Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Πέμπτη 2 Ιουλίου 2015

ΟΙ ΔΥΟ ΚΙΣΑΜΟΣ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ....

 Γράφει ο Andrea Cornaro στο βιβλίο του "Historia Candiana ":"Στο εσωτερικό μέρος, βρίσκεται η Κίσαμος, το εμπορείο της Άπτερας. Οι σημερινοί κάτοικοι (1430 μ.Χ) το ονομάζουν φρούριο της Κισάμου (Cisamus). Η Κισαμόπολη ή αλλιώς Κίσαμος είναι επισκοπική πόλη της Κρήτης στα βόρεια παράλια, προς τα δυτικά και σχεδόν εγκαταλελειμμένη και απέχει 40 στάδια, και 20 χιλιάδες βήματα ανατολικά της Κυδωνίας."
Φυσικά δεν εννοούσε την δική μας Κίσαμο, αλλά το επίνειο της αρχαίας Απτέρας που βρισκόταν κοντά στις Καλύβες. Δυο πόλεις στον ίδιο άξονα λοιπόν και σε απόσταση 50 περίπου χιλιομέτρων η μια από την άλλη. Ήταν ένα μπέρδεμα που έγινε από τους γεωγράφους της εποχής εκείνης (Niger-Gusseme-Pokocke) και έβαλε σε μεγάλους μπελάδες τους σύγχρονους περιηγητές. Την λύση έδωσε ο Pashley, τοποθετώντας τις δυο πόλεις Κίσαμος, στις σωστές θέσεις τους. Κίσαμος επίνειο της Πολυρρήνιας-Κίσαμος επίνειο των Απτέρων.

Το θέμα όμως είναι καλό όπως το διατυπώνει ο Κορνάρος για να το πάρουν και να το ξεωαχνήσουν όλοι αυτοί που ασχολούνται με την ετυμολογία της λέξης ΚΙΣΑΜΟΣ...απλά λέω εγώ οτι και τα δυο επίνεια τα έβλεπαν από ψηλά και ήταν παραθαλάσσια.



Δεν υπάρχουν σχόλια: