Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2022

ΜΑ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ;

13 περιφερειακοί σύμβουλοι έκαναν λάθος στην απόφαση τους για την επένδυση στη Φαλάσαρνα μάλιστα σε σχετικό άρθρο των Χ.ν τους ξεμπροστομιάζει κιόλας όχι οτι έχουν τίποτα και να κρύψουν οι άνθρωποι.
- Εξαιρετικά απογοητευτικό είναι – στο χθεσινό ρεπορτάζ των “Χ.ν.”- ότι ανάμεσα στους 13 περιφερειακούς συμβούλους που ψήφισαν την πρόταση για πολεοδόμηση στην παραλία των (της Φαλασάρνας) Φαλασάρνων, βρέθηκαν πέντε Χανιώτες! Οι κ.κ. Γύπαρης, Κονταξάκης, Κουκλινός, Κουρουπάκης, και Μανούσακας.

Μα καλά 5 περιφερειακοί σύμβουλοι δεν ήξεραν τι ψήφιζαν; Και να το δεχτό αυτό οτι δεν ψήφισαν σωστά...εδώ το παθαίνουμε εμείς χρόνια τώρα, αλλά να δέχονται κριτική απο μια εφημερίδα που τα τελευταία χρόνια πάει όπου πάει ο άνεμος και μας έχει απογοητεύσει πολλές φορές με τις ενέργειες της;
Σωστή ή λάθος μια απόφαση θα απογοήτευε κάποιους, όμως εκφράστηκαν δημόσια ζυγιάζοντας τα πράγματα με την δική τους κρίση. 
Τα ίδια και στην Κίσαμο... μας πείραξε η Ελένη που πήρε φόρα και τα είπε στο δημοτικό συμβούλιο και δεν μας πείραξε που στο δημοτικό συμβούλιο για το ίδιο θέμα ο εκφοβισμός (Βullying) ήταν στα χάι του... δείτε το σχετικό βιντεάκι που κυκλοφορεί και θα καταλάβετε τι εννοώ. 
Φυσικά και οι δυο τρεις που δεν δέχτηκαν την εισήγηση της δημοτικής αρχής, ήδη βρίσκονται υπό δυσμένεια αλλά αυτό σιγά μην τους πειράξει...όμως εξακολουθούν κάποιοι να δέχονται επώνυμα και δίχως ίχνος σεβασμού προς το πρόσωπο τους ακόμα εκφοβισμό. (Το λυπηρό ειναι οτι δέχονται απειλές και εκφοβισμό όχι απο εκλεγμένο, αλλά στα like υπάρχουν συνάδελφοι τους εκλεγμένοι που συνηγορούν τον εκφοβισμό) 
Τελικά δεν υπάρχει ελεύθερη αποψη ..και αν υπάρχει τότε φωτιά που σε έκαψε αν δεν συμβαδίζει με τους "δασκάλους και τους ειδικούς". 
Σίγουρα η ιστορία θα κρίνει και τους μεν και τους δε... θα φέρω όμως ένα μικρό παράδειγμα για τον εκφοβισμό (τότε δεν υπήρχε η λέξη Βullying) της δεκαετία του 80 όταν μεγαλοεπενδυτές ήρθαν στην Κίσαμο, την παρθένα και δίχως προορισμούς ακόμα Κίσαμο, για να φτιάξουν το πρώτο μεγαλοξενοδοχείο στο νομό.... όμως στα καφενεία τα φερέφωνα και απο τα μεγάφωνα οι τιμητές της Κισάμου, φώναζαν.. 
- Μην τους αφήστε θα μας κάνουν όλους γκαρσόνια ..εμείς την γη των προγόνων μας την προορίζουμε για σχολεία και πανεπιστήμια..... είπαν και κάτι άλλα πικάντικα για να εκφοβίσουν και τον ντόπιο ιθαγενή..
- Ποιους θα φέρουμε εδώ δεν φοβάστε μην ξελογιάσουν τις γυναίκες σας;
Τελικά μετά απο 42 χρόνια όλοι γίναμε γκαρσόνια και όσο για τον φόβο για τις γυναίκες μας, μάλλον μας πέρασε μετά απο κάμποσα χρόνια που ανοίχτηκαν τα πρώτα κωλάδικα..
- Δεν μπορεί να μείνουμε έτσι που είμαστε εδώ και 40 χρόνια αυτό ειναι σίγουρο, δεν μπορούμε να ειμαστε κλεισμένοι στο καβούκι μας τόσα χρόνια με προφάσεις που δεν συνηγορούν στην ανάπτυξη. Δεν μπορεί να ειμαστε "κακοί" με κάθε επενδυτή που ερχεται εδώ, φυσικά όλα αυτά με μέτρο και με όρια... όμως αν κοιτάξετε καλά τίποτα απ' όλα αυτά δεν θα συνέβαινε αν είχαμε δημοτικές αρχές με όραμα και αγάπη. Δυστυχώς μεγάλο μερίδιο ευθύνης για ότι τραβάμε το έχουμε, ξεμείναμε απο δυνατές προσωπικότητες και οραματιστές... ακούμε τον κάθε ένα που μας μπαλαμουτιάζει και όταν αυτή η ιδέα που μας επιβάλλουν ναυαγήσει την νύφη την πληρώνουν πάντα οι ιθαγενείς. 
Οι επενδυτές βρίσκουν και κάνουν ... οι κρατικοί και τοπικοί μηχανισμοί όμως τι έκαναν τόσα χρόνια ώστε να έχουν βάλει τις δικλείδες ασφαλείας σε αυτά που δεν θέλουν να καταστραφούν; 
Νερό στο κρασί μας και πολύ κουβέντα με τους επενδυτές, μόνο έτσι θα φτάσουμε σε ικανοποιητικά αποτελέσματα... όλα τ' άλλα ειναι για να περνά η ώρα.
Όφου και έρχονται και εκλογές....


Δεν υπάρχουν σχόλια: