Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2014

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΑΓΩΝΑΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

Τα ποντίκια, ο Μίκυ Μάους αλλά και ο Τζέρυ που τον κυνηγά διαρκώς ο γάτος Τομ και δε μπορεί να τον πιάσει, είναι γλυκά και χαριτωμένα στα καρτούν που βλέπουμε στις τηλεοράσεις μας. Όμως στην πραγματικότητα, είναι επικίνδυνα τρωκτικά που κουβαλούν ασθένειες για τον άνθρωπο. Όταν λοιπόν μας πληροφόρησαν ότι στο Κέντρο Υγείας Κισάμου έχουν γεμίσει με ποντίκια, η έκπληξή μας ήταν μεγάλη.
Η αλήθεια είναι, πως οι γιατροί – όσοι έχουν απομείνει στο Κέντρο – έχουν συνηθίσει την παρουσία τους. Εδώ και τρεις εβδομάδες έχουν κάνει διάβημα προς το Γενικό Νοσοκομείο Χανίων για την κατάσταση που επικρατεί. Όπως διαπίστωσαν, είχαν κάνει φωλιά στο ολοκαίνουργιο μηχάνημα ακτινογραφιών και προκάλεσαν σοβαρή ζήμια.
Το κακό είναι ότι ούτε η ζημιά επισκευάστηκε, ....
...... ούτε λύση δόθηκε με τα ποντίκια. Το μηχάνημα είναι ανενεργό λόγω βλάβης τις τελευταίες τρεις εβδομάδες και αντί να γίνει απολύμανση στο κτίριο, όπως είναι ξεκάθαρο ότι είναι αναγκαίο, η μόνη απόφαση που πάρθηκε ήταν να σταλούν… ποντικοπαγίδες!
Να σημειώσουμε ότι το κτίριο του Κέντρου Υγείας πρόσφατα ανακαινίστηκε με ένα κόστος περίπου 150.000 ευρώ.
Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν περιστατικό κατά το οποίο ποντίκι, ενώ γιατρός καθότανε στο γραφείο συνταγογράφησης του – άρχισε να κόβει βόλτες προκλητικά στο χώρο προκαλώντας μεγάλο εκνευρισμό σε ασθενείς και γιατρούς.
Αλλά το χειρότερο είναι ότι μόλυνση δεν περιορίζεται σε ένα χώρο. Όπως μας καταγγέλθηκε, ποντίκια δε βρίσκονται μόνο στο ακτινολογικό, στους διαδρόμους ή στο γραφείο συνταγογράφησης αλλά και στο παιδιατρικό γραφείο. Με λίγα λόγια, στο Κέντρο Υγείας Κισσάμου έχουν γεμίσει ποντίκια.
Αυτή η εικόνα εξαθλίωσης έρχεται να προστεθεί στις καταγγελίες που έχουν κάνει οι γιατροί του Κέντρου για μεγάλεις ελλείψεις σε προσωπικό, για υπερεξάντληση του προσωπικού που έχει απομείνει, για ελλείψεις σε υλικά, τροφοδοσία καθώς και ελλιπή φύλαξη του κτιρίου.
Χαρακτηριστικό είναι ότι επειδή δεν υπάρχει άνθρωπος για τη φύλαξη του Κέντρου Υγείας αυτόν τον ρόλο αναλαμβάνει άνδρας νοσηλευτής!
Όμως, το χειρότερο απ’ όλα είναι ότι αυτή η δραματική κατάσταση που επικρατεί λόγω των πολιτικών λιτότητας και περικοπών που εφαρμόζονται, πλέον δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους για την υγεία τόσο του προσωπικού που εργάζεται στο Κέντρο Υγείας όσο και των πολιτών που ασθενούν και το επισκέπτονται, αφού τα ποντίκια αποτελούν φορείς μολυσματικών ασθενειών.
«Μα είναι δυνατόν να υπάρχουν ποντίκια στο παιδιατρικό;», αναρωτιούνται στο Κέντρο Υγείας.
«Εδώ και βδομάδες δε λειτουργεί το ακτινολογικό μηχάνημα και δε συγκινείται κανείς. Και απ’ αυτό το μηχάνημα εξυπηρετείται όλη η περιοχή. Εξυπηρετείται όμως και η περιοχή του Μάλεμε, του Ταυρωνίτη, των Καμισιανών. Έρχονται να κάνουν εδώ τις ακτινογραφίες τους γιατί οι ακτινογραφίες είναι ακριβές και το μηχάνημα εδώ ήταν καλό. Τώρα βέβαια δε δουλεύει γιατί φάγανε τα ποντίκια όλα τα καλώδια», μας είπαν.
«Από τη στιγμή που κυκλοφορούν ελεύθερα τα ποντίκια – γιατί δε μιλάμε για ένα ποντικάκι – θέλει μυοκτονία».
Τα ποντίκια περνούνε από δίπλα τους, περπατούν ελεύθερα, κρύβονται και τα κυνηγούνε.
«Πιθανότατα έχουν φωλιά και στο παιδιατρικό. Είναι δυνατόν;»

Δεν υπάρχουν σχόλια: