Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Σάββατο 6 Νοεμβρίου 2021

ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ...

ΘΕΜΑ: Συγκρότηση Επιτροπής Εφαρμογής και Παρακολούθησης του Σχεδίου Δράσης της νήσου Χρυσή Δ. Ιεράπετρας, Λασιθίου
Α Π Ο Φ Α Σ Η
Η ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΡΗΤΗΣ
Έχοντας υπόψη:
.....
Αποφασίζουμε
Τη συγκρότηση της Επιτροπής Εφαρμογής και Παρακολούθησης του Σχεδίου Δράσης (Ε.Ε.Πα.Σ.Δ.) νήσου Χρυσή του άρθρου 9 της Κ.Υ.Α. ΥΠΕΝ/ΔΔΦΠΒ/79116/2511 (ΦΕΚ 617/Δ/17-9-2021) ως ακολούθως:
1) Συντονιστής της Επιτροπής ορίζεται ο κ. Καλούστ Παραγκαμιάν, Βιολόγος, Διευθυντής του Ινστιτούτου Σπηλαιολογικών Ερευνών Ελλάδας.
Τακτικά μέλη της Επιτροπής ορίζονται:
2) Από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, η Συντονίστρια κα. Μαρία Κοζυράκη, με αναπληρωματικό μέλος την κα. Χαρίκλεια Καργιολάκη, Αν. Γεν. Δ/ντρια ΠΕ.ΧΩ.Π.
3) Από την Περιφέρεια Κρήτης, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Λασιθίου κ. Ιωάννης Γουλιδάκης, με αναπληρωματικό μέλος τον κ. Νίκο Ξυλούρη, Αντιπεριφερειάρχη τομέα Περιβάλλοντος.
4) Από το Δήμο Ιεράπετρας, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Γεώργιος Ασπραδάκης, με αναπληρωματικό μέλος την κα. Χρυσούλα Χατζημαρκάκη, Αντιδήμαρχο Διοικητικών & Οικονομικών Υπηρεσιών.
5)     Από την Α.Μ.Κ.Ε. Ιεράπετρα "ΚΟΚΚΙΝΕΛΛΑ", ο κ. Παύλος Δασκαλάκης, εκπαιδευτικός, με αναπληρωματικό μέλος τον κ. Εμμανουήλ Καλύβα, γεωπόνο.
6) Από το Σωματείο Καταστηματαρχών Ιεράπετρας, ο Πρόεδρος κ. Εμμανουήλ Μιχελαράκης, με αναπληρωματικό μέλος τον κ. Γεώργιο Ροβυθάκη, Γραμματέα.
7) Από το Πανεπιστήμιο Κρήτης-Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, ο Δρ. Μιχάλης Προμπονάς, με αναπληρωματικό μέλος τον Δρ. Πέτρο Λυμπεράκη.
Χρέη Γραμματέα της Επιτροπής ασκεί η κα. Ευφροσύνη Αργυροπούλου, υπάλληλος Τ.Ε. Διοικητικού/Λογιστικού της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης.
 
Η Επιτροπή Εφαρμογής και Παρακολούθησης του Σχεδίου Δράσης συνεδριάζει κατ' ελάχιστον τρεις (3) φορές κάθε έτος και παράγει συνοπτική αναφορά πεπραγμένων, η οποία υποβάλλεται στη Δ/νση Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος και Βιοποικιλότητας του Υ.Π.ΕΝ. Η Επιτροπή παρακολουθεί το σχέδιο δράσης, την υλοποίηση των προβλεπόμενων δράσεων και μέτρων διατήρησης και διασφαλίζει τις επιχειρησιακές συνθήκες για την έγκαιρη υλοποίηση τους. Τυχόν δαπάνες μετακίνησης που κρίνεται σκόπιμο να πραγματοποιηθούν από το Συντονιστή και τα μέλη της Επιτροπής καθώς και τη γραμματέα, στα πλαίσια άσκησης των καθηκόντων τους, θα επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό του Φορέα/Οργανισμού τον οποίο εκπροσωπούν.
Η θητεία του Συντονιστή και των μελών της Επιτροπής ταυτίζεται με τη διάρκεια ισχύος της Κ.Υ.Α. ΥΠΕΝ/ΔΔΦΠΒ/79116/2511 (ΦΕΚ 617/Δ/17-9-2021) "Καθορισμός όρων και περιορισμών για την προστασία, διατήρηση και διαχείριση της φύσης, της χερσαίας και θαλάσσιας περιοχής της Νήσου Χρυσή και έγκριση Σχεδίου Δράσης", η οποία ορίζεται στα δύο (2) έτη από το χρόνο δημοσίευσης της, ήτοι στις 17-09-2023. Αν συντρέχουν εξαιρετικοί λόγοι, η προθεσμία αυτή μπορεί να παρατείνεται, με όμοιες αποφάσεις, για ένα (1) ακόμη έτος.
Η Συντονίστρια Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης
Δρ. Μαρία Κοζυράκη

Ιστορική απόφαση σε μια περιοχή που δεν είχε ούτε έχει την επιβάρυνση των δικών μας περιοχών... καιρός λοιπόν να πράξουμε το ίδιο αν θέλουμε να έχουμε κάτι και για τις επόμενες γενιές. Ελπίδα όλων η απόφαση αυτή να γίνει παράδειγμα για μας.... Εξάλλου δεν χρειάζεσαι να είσαι επιστήμονας και ειδικός για να καταλάβεις τι καταστροφή έχουμε κάνει τα τελευταία 20 χρόνια σε Μπάλο και Λαφονήσι... 

Δεν υπάρχουν σχόλια: