Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Παρασκευή 18 Μαρτίου 2022

ΑΝΤΩΝΟΥΣΑ ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗ...ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ ΤΗΣ ΦΕΜΙΝΙΣΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Κάθε Τετάρτη στην διαδικτυακή Ανάγνωση, "Εγώ την Αλήθεια", από το Ίδρυμα της Βουλής... διακεκριμένοι ιστορικοί και μελετητές φωτίζουν –ο καθένας μέσα από την έρευνά του και με τη δική του ιδιαίτερη ματιά, το έργο του ή ένα ιδιαίτερο γεγονός μέσα από την ιστόρησή του στα απομνημονεύματα των αγωνιστών του 1821. Την Τετάρτη 16 Μαρτίου, και κρίμα που δεν το ξέραμε νωρίτερα να δώσουμε το σύνδεσμο ώστε να το παρακολουθήσουν περισσότεροι, καλεσμένος ήταν ο δικός μας Κώστας Φουρναράκης, Δρ. Φιλολογίας –Πρώην Προϊστάμενος Ιστορικού Αρχείου Κρήτης όπου παρουσίασε το έργο του "Τα Ποιήματα Τραγικά της Αντωνούσας Καμπουράκη". 
Να τι γράφτηκε για αυτήν την διαδικτυακή συνάντηση....απο το ίδρυμα.
- Ο ομιλητής παρουσίασε το έργο και τη ζωή της άγνωστης ουσιαστικά, μέχρι πολύ πρόσφατα, Αντωνούσας Καμπουράκη ή Καμπουροπούλας (Χανιά 1790-Αθήνα 1875). Επικεντρώθηκε στα Ποιήματα Τραγικά, μια πολύστιχη έμμετρη αφήγηση (περίπου 2.800 στίχοι), η οποία αφηγείται την Επανάσταση του 1821 στην Κρήτη. Το έργο, επισήμανε, που ανήκει στη μακρά λογοτεχνική παράδοση των έμμετρων υστεροβυζαντινών αφηγήσεων, συνδυάζοντας τη λόγια και τη λαϊκή παράδοση, επιδιώκει να κρατήσει ζωντανή τη μνήμη του κρητικού Αγώνα, αλλά και να εισαγάγει τη γυναικεία φωνή στη δημόσια σφαίρα.  
Ο ομιλητής, ο οποίος διάνθισε την ομιλία του με στίχους από τα Ποιήματα Τραγικά, αναφέρθηκε επίσης στα θεατρικά έργα, αλλά και στην πλούσια κοινωνική  δράση της Καμπουράκη, καθώς και τη συμμετοχή της στο αντιοθωνικό κίνημα. Σε όλο το λογοτεχνικό της έργο, είπε, διακρίνεται έντονα η επίδραση της Μεγάλης Ιδέας και του Διαφωτισμού, ενώ συνολικά μπορεί να θεωρηθεί πρόδρομος της φεμινιστικής συνείδησης στην Ελλάδα.
Ακολούθησε εκτενής συζήτηση, στην οποία κυριάρχησαν θέματα όπως οι λόγοι για τους οποίους το πρόσωπο και το έργο της Καμπουράκη παρέμειναν στην αφάνεια για πολλά χρόνια, οι διασταυρώσεις λογοτεχνίας και ιστορίας, οι δυνατότητες και τα προβλήματα της αξιοποίησης των Ποιημάτων Τραγικών ως ιστορικής πηγής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: