Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2015

ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΙΜΑ

Θα υπάρξουν δεσμευτικές αποφάσεις;
ΚΩΣΤΑΣ Σ. ΧΑΡΤΖΟΥΛΑΚΗΣ
kchartz@otenet.gr
Η συνεχιζόμενη διάσκεψη στο Παρίσι για το κλίμα θα μπορούσε να καταλήξει σε ένα πακέτο με δεσμευτικές δράσεις. Οι διαπραγματεύσεις από σχεδόν 200 χώρες θα πρέπει να συμφωνήσουν την ερχόμενη Παρασκευή σε ένα οδικό χάρτη για την μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου. Και βέβαια αυτό να υπογραφεί από όλους τους υπουργούς που συμμετέχουν. Η διαδικασία φαίνεται να προχωρεί πολύ αργά γιατί υπάρχουν σοβαρές διαφωνίες. Αν ακόμα και ο πρόεδρος της Κίνας Xi Jinging είπε ότι πρέπει να υπάρξει συμφωνία συνοπτική, ισορροπημένη, φιλόδοξη και νομικά δεσμευτική’ υπάρχουν πολλές αμφιβολίες αν αυτή τελικά θα την υπογράψει.  
Πολλοί παρατηρητές είναι επιφυλακτικοί για την αξία της συμφωνίας του Παρισιού και αν θα είναι δεσμευτική νομικά για όλες τις χώρες. Με δεδομένο ότι κάποιες χώρες είναι δύσκολο να υλοποιήσουν τα εθνικά όρια εκπομπών που έχουν καθορισθεί και να τα υποβάλλουν στο ΟΗΕ, πολλοί πιστεύουν ότι τελικά δεν θα υπάρξουν νομικά δεσμευτικές αποφάσεις. Ο διαχωρισμός μεταξύ ανεπτυγμένων και υπό ανάπτυξη χωρών πρέπει να ληφθεί υπόψη κατά εποικοδομητικό τρόπο, διαφορετικά η διάσκεψη του Παρισιού δεν θα έχει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα. Στη διάσκεψη της Κοπεγχάγης το 2009 υποσχέθηκαν να διαθέσουν 1.000 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ το χρόνο για το κλίμα μέχρι το 2020.  Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ για το 2014 έγινε κάποια πρόοδος, αφού οι πλούσιες χώρες  δαπάνησαν 62 δισεκατομμύρια δολάρια για βοήθεια στις αναπτυσσόμενες χώρες για την κλιματική αλλαγή. Αυτό το ποσό δεν γίνεται αποδεκτό από τις αναπτυσσόμενες χώρες γιατί ένα μέρος αποτελεί δάνειο, που επιβαρύνει επιπλέον τα προβλήματα της ύφεσης που αντιμετωπίζουν.
Μέχρι σήμερα δεν υπήρξε προσέγγιση στη χρηματοδότηση της αντιμετώπισης των επιπτώσεων που έχει η κλιματική αλλαγή στις φτωχές χώρες, που προειδοποίησαν ότι δεν θα υπογράψουν μια συμφωνία που επισφραγίζει το τέλος τους.  Ας ελπίσουμε ότι το σχέδιο για μείωση των εκπομπών αερίων που αυξάνουν τη θερμοκρασία του πλανήτη, δεν θα συνθλιβεί στις συμπληγάδες της λιτότητας και της επιχειρηματικής αυθαιρεσίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: