Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2012

ΓΙΑΤΙ ΕΡΧΕΤΑΙ Η ΜΕΡΚΕΛ


.........Ας  μη τρέφουμε ψευδαισθήσεις. Η κ. Μέρκελ για συνέχιση της ίδιας πολιτικής θα ομιλήσει με αντάλλαγμα την παραμονή  μας στο ευρώ. Θέλει να κερδίσει χρόνο γιατί  εισέρχεται σε τροχιά εκλογών. Επομένως, το σενάριο  εξόδου καταχωνιάστηκε  ως  τον Σεπτέμβριο του 2013.
Τα είπε όλα ο επικεφαλής του ESM, Κάους Ρέγλινκ: «Τυχόν έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα ήταν η ακριβότερη από όλες τις λύσεις». Και πρόσθεσε: «Η μεγαλύτερη ανησυχία μου είναι ότι ορισμένες σε κρίση χώρες μπορεί να μην διαθέτουν την πολιτική δύναμη να αντέξουν τον επώδυνο αλλά αποτελεσματικό δρόμο των μεταρρυθμίσεων ως το τέλος. Κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό»
Αυτός είναι, λοιπόν, ο βασικός λόγος της επίσκεψης. Να διαβεβαιώσει και να βεβαιωθεί ότι η ελληνική κυβέρνηση διαθέτει την ......
... πολιτική δύναμη να αντέξει τον «επώδυνο» δρόμο των μεταρρυθμίσεων, ως τέλος».
Ο δεύτερος, λόγος είναι ότι το ΔΝΤ εγείρει πάλι θέμα βιωσιμότητας του χρέους. Νέες εκτιμήσεις το ανεβάζουν στο 140% του ΑΕΠ, το 2020. Αν αυτό επιβεβαιωθεί, το ΔΝΤ δεν μπορεί να συμμετέχει.  Το ΔΝΤ, λοιπόν, αλλά και άλλοι παράγοντες πιέζουν για ένα νέο κούρεμα του, επισήμου, χρέους αυτή τη φορά. Κάτι τέτοιο  βρίσκει αντίθετη τη Γερμανία γιατί έτσι θα ανοίξουν και άλλων οι ορέξεις.
Η απάντηση της κ. Μέρκελ είναι ότι με την πιστή εφαρμογή του προγράμματος αντιμετωπίζεται  και το θέμα του χρέους. Το 2020 είναι μακριά.
Ο τρίτος λόγος, είναι να αποτραπεί ένα …ατύχημα.  Όλοι γνωρίζουν  ότι  η κοινωνία είναι καζάνι που βράζει και η κυβερνητική ισορροπία  εύθραυστη. Μια μικρή σπίθα ή ένα τυχαίο γεγονός μπορεί να οδηγήσει στην κατάρρευση. Δεδομένου ότι έχει επιδεινωθεί η κρίση οι αλυσιδωτές αντιδράσεις θα προκαλέσουν ανυπολόγιστη ζημιά.
Αναμφίβολα  μια δημόσια δέσμευση της κ.Μέρκελ για την παραμονή μας στο ευρώ θα στείλει ένα μήνυμα στις αγορές, που έστω και προσωρινά θα εξασθενήσει τις πιέσεις. Αν και οι αγορές γνωρίζουν ήδη.
Συμπέρασμα: Ας μη γελιόμαστε: Όταν μια χώρα δαπανά, ετησίως, το 5% του ΑΕΠ για τόκους και το 10% για τα ελλείμματα του ασφαλιστικού, δεν έχει  μέλλον. Και αν ακόμα δοθεί η πολυπόθητη επιμήκυνση και αν  «μετριαστούν» τα μέτρα. Για να βγούμε από την κρίση χρειάζεται, επειγόντως, μια τολμηρή πολιτική διαρθρωτικών αλλαγών με έμφαση στην ανάπτυξη.  Με ….υφεσιακές πολιτικές δεν έγινε ανάπτυξη ποτέ και πουθενά. H χώρα μας έχει ακόμα διαπραγματευτικά χαρτιά…Ας ορθώσει, επιτέλους, ανάστημα…
Του Κώστα Ροδινού

Δεν υπάρχουν σχόλια: