Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.







Σάββατο 14 Μαΐου 2016

ΕΙΡΗΝΑΙΟΣ ΤΣΟΥΡΟΥΝΑΚΗΣ

 Ο Ειρηναίος Τσουρουνάκης γεννήθηκε το 1890 στον οικισμό Τσουρουνιανά της κοινότητας Τοπολίων Κισάμου. Καθώς προσανατολιζόταν να ακολουθήσει το μοναχικό βίο, εντάχθηκε ως δόκιμος το 1906 στο ανθρώπινο δυναμικό τής πατριαρχικής και σταυροπηγιακής μονής Αγίας Τριάδος Τζαγκαρόλων Ακρωτηρίου. Κατά τα τέλη του 19ου και τις αρχές του 20ου αιώνα την διοίκηση της μονής ασκούσε ως καθηγούμενος ο αρχιμανδρίτης Γεράσιμος Σφακιωτάκης (1881-1885, 1893-1898, 1904-1910), κληρικός με εξέχουσα δράση στον αγώνα υπέρ του Κρητικού Ζητήματος και με σημαίνουσα παρουσία στον εκπαιδευτικό τομέα . 
Σε ηλικία είκοσι ετών, το καλοκαίρι του 1908, ο Εμμανουήλ Ιωάννου Τσουρουνάκης, όπως ήταν το κοσμικό του όνομα, χειροτονήθηκε μοναχός και μετονομάστηκε Ειρηναίος. Στις 5 Ιουλίου του 1911 χειροτονήθηκε ιεροδιάκονος από τον τότε επίσκοπο Κυδωνιάς και Αποκορώνου Νικηφόρο Ζαχαριάδη. Μετά την παραίτηση του Κυδωνιάς Νικηφόρου ό Ειρηναίος τέθηκε υπό την προστασία του νεοεκλεγέντος αρχιερέως Αγαθαγγέλου Νινολάκη, ό όποιος δήλωνε ότι ο Ειρηναίος πλέον «από τής 17 'Ιουνίου 1912 διατελεί προσληφθείς ύφ' ήμών ίεροδιάκονος τής καθ' ήμάς έπισκοπής» . 
Το 1924, σε ηλικία τριάντα τεσσάρων ετών, ο  αρχιμανδρίτης πλέον Ειρηναίος Τσουρουνάκης διορίζεται πρωτοσύγκελος της επισκοπής Κυδωνιάς και Αποκορώνου και καλείται από τον Αγαθάγγελο να αναλάβει ενεργό ρόλο στην διοίκηση της εκκλησιαστικής επαρχίας. Κατά την σύντομη υπηρεσία του ως πρωτοσύγκελου διετέλεσε αντιπρόσωπος του Νινολάκη στην Εφορία των Φυλακών Φιρκά Χανίων, ενώ άσκησε καθήκοντα επόπτη των ναών της πόλεως. Η δράση του υπό την ιδιότητα αυτή θα λήξει στις 26 Σεπτεμβρίου του 1924, ημέρα κατά την οποία ο Αρχιμανδρίτης Ειρηναίος θα υποβάλει την παραίτησή του από τις παραπάνω διοικητικές θέσεις, προκειμένου να αναλάβει καθήκοντα σχολάρχη και διευθυντή τής Ιερατικής Σχολής Χανίων κατά την δεύτερη περίοδο λειτουργίας της (1924-1946), δεκαπέντε χρόνια μετά την αναστολή των μαθημάτων λόγω τής πολιτικής καταστάσεως πού επικρατούσε τότε στο νησί. Η περίοδος σχολαρχίας του Ειρηναίου ορίζεται από τον Σεπτέμβριο του 1924 έως τον Νοέμβριο του 1925 .
Η αμέσως επόμενη είδηση προέρχεται από επιστολή του ηγουμένου τής Αγίας Τριάδος, η οποία ενημερώνει τον επίσκοπο Κυδωνιάς και Αποκορώνου Αγαθάγγελο, για την παραχώρηση εκ μέρους τής μονής κανονικής άδειας, προκειμένου ο ρηθείς αρχιμανδρίτης να μεταβεί στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Το ίδιο κείμενο μας παρέχει την πληροφορία ότι ο επίσκοπος Σικάγου Φιλάρετος απηύθυνε ονομαστική πρόσκληση στον Ειρηναίο με σκοπό την ένταξή του στον κλήρο τής επαρχίας του. Τόπος προορισμού και τοποθετήσεως του Κρητός ιερέως θα ήταν το Akron Ohio, όπως δηλώνει ή ύπ' άριθ. πρωτ. 94 απαντητική επιστολή του Αγαθαγγέλου Νινολάκη προς τον μέχρι τότε κληρικό του, δια της οποίας όχι μόνο δεν τον αποτρέπει να μεταβεί στην Αμερική, αλλά μάλιστα του παρέχει την «αίτουμένην άδεια άποδημίας», ενώ εκφράζεται γι' αυτόν με λόγια επαινετικά για το πρόσωπο και.....
... την προσφορά του στην τοπική Εκκλησία.
Ο Ειρηναίος Τσουρουνάκης θα τερματίσει την εκκλησιαστική του σταδιοδρομία ως βοηθός επίσκοπος της  Ορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αμερικής. Η εκλογή του υπό τον τίτλο της επισκοπής Αγίου Φραγκίσκου θα πραγματοποιηθεί κατόπιν αιτήσεως το τότε αρχιεπισκόπου Αθηναγόρου, μετέπειτα Οικουμενικού Πατριάρχου (1948-1972), προς την Εκκλησία Κωνσταντινουπόλεως. Ημέρα εκλογής, όπως προκύπτει από τα σχετικά δημοσιεύματα, ήταν η 18η Νοεμβρίου 1941 και τόπος ο πατριαρχικός ναός του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι. Η χειροτονία του Ειρηναίου ως επισκόπου έλαβε χώρα την 30ή του ίδιου μήνα στις ΗΠΑ και τελέστηκε από τον κυριάρχη αυτού αρχιεπίσκοπο Αμερικής Αθηναγόρα. Η δράση του επισκόπου Αγίου Φραγκίσκου Ειρηναίου Τσουρουνάκη υπήρξε σύντομη, καθώς τον βρήκε ο θάνατος σε ηλικία πενήντα τεσσάρων χρόνων, στις 2 Ιουνίου 1944, δύο χρόνια και έξι μήνες μετά την προαγωγή του στην αρχιερατική χορεία του Οικουμενικού Θρόνου.
Οι πληροφορίες είναι από το βιβλίο του Χρήστου Ραϊλάκη-Βρανά με τίτλο "'Εκκλησιαστική δράση του Αγαθάγγελου Νινολάκη ως επισκόπου".

Δεν υπάρχουν σχόλια: