Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2009

ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΡΗΤΗΣ

GIUSEPPE GEROLA ΚΑΙ ΚΡΗΤΗ

Αμέσως μετά την ανεξαρτησία της Κρήτης, μία από τις πρώτες ενέργειες του πρίγκιπα Γεωργίου, ήταν η πρόσκληση για έρευνα σε ξένες επιστημονικές αποστολές. Την ευκαιρία που ανοιγόταν, δεν άφησε ανεκμετάλλευτη η ιταλική αρχαιολογική αποστολή, που επεδίωξε να διευρύνει τη σφαίρα δράσης της. Εκτός από τις αρχαιολογικές ανασκαφές στη Μεσαρά, κινήθηκε δραστήρια και προς άλλες κατευθύνσεις, κινητοποιώντας τον επιστημονικό κόσμο της Ιταλίας. Το Instituto Veneto di Scienze, Lettere ed Arti αποφάσισε την αποστολή στο νησί κάποιου ερευνητή που θα κατέγραφε όσα μνημεία διασώζονταν ακόμη από την περίοδο της Βενετοκρατίας. Τη θέση κατέλαβε ο νεαρός ερευνητής Giuseppe Gerola που έφθασε στην Κρήτη στις αρχές του 1900 και παρέμεινε ως τα μέσα του 1902. Κατά τη διάρκεια των εικοσιπέντε μηνών της παραμονής του, περιπλανήθηκε σε όλες τις περιοχές του νησιού, συγκεντρώνοντας πλούσιο υλικό. Το υλικό αυτό, με την παράλληλη χρήση αρχειακών πηγών, παρουσιάστηκε στο πεντάτομο έργο του Monumenti veneti nell' isola di Creta. Στην
ανακοίνωση εξετάζεται ο προβληματισμός που αναπτύχθηκε στο Istituto Veneto για τη σκοπιμότητα της καταγραφής των βενετικών μνημείων της Κρήτης. Περιγράφονται επίσης οι συνθήκες κάτω από τις οποίες εργάστηκε στην Κρήτη ο Giuseppe Gerola.
ΚΩΣΤΑΣ Γ. ΤΣΙΚΝΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: