Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2011

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΙ ΣΕ ΔΡΑΣΗ

Τη συντήρηση του πρωτομινωικού οικισμού του Μύρτου στο Λασίθι αποφάσισε το ΚΑΣ

Την ομόφωνη απόφαση να εγκρίνει τη μελέτη στερέωσης και συντήρησης των αρχιτεκτονικών καταλοίπων του προϊστορικού οικισμού του Μύρτου, στη θέση «Φούρνου Κορυφή» Λασιθίου, έλαβε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ), κατά την τελευταία του συνεδρίαση.
Ο πρωτομινωικός αυτός οικισμός, που βρίσκεται 3,5 χιλιόμετρα από το χωριό Μύρτο της Ιεράπετρας, πάνω σε λόφο 66 μέτρων, ήκμασε την περίοδο 2800-2200 π.Χ. Είναι από τους πρώτους οικισμούς που ιδρύθηκαν στην Κρήτη και από τους λίγους που δεν έχουν καταστραφεί από μεταγενέστερες οικιστικές φάσεις.
Οι ανασκαφές, που έγιναν από τη βρετανική αρχαιολογική σχολή μεταξύ 1967-1968, έφεραν στο φως μοναδικά ευρήματα.
Από τα διασημότερα είναι η «Θεά του Μύρτου», ένα πήλινο αγγείο με τη μορφή σχηματοποιημένης θεάς, με πολύ μικρό κεφάλι, ψηλό λεπτό λαιμό και κωδωνόσχημο σώμα. Με τα δύο της χέρια κρατάει μια μικρή στάμνα, η οποία αποτελεί και τη μοναδική έξοδο του σπονδικού υγρού από το εσωτερικό του αγγείου. Σήμερα, εκτίθεται στο Μουσείο του Αγίου Νικολάου.
Σύμφωνα με την εισήγηση της Διεύθυνσης Συντήρησης Αρχαίων και Νεότερων Μνημείων, που παρουσιάστηκε στη συνεδρίαση του συμβουλίου, η κατάσταση του μνημείου είναι πολύ άσχημη.
Τα βασικά του προβλήματα είναι η πτώση λιθοσωμάτων, η ανάπτυξη βλάστησης και η αποδιοργάνωση της τοιχοποίιας. Επίσης, τσιμεντοκονιάματα που χρησιμοποιήθηκαν παλιότερα για τη στερέωση των αρχιτεκτονικών καταλοίπων περισσότερο ταλαιπώρησαν παρά στερέωσαν την αρχαία οικοδομή.
Μεταξύ των προτάσεων που διατυπώθηκαν ήταν η διαμόρφωση μικρού εργοταξιακού χώρου δυτικά της νότιας εισόδου του οικισμού, σε χώρο εκτός της περιοχής που καταλαμβάνουν τα αρχαία κατάλοιπα και η εφαρμογή κονιαμάτων εδαφικού υλικού σε σημεία της τοιχοποίιας.
Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε ότι η πιλοτική εφαρμογή των κονιαμάτων αυτών το 2010 από τη Διεύθυνση Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων είχε εξαιρετικά αποτελέσματα, γεγονός που επιβεβαιώθηκε και κατά την παρουσίαση των φωτογραφιών. Η διαφορά της τοιχοποιίας πριν και μετά την εφαρμογή των κονιαμάτων ήταν εντυπωσιακή.
Η έκταση του οικισμού «Φούρνου Κορυφή» είναι περίπου 1.250 τ.μ. και αποτελείται από 90 δωμάτια, φτιαγμένα όλα από ακατέργαστες πέτρες.
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: