Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Σάββατο 11 Οκτωβρίου 2014

ΜΝΗΜΕΙΑΚΟ ΔΕΝΤΡΟ

Μια ελιά-μνημείο, που έχει ηλικία πάνω από 3.000 χρόνια. Η ελιά βρίσκεται στην περιοχή της Καντάνου, στα Χανιά. Η ελιά, που ακόμη βγάζει καρπούς, βρίσκεται δίπλα στον βυζαντινό ναό του Αγ. Γεωργίου κι έχει περίμετρο 12,32 μ.!
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το ελαιόδενδρο έχει ανακηρυχθεί από τον Σύνδεσμο Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης (ΣΕΔΗΚ) ως «Μνημειακό», λόγω του ειδικού πεπλατυσμένου σχήματος και του ανάγλυφου του κορμού του.
Αλλά και λόγω της κατατάξεώς του, από τους κατοίκους παλαιοτέρων εποχών, στις «δεκαοχτούρες», δηλαδή στα ελαιόδενδρα τα οποία παρήγαγαν 18 μίστατα (12κιλα δοχεία) λάδι, δηλαδή περίπου 220 κιλά ελαιόλαδο! Σήμερα η παραγωγή του έχει μειωθεί στα 80-100 κιλά!..
Είναι ποικιλίας μαστοειδούς – «τσουνάτη» στην ντοπιολαλιά, εμβολιασμένη σε υποκείμενο αγριελιάς. Οι διαστάσεις του δένδρου και ειδικά η μέγιστη διάμετρος του κορμού (4,35 μ.) και η περίμετρος του κορμού (12,32 μ.), επιτρέπουν μια χονδρική εκτίμηση της ηλικίας του, η οποία με βάση την μέθοδο των ετήσιων δακτυλίων, ανέρχεται σε…3.100 έτη!
Το ιερό δένδρο ανήκει στον κ. Μιχ. Γ. Σαρτζετάκη.
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: