Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2012

ΘΑ "ΘΥΣΙΑΣΟΥΝ" ΤΡΑΠΕΖΕΣ......

... και Ταμεία για τη δόση;
Γράφει ο Νίκος Μουντάκης
Μείζον ζήτημα άμεσης προτεραιότητας καθίσταται για την κυβέρνηση η επιτυχής ολοκλήρωση του σχεδίου επαναγοράς ομολόγων ονομαστικής αξίας 30 δισ. ευρώ, που θα οδηγήσει σε μείωση του δημοσίου χρέους κατά 20 δισ. ευρώ. Η επιτυχία του εγχειρήματος αποτελεί πρόκριμα για την έγκριση της δόσης από το ΔΝΤ και την περαιτέρω υλοποίηση της συμφωνίας των Βρυξελλών. Δεν είναι όμως καθόλου διασφαλισμένη:  Από τους ξένους κατόχους ελληνικών ομολόγων, λίγοι είναι πρόθυμοι να πουλήσουν στο 26%-35% της ονομαστικής αξίας.
Ενδέχεται λοιπόν  να χρειασθεί να "θυσιασθούν" τε ασφαλιστικά Ταμεία και οι ελληνικές τράπεζες, αναλαμβάνοντας ρόλο "αυτόχειρα", ή υποκύπτοντας σε κυβερνητικές πιέσεις και εκβιασμούς.
Η κυβέρνηση δεν .....
... έχει πολλές επιλογές. Προέχει η διασφάλιση των προϋποθέσεων για  την εφαρμογή των συμφωνηθέντων στο Eurogroup και την εκταμίευση της δόσης. Αν λοιπόν οι ξένοι κάτοχοι ομολόγων προσφέρουν τίτλους ονομαστικής αξίας κάτω των 30 δισ. ευρώ, πρέπει να αναζητήσει τους υπόλοιπους από τα ασφαλιστικά Ταμεία και τις ελληνικές τράπεζες. Κι αν βρει απροθυμία,  θα αναγκασθεί να πιέσει και να "εκβιάσει".
Οι τραπεζίτες  το ξέρουν και έχουν περάσει εκ των προτέρων στην αντεπίθεση: Ζητούν να αλλάξουν οι όροι των ανακεφαλαιοποιήσεων και υπάρξει ρύθμιση που θα  δίνει τη  δυνατότητα στις τράπεζες να αποτιμούν τα ομόλογα σε ονομαστικές τιμές και όχι στις τρέχουσες. Έτσι θα χρειασθούν λιγότερα κεφάλαια από το ΤΧΣ στην ανακεφαλαιοποίηση και θα είναι ευκολότερο να καλύψουν το 10% των ΑΜΚ, ώστε να μην περάσει ο έλεγχος στο Δημόσιο.
Όμως, κι αν ακόμη οι τράπεζες και τα ασφαλιστικά Ταμεία πεισθούν ή αναγκασθούν να  δώσουν μέρος των ομολόγων τους στο πρόγραμμα επαναγοράς,  και πάλι δεν διασφαλίζεται η επιτυχής ολοκλήρωση του. Διότι τράπεζες και Ταμεία δεν έχουν πλέον τόσα κρατικά χρεόγραφα ώστε να μπορούν να καλύψουν μεγάλο μέρος των απαιτούμενων 30 δισ.
Οι τράπεζες κατέχουν τίτλους ονομαστικής αξίας 16,6 δισ. ευρώ μετά το PSI (εξ αυτών 3,7 δισ. η Εθνική), ενώ τα Ταμεία κοινωνικής ασφάλισης έχουν ομόλογα 5,5 δισ. ευρώ. Η συνολική αξία τους δεν υπερβαίνει τα 22 δισ. Από αυτά εκτιμάται ότι  ακόμη και υπό ασφυκτική κυβερνητική πίεση δεν μπορούν να δοθούν πάνω από 15 δισ.
Ελληνικές ασφαλιστικές εταιρίες έχουν ομόλογα  1,4 δισ. ευρώ, ενώ στα χέρια ιδιωτών βρίσκονται τίτλοι αξίας  600 εκατ. ευρώ. Από αυτά μάλλον δεν πρόκειται να δοθεί τίποτα στο 30% της ονομαστικής αξίας.
Το ζήτημα λοιπόν είναι πόσα ομόλογα θα προσφερθούν από ξένους επενδυτές. Από αυτό θα εξαρτηθεί  το μέγεθος της "θυσίας" των ελληνικών τραπεζών και Ταμείων, που θα κληθούν να εκχωρήσουν ομόλογα τα οποία θα καλύψουν το υπόλοιπο ποσό μέχρι τα 30 δισ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: