Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Δευτέρα 1 Αυγούστου 2022

ΜΙΑ ΕΠΕΞΗΓΗΣΗ ΠΑΡΑΚΑΛΩ....

Διαβάζοντας την διαύγεια ...του Δήμου Κισάμου
1. Εγκρίνει εν μέρει την υπ.αρ.1/2022 απόφαση του Συμβουλίου της Κοινότητας Γραμβούσας η οποία αφορά τον καθορισμό των βοσκοτόπων οι οποίοι είναι: Η αγριάδα Ακρωτήρι Γραμβούσας εκτάσεως 34.000 στρεμμάτων περίπου και το ερημονήσι της  Άγριας Γραμβούσας εκτάσεως 1.000 στρεμ. περίπου. Ο καθορισμός των παραπάνω βοσκοτόπων αφορά μόνο το έτος 2022.
2. Κάνει δεκτή ως έχει την υπ.αρ.157/2022 απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής και καθορίζει το δικαίωμα βοσκής βοσκοτόπων Κοινότητας Γραμβούσας έτους 2022 όπως παρακάτω:
Α. Καθορίζεται ανώτατο όριο της μικρής κτηνοτροφίας ο αριθμός των εκατόν πενήντα (150) μικρών ζώων (πρόβατα, αίγες) για κάθε δημότη κτηνοτρόφο. Μεγάλα ζώα δεν υπάρχουν.
Β. Μέχρι δέκα (10) μικρά ζώα (πρόβατα, αίγες) δωρεάν βόσκηση.
Γ. Μέχρι το ανώτατο όριο της μικρής κτηνοτροφίας -εκατό πενήντα (150) μικρά ζώα (πρόβατα, αίγες)- 0,35 Ευρώ για κάθε ζώο ετησίως.
Δ. Από εκατόν πενήντα ένα (151) μικρά ζώα και άνω 0,70 Ευρώ για κάθε ζώο ετησίως.
Ε. Για τους ετεροδημότες που εισάγονται ως φύλακες- συνκτηνοτρόφοι δημοτών κτηνοτρόφων 0,70 Ευρώ για κάθε ζώο ετησίως.
3. Κατά τα λοιπά ισχύει η υπ.αρ.1/2022 απόφαση του Συμβουλίου Κοινότητας Γραμβούσας
Εγώ όσο και να θέλω δεν μπορώ να την καταλάβω την απόφαση αυτή... και ιδιαίτερα για την Άγρια Γραμβούσα... φυσικά αυτοί που αποφασίζουν θα ξέρουν τους λόγους, που όμως καλό θα ήταν να μας τους εξηγήσουν. Κάνουμε πόλεμο να διώξουμε τα πρόβατα απο την Ήμερη, τα στέλνουμε όμως και εκεί που δεν πρέπει... στην Άγρια.
Η Νησίδα Άγρια Γραμβούσα, βρίσκεται βόρεια - βορειοδυτικά της Άκρας Βουξά, του Ακρωτηρίου Γραμβούσα. Έχει μέγιστο πλάτος 3,5/10 του μιλίου και εκτείνεται επί 1,2 μίλια από νοτιοανατολικά προς βορειοδυτικά.
 Καταφύγιο άγριας ζωής έχει δημιουργηθεί στην βορειοανατολική πλευρά του νησιού, στην περιοχή του ορμίσκου Τουρκαύλακο, στην οποία βρίσκεται σημαντικός πληθυσμός του σπάνιου φυτού Anthemis glaberimma και σημειώνεται στην κόκκινη βίβλο των απειλούμενων φυτών ως ένα απο τα 50 απειλούμενα είδη προς εξαφάνιση.
 Παράλληλα, ολόκληρη η περιοχή του Ακρωτηρίου Γραμβούσα, έχει ανακηρυχθεί  απο το πρόγραμμα Natura 2000 σε Ζώνη Ειδικής Προστασίας (SPA GR4340017), στην οποία βρίσκουν καταφύγιο 12 είδη απειλούμενων ή και σπάνιων πτηνών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: