Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2010

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αρχαιολογικός χώρος η Ήμερη Γραμπούσα
Μόνο ως αρχαιολογικός χώρος -με δυνατότητες να αποκτήσει ακόμα και την επισκεψιμότητα των 350.000 τουριστών που ετησίως πηγαίνουν στη Σπιναλόγκα- μπορεί να λειτουργήσει η νησίδα της Ήμερης Γραμπούσας. Για να γίνει αυτό η 28η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων ζητά τη συνεργασία της νέας Δημοτικής Αρχής του "Καλλικρατικού" Δήμου Κισάμου ξεπερνώντας, όπως αναφέρει, 'ιδιοκτησιακές νοοτροπίες' και 'τοπικισμούς'.
Αυτή τη στιγμή η νήσος της Γραμπούσας θα μπορούσε να είναι ο πρώτος αρχαιολογικά επισκέψιμος χώρος στον Ν. Χανίων', αναφέρει μιλώντας στα 'Χ.Ν.' ο προϊστάμενος της Υπηρεσίας, κ. Μιχάλης Ανδριανάκης, καλώντας τον Δήμο Κισάμου να συνεργαστεί με την Αρχαιολογία στην κατεύθυνση 'μιας λογικής και πολιτισμένης ανάπτυξης που προτείνουμε, στο πλαίσιο της νομιμότητας πάντα, και συμφέρουσα για τον Δήμο και το ελληνικό δημόσιο που στερούνται έσοδα'. 
Σύμφωνα με τον κ. Ανδριανάκη "το νησί της Γραμπούσας έχει χαρακτηριστεί ολόκληρο ως ιστορικό μνημείο και αρχαιολογικός χώρος. Κατά τον νόμο ανήκει στο Υπουργείο Πολιτισμού και μετά από ενέργειες που έγιναν προς το Υπουργείο Οικονομικών έχει παραχωρηθεί η χρήση του στην Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων". Ο προϊστάμενος της 28ης ΕΒΑ εξηγεί πως σήμερα "οι δυνατότητες οικονομικής εκμετάλλευσης είναι δύο: α) το προβλεπόμενο από τον νόμο εισιτήριο στο φρούριο για την επίσκεψη στο μνημείο και β) η αξιοποίηση του κυλικείου. Η Υπηρεσία μας εδώ και πολλά χρόνια έχει προτείνει κατ’ εξαίρεση στον Δήμο Κισάμου να ενοικιάσει με συμβολικό τίμημα 300 ευρώ τον μήνα το κυλικείο. Ο Δήμος με περίεργες δικαιολογίες και με τον ισχυρισμό ότι τα κτήρια που κατασκευάστηκαν στο νησί με πιστώσεις του Υπουργείου Πολιτισμού και της Ε.Ε. του ανήκουν, λέει ότι «είναι δικό μου το νησί, δεν το ενοικιάζω». Αυτό ισχύει εδώ και 8 χρόνια. Αν εδώ και τόσα χρόνια που τους ζητάμε να πάρουν τη χρήση της καντίνας, το έκαναν θα είχαν αποκομίσει πολύ σημαντικά οφέλη".
Σύμφωνα με την 28η ΕΒΑ ετησίως η Γραμπούσα δέχεται έναν πολύ μεγάλο αριθμό επισκεπτών που ξεπερνούν τους 100.000 περίπου. Η πρότασή μας είναι αναπτυξιακή και θα αποφέρει έσοδα τόσο στο δημόσιο όσο και στον Δήμο και παράλληλα θα εξασφαλίσει την προστασία του νησιού. Όμως η στάση του Δήμου Κισάμου μέχρι σήμερα  εμποδίζει να προχωρήσουν κάποια πράγματα. Πιστεύω ότι ο Δήμος θα πρέπει να συνεργαστεί ώστε να λειτουργήσει ένας αρχαιολογικός χώρος στην περιοχή του!

   Αυτά και άλλα γράφουν τα Χανιώτικα νέα, για το νησάκι μας που κάποιοι το έκαναν δώρο στην τότε Κυβέρνηση ..... σήμερα σε κάποιους φαίνεται πολύ παράξενο που πάνε και στήνουν σκηνές εκεί και κάνουν τις διακοπές τους, φυσικά καθόλου παράξενο ότι 100.000 σκατούλες με το συμπάθιο "αφήνονται σαν ενθύμιο" από τους τουρίστες τους καλοκαιρινούς μήνες. Φυσικά ακόμα μας πειράζουν οι 10-12 κατσίκες του βοσκού, αλλά δεν μας πειράζει καθόλου που φασιστικά και απαξιωτικά κάποιοι χαρακτήρισαν ολάκερο το νησί αρχαιολογικό χώρο!! 
Όσο για τις ευθύνες ..ε΄ας μην κοροϊδευόμαστε είναι διαχρονικές και αγγίζουν όλους αυτούς, που είχαμε την ατυχία να μας κάνουν "κουμάντο" !!
Εξάλλου το λέει και ο κύριος Ανδριανάκης!!!                    

Δεν υπάρχουν σχόλια: