Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.







Τρίτη 1 Μαρτίου 2022

ΕΝΑΣ ΠΡΟΞΕΝΟΣ ΣΤΗΝ ΚΙΣΑΜΟ ΤΟ 2ο αι π.Χ

Μια απο τις ποιο ενδιαφέρουσες επιγραφές πάνω σε κίονα ειναι αυτή που βρέθηκε το 1995 στην δυτική μεριά του βενετσιάνικου φρουρίου που ειναι ένα ψήφισμα στο οποίο ανακηρύσσεται πρόξενος κάποιος Ρωμαίος. Το γεγονός αυτό το ενέκρινε η εκκλησία της Πολυρρήνιας επιβεβαιώνοντας για άλλη μια φορά την εξάρτηση της πόλης με την Πολυρρήνια 
Αναφέρει στα όσα έχουν κατορθωθεί να διαβαστούν
 Επί κόσμω των με
(τα... τω ....)
μω εδο(ξε τοις κόσμ)-
μοις και (ται πόλι)
Τιτον Φλά(ουιον)
Κοιντου Ρω(μαιον προ)-
ξενον ημεν αυτ(ον)
και έγγονα μετε(χε)ν
δε αυτο(υ)ς θίνων (τ)ε
και ανθ(ρ)ωπίνων ων
και οι λοιποί πολίται με-
τεχοντι(αυτοί).

Η επιγραφή ειναι του 2ου αιώνα π. Χ. Κρίμα βέβαια που δεν έχει σωθεί το όνομα της πόλης στον κίονα, αλλά ειναι ενδιαφέρον και φαίνεται η σπουδαιότητα της περιοχής με τους Ρωμαίους να έχουν επίσημα πρόξενο.
Ο κιονας με την επιγραφή βρίσκεται στην τρίτη αιθουσα του ισογείου του Μουσείου Κισάμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: