Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Παρασκευή 7 Ιανουαρίου 2011

ΚΡΗΤΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΑΣΜΕΝΟΥ ΑΙΩΝΑ

Από το βιβλίο του Χαρίδημου Παπαδάκη "Οι Λεπροί στην Κρήτη" αντιγράφω το παρακάτω ενδιαφέρον κειμενάκι:
Το Δημοτικο νοσοκομείο Χανίων ήταν μικτό (για Χριστιανούς και Μουσουλμάνους). Το εν λόγω κτίριο ήταν ακατάλληλο λόγω στενότητας και διάταξης των χώρων. Την 03-02-1901, ο πρίγκιπας διαθέτει 35.000 φράγκα για την ανέγερση του νέου νοσοκομείου. Το νοσοκομείο εγκαινιάστηκε στις 20-02-1905 από τον πρίγκιπα Αρμοστή. Ιδρύθηκε δημόσιο φρενοκομείο και άρχισε να λειτουργεί στις 12-08-1900 στην συνοικία Καινούργια Χώρα (Νέα Χώρα). Λειτούργησε πάνω από χρόνο και καταργήθηκε με νόμο το 1901.
Η παρουσία των μεγάλων δυνάμεων στην Κρήτη, είχε σαν συνέπεια την άφιξη στα Χανιά 560 κοινών γυναικών. Η κρητική πολιτεία με νόμο 173/1900 περί χαμαιτυπείων θεσμοθετεί την γκετοποίηση των πορνών σε ειδικές περιοχές (γνωστές ως σήμερα) και ιδρύει το Σιφιλιδικό νοσοκομείο για την αντιμετώπιση των αφροδισίων νοσημάτων, που παρουσίαζαν έξαρση σ' όλη την Κρήτη!
Το δημοτικό νοσοκομείο Ρεθύμνου ήταν μικτό νοσοκομείο. Μόλις ήρθε ο ρωσικός στρατός στην πόλη το 1897, προτού η Κρήτη αυτονομηθεί, άρχισε να κτίζει με δικά του έξοδα και αποκλειστικά μέσα σύγχρονο νοσοκομείο έξω από την πόλη το οποίο και τελείωσε το 1899 Το εγκαινίασε δε και αυτό ο Πρίγκιπας Αρμοστής στις 06-05-1899.
Τα δημοτικά νοσοκομεία Χριστιανικό και Οθωμανικό, λειτουργούσαν σε χωριστά κτίρια.Την 10η Φεβρουαρίου 1902 έγιναν τα εγκαίνια του Πανάκειου νοσοκομείου, το οποίο έκτισε ο Πανακός Θεοδουλάκης και το δώρισε στην εκκλησία του Αγίου Μηνά. Εκεί δε μεταφέρθηκαν και τα δυο νοσοκομεία που πλέον ενώθηκαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: