Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Κυριακή 14 Νοεμβρίου 2021

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΕΣ ΧΑΡΕΣ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΚΙΣΑΜΟΥ ΚΑΙ ΣΕΛΙΝΟΥ

Χαίρεται και επαγάλλεται η Ι. Μητρόπολις Κισάμου και Σελίνου καθώς το διήμερο αυτό γεύθηκε μεγάλες πνευματικές χαρές και ευλογίες. Η Αδελφότητα της Ι. Μονής Παναγίας Χρυσοσκαλιτίσσης  ευφράνθηκε χάριτος πολλής. Ο δόκιμος Μιχαήλ, κατόπιν τριετούς δοκιμασίας του, έλαβε το Αγγελικό Σχήμα, μετονομασθείς σε Συμεών (κατόπιν κληρώσεως εκ 3 ονομάτων). Την δε επαύριο τελέστηκε η εις πρεσβύτερον χειροτονία του ιεροδιακόνου της Μονής π. Ευμενίου και η εις διάκονον χειροτονία του μοναχού π. Συμεών, τελουμένων υπό του Σεβ. Μητροπολίτου Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλοχίου.  Νουθετώντας τον νέο μοναχό ανέφερε ο Σεβ. Ποιμενάρχης κ. Αμφιλόχιος: «Επέλεξες ελεύθερα την έλευση σου στο ιστορικό ετούτο Μοναστήρι της Παναγίας μας και, μετά την τριετή δοκιμασία, ήλθε η ώρα της εισόδου σου στο μυστήριο της μετάνοιας. Το αγγελικό σχήμα, «το ένδυμα της μετάνοιας», όπως το ονομάζει ο  άγιος Συμεών Θεσσαλονίκης, το συγκαταλέγει ανάμεσα στα μυστήρια και το περιλαμβάνει στο μυστήριο της μετάνοιας. 
Και είναι όντως η μοναχική ζωή ένα διαρκές μυστήριο μετάνοιας καθώς, προκειμένου να αποκτήσει ο μοναχός εσωτερική ζωή και κατάσταση χάριτος, απαρνείται κάθε κοσμική παρηγοριά και παράκληση αφού ο πραγματικός του πλούτος κρύβεται στην εσωτερική ζωή που καλείται να καλλιεργήσει και να βιώσει.  Ο μοναχός, όπως  σημειώνει ο άγιος Γρηγόριος ο Σιναίτης,  αναζητά να αποκτήσει «τον πολύτιμον μαργαρίτην». Κατά τις χειροτονίες των δύο αδελφών της Μονής, σημείωσε ο χειροτονών Ιεράρχης: «Πεντηκοστή, πολύ προ της Πεντηκοστής, εορτάζει σήμερα η ιστορική ετούτη Ι. Μονή Παναγίας Χρυσοσκαλιτίσσης καθώς δύο εκ των πατέρων και αδελφών της εισέρχονται εις τα ενδότερα του ιερού θυσιαστηρίου. Δύο νέοι του τόπου και της περιοχής αποφάσισαν την αφοσίωση τους σε τούτο τον ιερό βράχο της Παναγίας μας, προσπερνώντας τις σειρήνες των καιρών. Με τις ακοίμητες πρεσβείες της Υπεραγίας Θεοτόκου η Ιερά ετούτη Μονή, το σπίτι Της, τα τελευταία χρόνια δεν ανακαινίστηκε και εξωραΐστηκε μόνον κτηριακά, μετά από αρκετές δεκαετίες εγκατάλειψης, κυρίως επανδρώθηκε με νέα Αδελφότητα, με πατέρες που μέσα από τον καθημερινό πνευματικό τους αγώνα: της προσευχής, της ταπείνωσης, της μετάνοιας, της υπακοής, αναπαύουν το Πνεύμα του Θεού και έχουν καταστεί χρηστό σκεύος της Εκκλησίας, αγωνιζόμενοι καθημερινά να θανατώνουν το θέλημα τους και να παραδοθούν στο θέλημα του Θεού». Ακολούθως ο Σεβασμιώτατος κ. Αμφιλόχιος ευχαρίστησε τον Καθηγούμενο της Μονής, Παν. Αρχιμ. π. Αγαθάγγελο (Κουμαρτζάκη), ο οποίος όπως είπε: «Έχει συμβάλλει ουσιαστικά εις την ανοδική πορεία της Μονής», ως επίσης και τους πνευματικούς των 2 νέων κληρικών, του ιερομονάχου π. Ευμενίου, Θεοφ. Επίσκοπο Ευμενείας κ. Ειρηναίο, και του ιεροδιακόνου π.Συμεών, Παν. Γεώργιο Βατοπαιδινό, αντίστοιχα «δια την πνευματική των καθοδήγηση». Ακολούθως τον λόγο έλαβε ο Καθηγούμενος π. Αγαθάγγελος, ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων: «Ανεκλάλητη η χαρά μας οι τελεσθείσες χειροτονίες των πατέρων της καθ΄ ημάς Ι. Μονής, Ευμενίου ιερομονάχου και Συμεών Ιεροδιακόνου, καθώς μας δίδετε η ευκαιρία να θυμηθούμε την αυθεντία της Αποστολικότητας της Αγίας μας Εκκλησίας…
 Χρειάζεται, αγαπητοί και τιμιότατοι μου αδελφοί συμοναστές, μια εσωτερική ανακαίνιση για να αναβούμε εις το όρος το άγιον, χρειάζεται μια προσμονή και υπομονή για να κατέλθει το Πνεύμα το Άγιον, όπως και στους μαθητές..», εκφράζοντας ευχαριστίες και ευγνωμοσύνη προς  τον Σεβ. Ποιμενάρχη κ. Αμφιλόχιο. Πλήθος κόσμου κατέκλυσε την Ι. Μονή Παναγίας Χρυσοσκλατίσσης το διήμερο αυτό, συνευχόμενο και συμπροσευχόμενο, τηρώντας τα ισχύοντα της περιόδου. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: