Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.







Πέμπτη 10 Μαρτίου 2022

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΔΑΡΑΤΣΙΑΝΟΣ

Το Σάββατο 5 Μαρτίου αποχαιρετήσαμε άλλον ένα από τούς παλιούς Καστελλιανούς, τον αγαπητό, φιλικό και πάντα ανοιχτό και εγκάρδιο προς όλους, Κυριάκο Δαρατσιανό, ενα δημιουργικό επιχειρηματικό καί κοινωνικό παράγοντα του τόπου, σύμφωνα και με την παράδοση της οικογένειας Δαρατσιανού που φαίνεται να πρωταγωνιστεί στα κοινωνικά και επιχειρηματικά χρονικά του Καστελλίου για πολλές γενεές πίσω. Ο αξέχαστος Κυριάκος Δαρατσιανός *υπήρξε πρωτοπόρος σέ πολλά πράγματα* όπως έγραψε το Σάββατο στην ιστοσελίδα του αυτή ο Γιάννης Παπαδάκης, με μια φωτογραφία τού Κυριάκου μαζί με άλλους Καστελλιανούς πρωταγωνιστές σε μια κρίσιμη στιγμή στην διαδρομή τού Καστελλίου και της Ιεράς Μητροπόλεως (την κινητοποίηση για την επιστροφή του μακαριστού Ειρηναίου,) 
 Αλλά τα μεγάλα επιχειρηματικά δημιουργήματα, του Κυριάκου θεμελιώθηκαν κατά τή δύσκολη δεκαετία του 70 και συνεχίζονται με την ίδια επιτυχία μέχρι σήμερα από τα αντάξια παιδιά του Χαράλαμπο και Ελένη. Η πρώτη επένδυση σύγχρονης τουριστικής ξενοδοχειακής μονάδας, στο ειδυλλιακό Μαύρο Μώλος, έφερε τις πρώτες τουριστικές ομάδες στο Καστέλλι, κυρίως από τον γερμανόφωνο χώρο. Η σύσταση δε παράλληλα και λειτουργία ανθούσας μεταφορικής Εταιρίας παγκρήτιας και πανελλήνιας εμβέλειας, με αφετηρία την Κίσαμο, ήταν συνδυασμός του επίμονου και διορατικού επιχειρηματικού πνεύματος τού Κυριάκου Δαρατσιανού, αναμφισβήτητα δε και του άρρηκτου συνδέσμου του με τον τόπο. Κατά την περίοδο εκείνη της άγνωστης στον τουριστικό χάρτη Κισάμου, με ένα τραπεζικό σύστημα απόμακρο, οποιαδήποτε ιδέα για τουριστική επένδυση, στον τότε απομονωμένο τόπο αυτό, απαιτούσε μεγάλη τόλμη και αντοχή. Και όμως ο Κυριάκος τα αντιμετώπισε με σθένος, άνοιξε τον τουριστικό δρόμο και δίκαια αναγνωρίζεται η πρωτοπορία του από όλους τούς σημερινούς τουριστικούς παράγοντες τού τόπου. Στο ξεκίνημά του είχε ζωντανό και το παράδειγμα τού επίσης δραστήριου κοινωνικά, και επιχειρηματικά πατέρα του Χαράλαμπου Δαρατσιανού, από την ομάδα εκείνη των μελών του Εμπορικού Συλλόγου τής δεκαετίας τού 50 πού τόσες πρωτοβουλίες είχε αναλάβει για την οικονομική αφύπνιση τού τόπου. Στην συνέχεια ο Κυριάκος είχε την αμέριστη συμπαράσταση και αρμονική συμπόρευση μέχρι τέλους τής αγαπημένης συζύγου του Έλενας, καθηγήτριας τού Γυμνασίου, αγαπητής επίσης για την προσήνεια και την κοινωνική της παρουσία από το σύνολο και ιδιαίτερα από τούς πολυάριθμους μαθητές της. Στην αγαπητή σύζυγό του Ελένη στα παιδιά του Χαράλαμπο και Ελένη καθώς και στον αγαπητό αδελφό του Στέλιο εκφράζουμε όλοι οι φίλοι τα βαθύτατα συλλυπητήριά μας και την  διαβεβαίωση ότι τόσο τα φιλικά και πάντα χαρούμενα αισθήματα τού Κυριάκου Δαρατσιανού προς όλους, όσο και ή πολύτιμη προσφορά του προς την οικονομική ζωή του τόπου θα μείνουν αλησμόνητα στην σκέψη όλων μας.
Κυριάκος Ροδουσάκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: