Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Τετάρτη 24 Αυγούστου 2022

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΙΣΑΜΟ ΠΡΙΝ ΑΠΟ 6 ΧΡΟΝΙΑ

 Στο Τσατσαρωνάκειο Πολιτιστικό Πολύκεντρο και την Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης  πραγματοποιήθηκε το 1ο Συνέδριο για την Κίσσαμο από 14 έως 16 Οκτωβρίου ΤΟ 2016, με τη συνδιοργάνωση της Μητρόπολης Κισάμου και Σελίνου, της Περιφέρειας Κρήτης, του Δήμου Κισάμου, του Δήμου Πλατανιά, της Ορθόδοξης Ακαδημίας Κρήτης και της Ένωσης Πολιτιστικών Φορέων Επαρχίας Κισάμου. Ήταν το πρώτο και μάλλον το τελευταίο συνέδριο που έγινε για την Κίσαμο... Βέβαια το περίεργο της υπόθεσης οτι οι πολλές και καλές αναφορές σε θέματα της Κισάμου, απο τους ομιλητές ως και σήμερα, 6 χρόνια μετά, δεν έχουν ακόμα δημοσιοποιηθεί ... αν και κατά καιρούς υπήρχε και η καλή θέληση. 
Τα κείμενα των ομιλητών (περίπου 40 ίσως και παραπάνω) κάπου βρίσκονται, όπως και οι περιλήψεις που τέθηκαν υπόψη της Επιστημονικής Επιτροπής του Συνεδρίου, η οποία είχε αποφασίσει για την αποδοχή ή μη των ανακοινώσεων, και δεν θα ήταν κακό να ασχοληθούμε με την δημοσιοποίηση τους αφού όπως φαίνεται αυτοί που τα έχουν, δεν έχουν και πολύ όρεξη να κινήσουν τα νήματα προς έκδοση των. Η Κίσαμος ειναι γνωστό οτι ψάχνεται ακόμα, αλλά δεν κάνει ποτέ κι αυτό που θα την ανεβάσει ομαδικά, ο καθένας μάλλον ψάχνει την αυτοπροβολή του.
Θεωρώ οτι οι δήμοι Πλατανιά και Κισάμου με την συνεργασία της Μητρόπολης Κ &Σ θα μπορούσαν να τυπώσουν τις 40 και πλέον εξαιρετικές ομιλίες- έρευνες ώστε επιτέλους να τις διαβάσουν και αυτοί που δεν παρακολούθησαν το συνέδριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: