Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011

Μ.Κ.Ο

Του Σωτήρη Καλαμίτση 
Εγώ απλά λέω ως Έλλην [επιμένω] πολίτης και νομικός ότι ο όρος ΜΚΟ είναι ένας βαρύγδουπος όρος που επινοήθηκε από τα λαμόγια της πολιτικής.
Για ψάξτε να δείτε πότε ο όρος ΜΚΟ μπήκε στο λεξιλόγιο και στη ζωή μας. Εμείς στην Ελλάδα γνωρίζουμε τα Σωματεία, ήτοι νομικά πρόσωπα που ιδρύονται για την επιδίωξη μη κερδοσκοπικού σκοπού. Τέτοια είναι...
 τα εργατικά σωματεία, τα αθλητικά σωματεία και όλα τα άλλα σωματεία [φιλανθρωπικά κ.λπ.] που μερικές φορές αυτοαποκαλούνται "Σύλλογοι".
Σε νομικό κείμενο δεν θα δείτε τον όρο ΜΚΟ τουλάχιστον μέχρι το έτος 2000. Και τούτο, διότι ο όρος αυτός αποτελεί μετάφραση του όρου Νon Governmental Agencies ή Organizations που μας ήλθε από την Εσπερία μαζί με τον Γιωργάκη. Στις ΗΠΑ υπάρχουν οι Government Agencies, ήτοι δημόσιες υπηρεσίες, και οι μη δημόσιες υπηρεσίες, δηλαδή οι ΜΚΟ.
Τι νόημα έχει να αποκαλέσουμε στην Ελλάδα ένα σωματείο ΜΚΟ και όχι απλά "σωματείο"; Κανένα. Απλώς ο όρος ΜΚΟ είναι πιο πιασάρικος για να δείξει ότι οι εν λόγω οργανώσεις δεν εξαρτώνται από την κυβέρνηση. Προς τί; Γι' αυτό είχα πει παλαιότερα: όποιος θέλει να αυτοαποκαλείται ΜΚΟ να μας πει εάν έχει λάβει χορηγία από το κράτος, ποίου ύψους, για ποιο σκοπό και αν τον έλεγξε κανείς ως προς τη διαχείριση της χορηγίας. Και τούτο, διότι κυκλοφορούν εκατοντάδες "ΜΚΟ", οι οποίες αποτελούν απλώς σφραγίδες για να τα ΄κονομάνε οι διοικούντες αυτά εις υγεία των κορόιδων.
Περισσότερα εδώ!

Δεν υπάρχουν σχόλια: