Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2008

ΕΚΛΕΙΣΕ Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΟΥ ΔΙΚΟΥ ΜΑΣ ΚΟΥΡΟΥΠΗΤΟΥ

Στις 8 -0κτωμβρίου στο Εφετείο Κρήτης συνεχίστηκε η διακοπείσα δίκη για την φωτιά που ξεκίνησε από τον Κισαμίτικο «κουρουπητό», τον Αύγουστο του 2002 και κατέληξε στην θάλασσα καίγοντας μερικές χιλιάδες ελαιόδεντρα. Κατηγορούμενοι όλοι οι τότε δημοτικοί σύμβουλοι, συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης.
Φυσικά η απόφαση του δικαστηρίου ήταν….
- Πριν σας πω, αν δεν έχετε μάθει ως τώρα την απόφαση, ας δούμε μερικά στοιχεία που πράγματι έχουν πολύ ενδιαφέρον. Λέω ενδιαφέρον γιατί ενώ πραγματικά κάηκαν πολλά ελαιόδεντρα και σίγουρα η φωτιά ξεκίνησε από την χωματερή του δήμου, κανείς από όλους τους πληγέντες δεν έχει αποζημιωθεί ακόμα παρ΄όλο που οι υποσχέσεις ήταν διαφορετικές απο όλους τους δημάρχους.
Έξι χρόνια και κάτι αναβολών επί αναβολών, όχι για το αν θα αποζημιωθούν οι πληγέντες που θα έπρεπε να είναι και η ουσία, αλλά για το αν θα αθωωθούν ή καταδικαστούν οι υπεύθυνοι, αυτή βέβαια η καθυστέρηση έγινε γιατί υπήρχαν ….. και κάτι υποσχέσεις ….για νερό, ….. για δεξαμενές και δίκτυα άρδευσης των καμένων, …. για χίλιους δυο λόγους, τους γνωστούς που προεκλογικά ευκολοδίνονται.
Οι πληγέντες αν και κατέθεσαν βεβαιώσεις, υπεύθυνες δηλώσεις στον δήμο για την καταστρεμμένη περιουσία τους και αυτή με την σειρά της ως όφειλε θα τα μεταβίβαζε στην διεύθυνση γεωργίας της νομαρχίας, άγνωστο βέβαια αν το έκανε, δυστυχώς ακόμα περιμένουν !
Σαφώς και εκείνο τον Αύγουστο του 2002 οι καιρικές συνθήκες ήταν ……. για φωτιά, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι κάθε που φυσάει θα καίγονται και περιουσίες και κάποιοι δεν θα αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους ; Ακόμα μετέωρο είναι και κατά πόσο το ανακριτικό της πυροσβεστική έβγαλε πόρισμα ή αν διορίστηκε εμπειρογνώμονας, πολύ αμφιβάλλω και αν υπάρχει πόρισμα σίγουρα θα ήταν εφτασφράγιστο μυστικό και δεν θα το κάνανε …ντουντούκα.
Τελευταίο άφησα το ποιο ενδιαφέρον, γράφτηκε λοιπόν στην εφημερίδα μας ότι η χωματερή, η άλλοτε χωματερή για την ακρίβεια πουλήθηκε σε καλή τιμή σαν οικόπεδο και μάλιστα αυτό το ισχυρίστηκε πρώην δήμαρχος !!!!
Επειδή ζούμε σε μια εποχή που όλα μπορούν να συμβούν –Εφραίμ που είσαι Εφραίμ- καλό είναι να υπάρξει μια απάντηση από το δημοτικό μας συμβούλιο, γιατί αν και εφόσον πουλήθηκε η δημοτική περιουσία, εκτός του γιατί; να και η …. αποζημίωση για τους πληγέντες.
Φυσικά από τις έως και σήμερα κουβέντες αυτό διαψεύδετε.
Με τα σημερινά δεδομένα και το πόσο οικολογικά ευαίσθητοι είμαστε, αυτό που έγινε τότε στον Κουρουπητό μας ήταν έγκλημα και μάλιστα μεγάλο για τον μικρό τόπο μας, όμως τότε υπήρχαν παραδείγματα αλλού (προς αποφυγήν σήμερα) όπου νομάρχες συντηρούσαν και μεγαλύτερους Κουρουπητούς.
- Τώρα στα της δίκης, νομίζω ότι όποια και αν είναι η απόφαση του δικαστηρίου, δεν έχει καμιά απολύτως σημασία σήμερα για μας και μόνο κάποιοι λίγοι θα νοιώσουν ηθικά δικαιωμένοι που καταδίκασαν ένα ….δήμαρχο, οι υπόλοιποι μάλλον τον ευχαριστούμε και δημόσια που τόσα χρόνια λουπά - λουπά μας έπαιρνε τα σκουπίδια μας, όσο οικολόγοι και αν αισθανόμαστε.
*********
Στις περισσότερες ανθρώπινες καταστροφές η φιλοσοφία μας είναι γνωστή «ας αφήσουμε το χρόνο και η φύση θα ξαναγεννηθεί κι αν δεν τα καταφέρει θα προσαρμόσουμε την παλιοκατασταση που κάναμε, αυτή που ζούμε, αυτή που βλέπουμε, στα μέτρα μας».
Αυτή είναι και η διαφορά μας από τους άλλους ανθρώπους της γης;
- Εμάς μας πειράζουν αυτά που δεν θα έπρεπε.
Μας πειράζει περισσότερο όταν μας βάζουν κάποιο πρόστιμο, παρά από την συντελούμενη καταστροφή.
Μας πειράζει περισσότερο ο παγκόσμιος διασυρμός και η κατακραυγή από το να ζούμε και να χαιρόμαστε την φύση σαν άνθρωποι.
Μας πειράζει περισσότερο να μην εκτεθούμε, να μην ρεζιλευτούμε σαν χώρα, σαν νομός, σαν πόλη από το να είμαστε σοβαροί και υπεύθυνοι και να προστατεύσουμε αυτά που βρήκαμε.
Αντίθετα δεν μας πειράζει που χάνουμε τις ομορφιές αυτές που χρειάστηκαν αιώνες και βάλε για να γίνουν, γιατί απλά έχουμε …φωτογραφίες.
Δεν μας πειράζει που στερούμε κάτι από τα παιδιά μας γιατί απλούστατα θα τα δουν σε κάποιο ντοκιμαντέρ.
Δεν μας νοιάζει σχεδόν για τίποτα, όμως έχομε την απαίτηση να πείσουμε τους άλλους ότι ζούμε στην Εδέμ ……… αμ δε.

Υ.Σ Ι. Τώρα κουρουπητός έγινε ο κόλπος και κάθε απόκρημνη πλαγιά που βλέπει θάλασσα, τώρα κουρουπητός έγινε και κάθε ρυάκι μικρό ή μεγάλο που φτάνει θάλασσα, τώρα κουρουπητός έγινε και το δημοτικό μας αποχετευτικό δίκτυο που πέφτει θάλασσα, τώρα λέτε να άνοιξε η όρεξη και άλλων για ….. μηνύσεις;

Δεν υπάρχουν σχόλια: