Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.







Πέμπτη 12 Ιουλίου 2012

Ο ΠΑΡΑΥΛΑΚΙΣΤΗΣ


Εάν ανήκετε στις παρακάτω κατηγορίες ανθρώπων, που απεικονίζονται στο ναό της Παναγίας της Κεράς στην Κριτσά (α΄μισό 14ου αιώνα), αλλά και σε άλλους ναούς της Κρήτης:
1) "Ο λέγων, ο δουλεύων τον ναόν εκ του ναού δικάται (συντηρείται)"
2) "Ο Κλέπτης" (με την κρητική ιδιαιτερότητα, που εκφράζει άριστα ο εικονιζόμενος πρόγονος).
3) "Ο Παραυλακιστής"(αυτός που οργώνοντας μπαίνει και στο ξένο χωράφι).
αλλά και σε πολλές άλλες κατηγορίες, που δεν απεικονίζονται εδώ, τότε προσέχετε. Κινδυνεύετε να βρεθείτε στο "πυρ το αιώνιον", χωρίς καλά-καλά να το καταλάβετε και να σας απεικονίσει κανείς αγιογράφος με ανάλογο τρόπο.....
Μ. Α.

Δεν υπάρχουν σχόλια: