Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2022

ΚΑΣΤΕΛΙ ΚΙΣΑΜΟΥ 19 ΜΑΡΤΙΟΥ 1897

Ένα σκίτσο του Καστελιού το 1897, αγγλικής εφημερίδας που απεικονίζει την πόλη με τίτλο  "Πολιορκημένοι και περικυκλωμένοι από τους  εξεγερμένους Χριστιανούς". Είναι τα γνωστά γεγονότα που έφεραν και την καταστροφή της τότε πόλης αν και ως τώρα λίγη νύξη έχει γίνει στο θέμα.
- Μετά απο 10 μέρες οι Αυστριακοί με πλοία έφτασαν στην Κίσαμο για να αποθαρρύνουν τους στασιαστές να καταλάβουν το φρούριο αφού είχαν τοποθετήσει αρκετούς δυναμίτες σε πολλά σημεία του.
 Στις 29 Μαρτίου 1897, ο λοχαγός W. Hewitt, αναφέρει οτι από το πλοίο του, άνοιξε πυρ εναντίον Κρητικών Χριστιανών ανταρτών που προσπαθούσαν να ναρκοθετήσουν τα τείχη του Καστελλίου Κισάμου. Συνολικά, περίπου 13 βλήματα εκτοξεύτηκαν σε απόσταση 2100 γυάρδων, απο το ατμόπλοιο Rodney.
Τον επόμενο μήνα στις 9 Απριλίου, το Βασιλικό Ναυτικό ήταν και πάλι σε δράση ανοιχτά της Κισάμου. Συμμετείχε στην εκκένωση του φρουρίου Καστελίου.
Όπως αναφέρουν τα ημερολόγια των πλοίων τόσο τα Αυστριακά όσο και τα Βρετανικά πλοία άνοιξαν πυρ για να καλύψουν την επιβίβαση. Τις επόμενες μέρες εκκενώθηκαν δύο οθωμανικοί κουλέδες ο ένας πυρπολήθηκε, ενώ ο άλλος προφανώς δεν είχε τίποτα για να αντιταχθεί. Στις 12 Απριλίου, για να μην πέσει στα χέρια των ανταρτών ο εναπομείναντας κουλές, αποφασίσανε να τον καταστρέψουν με κανονιοβολισμούς.
Ευχαριστώ τον Ανδρέα Χατζηπολάκη για τις φωτο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: