Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2021

ΛΙΜΝΟΔΕΞΑΜΕΝΗ ΕΛΟΥΣ ΝΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΘΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΥΤΕΡΗ ΠΕΡΙΟΧΗ

Η κατασκευή της λιμνοδεξαμενής του Έλους, χωρητικότητας 270.000 κ.μ., εγκρίθηκε με την 10506/20Β2/738/04-04-2007 απόφαση του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και μετά 3 μήνες υπογράφτηκε η υπ αρ.13562/20Β2/738/11-07-2007 εργολαβική σύμβαση κατασκευής με ποσό 2.802.761,24 € με την εταιρεία ΕΚΤΩΡ ΔΟΜΙΚΗ Α.Τ.Ε.Β.Ε. Στα 14 χρόνια που πέρασαν μέχρι σήμερα πέρασε πολλές περιπέτειες, -αλλαγή αναδόχου, πάνω από 8 παρατάσεις, άγνωστες αναθεωρήσεις του προϋπολογισμού.  Μετά τη νέα χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Κρήτης με 3.600.000 € το 2021 για την ολοκλήρωση της λιμνοδεξαμενής και των συναφών έργων (σήραγγα προσαγωγής και απαγωγής του αρδευτικού νερού, αρδευτικό δίκτυο, κλπ) και τις χωματουργικές εργασίες να προχωρούν γρήγορα από την ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΑΤΕ, φαίνεται να είναι ορατή η ολοκλήρωσή της. Και είναι προσδοκία όλων.
Από τις εκσκαφές φαίνεται ότι η χωρητικότητα θα ξεπεράσει τα 4000.000 κ.μ, που είναι πάρα πολλά για την καλύψουν τις ανάγκες άρδευσης με φυσική ροή της έκτασης στην περιοχή Λιβάδια του Έλους. Και πρέπει να ληφθεί έγκαιρα μέριμνα για να γίνουν οι σχετικές μελέτες για να αρδευτούν και οι παραγωγικές εκτάσεις που υπάρχουν στο Δ.Δ. Έλους (περιοχή Λίμνης και Λουχίου) και όχι μόνο. Η άρδευση αυτών των περιοχών θα αποτελέσει ισχυρό αναπτυξιακό κίνητρο για νέες δυναμικές και παραδοσιακές καλλιέργειες, την περαιτέρω ανάπτυξη του αγροτουρισμού αλλά και παραμονής των νέων στην περιοχή. 
Δεν αρκεί το έγγραφο αίτημα προς το Δήμο Κισάμου. Χρειάζονται και κινητοποιήσεις....
Χαρτζουλάκης Κώστας

Δεν υπάρχουν σχόλια: