), ο Πατερεογιώργης (παππούς των Πατεράκηδων) και ο Πετράκης Κυριάκος ήταν οι ψαρομανάβηδες τότε που όπως και σήμερα είχαν καΐκια που τους έφερναν τα ψάρια απο Συγκλιό-Γραμβούσα και τον κόλπο της Κισάμου. Είναι δε αποδεδειγμένο οτι και τότε υπήρχαν καλοί ψαράδες μιας και οι πάγκοι συναγωνιζόντουσαν για το ξεπούλημα της πραμάτειας χρησιμοποιώντας το όνομα του ψαρά. 
- Ελάτε έφερε ψάρια ο Χριστοφής, ή έφτασαν τα ψάρια του Πισσάνου και του Λυρατζή. 

Στην φώτο πάνω, η μοναδική απο την συλλογή μου,ο πάγκος του Τσίχλη και μπόλικους Καστελλιανούς να περιεργάζονται τα ψάρια της "τορπίλας"!!!

Μάλιστα δεν ήταν λίγες οι φορές που έπεφταν πολλά τα ψάρια, σε όλους τους πάγκους, και έπεφταν οι τιμές για να πουληθούν ή και να χαριστούν ψάρια μιας μιας και δεν υπήρχαν ψυγεία. Τα επόμενα χρόνια άνοιξαν τα πρώτα ψαρομάγαζα με πρώτο τον Στημαδώρη, τον Πατεράκη (φωτο), τον Λυρατζή τον Μανώλη, τον Καρεφυλάκη να ακολουθούν τα νόμιμα και αναγκαία της εξέλιξης... καταργώντας έτσι την μικρή υπαίθρια ψαραγορά του παλιού Καστελλιού. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: