Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Τρίτη 5 Αυγούστου 2014

IΣΤΟΡΙΚΑ....ΠΟΥΛΗΜΑΤΑ

Με τη διάσπαση του Ρωμαϊκού κράτους σε Ανατολικό και Δυτικό το 395μ.Χ., η  Κρήτη περνά στο πρώτο, τη μετέπειτα Βυζαντινή αυτοκρατορία. Κατά τη διάρκεια της  παραμονής της σε αυτήν η Κρήτη γνωρίζει αρκετές ταλαιπωρίες. Αργότερα η Κρήτη είχε περάσει στη σφαίρα των ξένων ενδιαφερόντων. Συγκεκριμένα ο αυτοκράτορας Αλέξιος Δ΄ Άγγελος παραχώρησε την Κρήτη στον Βονιφάτιο Μομφερατικό. Μετά την κατάκτηση της βυζαντινής πρωτεύουσας από τους σταυροφόρους, ο Βονιφάτιος, επιδιώκοντας την υποστήριξη των Βενετών συνομολόγησε στις 12 Αυγούστου 1204 μυστική συνθήκη με τους αντιπροσώπους του δόγη στην Αδριανούπολη και εκχώρησε έναντι χρηματικού ποσού την Κρήτη στην Βενετία.
Οι Βενετοί απασχολημένοι μετά την Δ΄ Σταυροφορία με το θέμα της διανομής των εδαφών του βυζαντινού κράτους, περιορίσθηκαν στην θεωρητική κατοχή της Κρήτης και δεν φρόντισαν να επιβάλλουν αμέσως τα κυριαρχικά τους δικαιώματα.
Χωρίς, επομένως, να συναντήσει δυσκολίες, ο Γενουάτης Ερρίκος Πεσκατόρε, κόμης της Μάλτας, κατέλαβε, το 1206, τον Χάνδακα και το κεντροανατολικό τμήμα του νησιού. 
 Η Βενετία ήταν αποφασισμένη να εμποδίσει την εγκατάσταση των αντιπάλων της στον ελληνικό χώρο. Μετά την ήττα των Γενουατών από τον βενετικό στόλο ο Πεσκατόρε υποχρεώθηκε να συνθηκολογήσει με την Βενετία και να αποχωρήσει. Οι Βενετοί έμειναν οι μόνοι κυρίαρχοι της μεγαλονήσου, γρήγορα, όμως, κατάλαβαν ότι η κατάκτηση της δεν ήταν εύκολη υπόθεση. 
Για να κατορθώσουν, οι Βενετοί, να κυριαρχήσουν στην Κρήτη εφάρμοσαν το σύστημα του στρατιωτικού αποικισμού. Τον Σεπτέμβριο του 1211 ο δόγης Pietro Ziani υπέγραψε διάταγμα, γνωστό ως "Concessio Crete", με το οποίο παραχωρήθηκαν σε Βενετούς αποίκους μεγάλες εκτάσεις γαιών έναντι στρατιωτικών υποχρεώσεων. Επίσης, για να πετύχουν καλύτερη διοίκηση στο νησί το χώρισαν σε σεξτέρια*
Κόλλια Άννα

*Σεξτέριο του Dorsoduro, περιελάμβανε τις τούρμες του Κουφού, της Κισάμου και του Σελίνου

Δεν υπάρχουν σχόλια: