Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2021

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΝΑΟΥ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ (Κάτω Παλαιοκάστρου)

                      Εγκαίνια ναού Αγίων Αποστόλων 1954
Η Εκκλησία Άγιοι Απόστολοι στο χωριό Κάτω Παλαιόκαστρο είναι 
χτισμένη σε οικόπεδο ιδιοκτησίας Μοναχού στο επίθετο Συνενάκη (Συνενοκαλόγερος). Το κελί του βρισκόταν στο βορειοδυτικό τμήμα του οικοπέδου σύνορο με ιδιοκτησία Καμπουράκη I. Ιωάννη. Στο σημείο αυτό σώζεται ο ένας πετρότοιχος του κελιού του Καλογέρου. Αυτός ήταν μοναχός και είχε εκεί το κελί του (σπίτι του) όπου και πέρασε τη ζωή του όλη. Η εκκλησία άρχισε να κατασκευάζεται απ' τα τέλη της δεκαετίας του 1940. Τα χρόνια εκείνα οι οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες ήταν εξαιρετικά δύσκολες. Η χώρα ήταν κυριολεκτικά κατεστραμμένη από τον δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο (τετραετή Γερμανική κατοχή) και στη συνέχεια από τον ανεξήγητο καταστροφικό εμφύλιο πόλεμο. Ο πληθυσμός στα χωριά ήταν αρκετά μεγάλος και η επιβίωση του όπως και σ' όλη τη χώρα (διανομή δωρεάν τροφίμων - σιτάρι, κονσέρβες και τυριά) στηριζόταν κατά ένα μεγάλο μέρος στη ξένη βοήθεια  του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και στο σχέδιο Μάρσαλ της Αμερικής. Παρά τις εξαιρετικά δύσκολες και αντίξοες
συνθήκες οι άνθρωποι στα χωριά, χαρούμενοι, ευδιάθετοι και τραγουδώντας πήγαιναν στις αγροτικές εργασίες. Λόγω της έλλειψης της τεχνολογίας και των μηχανών ήταν εξαιρετικά
επίπονες και κοπιαστικές. Δρόμος αμαξιτός δεν υπήρχε στο Καστέλι και η μεταφορά προϊόντων, εφοδίων και ανθρώπων γίνονταν με τα ζώα. Μέσα σε αυτές τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες άρχισε η κατασκευή του Ναού των Αγίων Αποστόλων.
Δεξιά ο Πολιουδομιχάλης
Την πρωτοβουλία και το μεγάλο βάρος αυτού του εγχειρήματος 
ανέλαβε ένας μακαριστός και ευσεβής χωριανός, ο Μιχάλης Πολιουδάκης, γνωστός στο χωριό και σε όλο τον κόσμο που ήταν πολύ αγαπητός ως Πολιουδομιχάλης. Ήταν πάντα γελαστός και διακρινόταν για το σπάνιο χιούμορ του. Ήταν ιδιοκτήτης και οδηγός ενός παλιού φορτηγού αυτοκινήτου με το οποίο μετέφερε προϊόντα και ανθρώπους. Το αυτοκίνητο αυτό στη συνέχεια το χρησιμοποίησε στον έρανο νια την κατασκευή της εκκλησίας καθώς και νια την μεταφορά των οικοδομικών υλικών .
      Εφημέριος στην ενορία (Καλλεριανά - Μαρεδιανά - Κάτω Παλαιόκαστρο στην ομώνυμη τότε κοινότητα) ήταν πραγματικά ένας Σαμαρείτη ο Παπά-Νικόλας Βλαστάκης από τις Λουσακιές.
Σημειωτέο ότι οι εφημέριοι ήταν άμισθοι. Ο Παπα-Νικόλας ήταν ανιδιοτελής, ασκητικός, καλλίφωνος και υπηρετούσε λειτούργημα του παρά τις αντίξοες συνθήκες με εξαιρετικό ζήλο,
ανιδιοτελή αγάπη και σεβασμό προς το Θεό και την εκκλησία αλλά και με αυταπάρνηση. Ο μακαρίτης Παπά-Νικόλας σήκωσε αγόγγυστα το πολύ μεγάλο βάρος της κατασκευής της εκκλησίας των Αγίων Αποστόλων.
      Τεχνίτες εξαιρετικοί, στην κατασκευή της εκκλησίας ήταν τα αδέλφια Γιάννης και Αντώνης Στιβανάκης, ιδιαίτερα ο Γιάννης είχε κατασκευάσει και άλλη εκκλησία. Τα υλικά: χαλίκια και άμμος μεταφέρθηκαν από τη θάλασσα με τα ζώα από τους κατοίκους του χωριού, όπως και τα υπόλοιπα υλικά από το Καστέλλι. Εργασία δωρεάν στα τσιμέντα και στα θεμέλια προσέφεραν δωρεάν όλοι όσοι μπορούσαν από το χωριό. Πρωταγωνιστής και εμψυχωτής στην εργασία αλλά και στις δαπάνες ήταν ο μακαρίτης ο Πολιουδομιχάλης, πάντα χαρούμενος, χαμογελαστός και με τα αστεία του, παρά του ότι σήκωνε ένα σταυρό, αφού είχε το δεύτερο του παιδί τον Πωλιό (Παύλος) άρρωστο με επιληψία.
      Τα εγκαίνια της εκκλησίας έγιναν από τον επίσκοπο Κισάμου και Σέλινου Ευδόκιμο και εφημέριο τον Παπά-Νικόλα στις 29 Ιουνίου 1954, ανήμερα της εορτής Πέτρου και Παύλου. Την ημέρα των εγκαινίων είχε έρθει πάρα πολύς κόσμος (εκατοντάδες) από τις γύρω κοινότητες και από το Καστέλλι, παρά του ότι δεν υπήρχαν τότε τα μέσα ενημέρωσης και ο ερχομός των ανθρώπων από απόσταση ήταν δύσκολος και επίπονος. Η ημέρα αυτή έγινε γνωστή στο κόσμο των γύρω χωριών από τον πρωταγωνιστή μακαρίτη Πολιουδομιχάλη που λόγω τις εργασίας του ήταν γνωστός σε πολλούς ανθρώπους.
      Η εικόνα των Δώδεκα Αποστόλων ήταν δωρεά του ζεύγους Σπύρου και Αργυρώ Σπυράκη από τη Νέα Υόρκη όπως και η δαπάνη για τα πρώτα πλακάκια στο δάπεδο της εκκλησίας. Την εικόνα την είχε φιλοτεχνήσει ο γνωστός ζωγράφος από το Καστέλλι Θεοδωσάκης. Η Αργυρώ Σπυράκη γεννήθηκε και μεγάλωσε στο χωριό Κάτω Παλαιόκαστρο και ήταν κόρη του Παναγιώτη Σκυλουράκη.
      Ιεροψάλτες την ημέρα των εγκαινίων ήταν ο μακαρίτες Ηλίας Περαθωράκης (Αναγνώστης) και ο Μανώλης Περαθωράκης (Καλλίφωνος) από τη Δάφνη, καθώς και ο Ελευθέριος Μετζιδάκης (Καλλίφωνος) από τα Μαρεδιανά. Επίτροπος ήταν ο πρωταγωνιστής Πολιουδομιχάλης.
      Την ημέρα των εγκαινίων είχε στηθεί Ταβέρνα στις γύρω ελιές και τα έσοδα δόθηκαν να αντιμετωπιστούν οι μεγάλες ανάγκες της εκκλησίας.
Τον Παπά - Νικόλα διαδέχθηκαν ως εφημέριοι:
     Ο παπά-Δημήτρης Μαραγκουδάκης για αρκετά χρόνια, δραστήριος, καλλίφωνος και υπηρέτησε το λειτούργημα του με αγάπη προς το Θεό και την εκκλησία. Στη συνέχεια εφημέριος στην ενορία Κάτω Παλαιοκάστρου και στην εκκλησία Άγιοι Απόστολοι υπηρέτησε για πάρα πολλά χρόνια ο μακαρίτης παπά Στυλιανός Κασαπάκης εξαίρετος εφημέριος, καλλίφωνος και υπηρέτησε το λειτούργημα του ζήλο, σεβασμό και αγάπη στο θεό και την
Εκκλησία, παρά του ότι είχε δοκιμασθεί πολύ σκληρά από το θάνατο της πολύ νέας αγαπημένης του κόρης.
Και από το 2009 εως σήμερα, εφημέριος στην ενορία Αγίου Αντωνίου και στην εκκλησία Άγιοι Απόστολοι υπηρετεί με περίσσιο ζήλο ο πάτερ Ιωάννης Λουπασάκης, ταπεινός εφημέριος,
καλλίφωνος και εξαιρετικά δραστήριος συμμετείχε και συμμετέχει ενεργά στη βελτίωση και ανάπλαση της εκκλησίας των Αγίων Αποστόλων καθώς και σε όλους τους ναούς της ενορίας του. Με τη προσωπική του συμμετοχή, με τους λιγοστούς οικονομικούς πόρους και την αγάπη και συμπαράσταση των πιστών της ενορίας του, έχει αναδομήσει υλικά και πνευματικά την ενορία Αγίου Αντωνίου και Κάτω Παλαιοκάστρου, δίδοντας της περίοπτη θέση στις ενορίες της Μητροπόλεως μας.
Η ιστορία της εκκλησίας των Ανιών Αποστόλων βασίζεται σε απτές μαρτυρίες των: Σκυλουράκη Α. Παναγιώτη -Συνταξιούχου Γεωπόνου.
Και Καμπουράκη I.Ιωάννη- Συνταξιούχου Τραπεζικού.

Υ.Σ απο την σελίδα του Ιερέα παπά Γιάννη Λουπασάκη
Φωτογραφίες απο το αρχείο Ανυφαντάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια: