Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Τρίτη 27 Μαΐου 2014

ΑΝΑΠΟΦΕΥΚΤΕΣ ΣΥΓΚΡΙΣΕΙΣ

Μια επίσκεψη στο Κολυμπάρι, τη γραφική πολίχνη που δεν ανήκει στο δήμο Κισάμου, αλλά στο δήμο Πλατανιά, ίσως με βάση τη γεωγραφία του τόπου, οδηγεί το σκεπτόμενο Κισαμίτη επισκέπτη σε μοιραίες συγκρίσεις.
Το Κολυμπάρι απόκτησε μια σύγχρονη είσοδο από τον εθνικό δρόμο, η οποία και καλλωπίστηκε με δεντροφύτευση.
Ο χώρος που καταλάμβαναν οι εγκαταστάσεις της πάλαι ποτέ Ένωσης αξιοποιήθηκε με την επένδυση και τη δημιουργία μιας μεγάλης ξενοδοχειακής μονάδας που προστέθηκε στις άλλες μικρότερες μονάδες και ξενώνες του.  
Παρά τις όποιες αντιδράσεις το λιμανάκι εκσυγχρονίστηκε, προστέθηκε στην παραγωγή και η πλατεία της προκυμαίας ..
..αναδείχτηκε προσαρμοσμένη στο περιβάλλον.
Φάρος παρηγοριάς και καταφύγιο χρόνους πολλούς η Κυρία Γωνιά, το μοναστήρι της Παναγίας με πρωτοβουλία των μοναχών και την ευθύνη της αρχαιολογικής υπηρεσίας αναστηλώθηκε. Πάρα πέρα η Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης, υπέροχος συνεδριακός χώρος, κτισμένη σε γη του μοναστηριού με έμπνευση του μακαριστού Ειρηναίου, πρωτεργάτη τον Α. Παπαδερό και χρηματοδότη, το παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών συνεχίζει τον διάλογο εκκλησίας και διανόησης  ελληνικής και ξένης και σεμινάρια πολιτών και κληρικών.
Και πάνω στην κορυφή το μνημείο των Ηρώων Ευελπίδων θυμίζει αγώνες και θυσίες.
Όμορφοι χώροι εστίασης και αναψυχής από ιδιώτες συμβάλλουν στην ποιότητα ζωής. Όλα φτιαγμένα με τάξη και προσοχή και ποιότητα.
Σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης καλύπτουν τα παιδιά της περιοχής. Έτσι το Κολυμπάρι αυτή τη στιγμή αποτελεί το πνευματικό και πολιτιστικό κέντρο του κερδοφόρου Δήμου Πλατανιά.
Ερχόμαστε λοιπόν στην Κίσαμο, τη δική μας την πρωτεύουσα του δήμου.
Η Κίσαμος πρέπει να γίνει μια σύγχρονη πόλη.
Πέρα από τα αδιαπραγμάτευτα βασικά: νερό, δρόμους, Βιολογικό, Φωτισμό και καθαριότητα. 
Η Κίσαμος σαν πρωτεύουσα πρέπει να αναπλασθεί σε κέντρο γειτονιές και παραλίες  με είσοδο πόλης, δρόμους, πλατείες και πεζοδρόμια. Κέντρο ο άνθρωπος και όχι τα οχήματα.
Οι πεζόδρομοι ευνοούν την επισκεψιμότητα και την εστίαση.
Ο δήμος μέσα στην Κίσαμο σε κάθε περίπτωση πρέπει να προγραμματίσει και να  αποκτήσει  πνευματικό- πολιτιστικό κέντρο, με συνεδριακό χώρο, χώρο θεάματος, εξωτερικό χώρο για καλοκαιρινές εκδηλώσεις, (ας μη παρηγοριόμαστε με τα γειτονικά διαθέσιμα μέρη) εδώ μέσα τι έχομε.
Μέσα σε αυτό οφείλει να πραγματοποιεί  δραστηριότητες, για τους πολίτες και τα παιδιά των πολιτών(π.χ.) καλοκαιρινές δραστηριότητες ).
Το όμορφο περιβάλλον πρέπει να αναδειχτεί, με προβλήτα, με μικρά πάρκα, με κάλυψη ερειπωμένων κτιρίων, με δεντροφυτεύσεις.
Η Κίσαμος έχει πολλά σχολειά, πολλά παιδιά, άρα πρέπει και να διδάσκει με το χώρο και τον τρόπο, πολιτισμό και ιστορία.
Οι αθλητικοί χώροι, είναι απαραίτητοι και να εμπνέουν υγιή αθλητισμό
Προς το το παρόν η Μητρόπολη μας με σεβασμό στο περιβάλλον καλύπτει πολιτιστικές ανάγκες της περιοχής.
Το ζητούμενο είναι η πολιτεία, ο Δήμος, πέραν της οικονομικής ανάπτυξης να φροντίσει και για τον πολιτισμό, να έχει πολιτισμό για να δίδει και στις κοινότητες για να έχει  υπόσταση
Τόποι χωρίς πολιτιστικές αναφορές γίνονται καλοκαιρινά μικρομάγαζα κάποιες φορές και από ξένους που παίρνουν την είσπραξη και φεύγουν.
Τέλος επειδή υπεύθυνοι είμαστε όλοι, θα μπορούσαν να γίνονται και δημόσιες συζητήσεις, για να μάθομε να μη κόβουμε τα δέντρα, να μην κάνομε σκουπιδαριό την αυλή μας γιατί κάνομε και το γύρω μας χώρο, να μη παρκάρομε επάνω στο πεζοδρόμιο να μη μουτζουρώνομε πινακίδες, να συμφωνούμε ότι πρέπει  να ανοίξει δρόμος να περνούμε.  
Και όλα αυτά τα γράφομε επειδή αγαπούμε τον τόπο και γνωρίζοντας ότι τίποτα δεν είναι εύκολο.
Ας ευχηθούμε οι νέοι εκλεγμένοι, με συνεννόηση και κατανόηση συμπολίτευση και αντιπολίτευση να κάνουν ένα καινούριο ξεκίνημα και καινούριους σχεδιασμούς, όχι όμως αυτοσχεδιασμούς για λύσεις των προβλημάτων που χρονίζουν.
Ας γίνει μια αρχή καινούρια.
Ε.Δ

Δεν υπάρχουν σχόλια: