Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2008

ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΑ

Πριν αρκετά χρόνια μια ατυχής δήλωση ενός περιφερειάρχη, για το που τελειώνει η Κρήτη είχε κάνει αρκετή αίσθηση στην περιοχή μας, ταυτόχρονα είχε αναδείξει το μεγάλο πρόβλημα του πόσο (δυστυχώς) απομονωμένοι είμαστε. Ατυχής είπανε η δήλωση, ατυχείς όμως ήταν και οι δικές μας προσπάθειες για να αποδείξουμε το αντίθετο τόσα χρόνια.
Σίγουρα και δεν τελειώνει η Κρήτη στο Κολυμπάρι αλλά μην νομίσετε ότι και σήμερα ξέρουν πολλοί αξιωματούχοι (με έδρα την ντόπια πρωτεύουσα μας) που πραγματικά τελειώνει;
Θα μου πείτε καλά τι έπαθες απότομα και ξαγλίζεις παλιοκαταστάσεις, και πράματα που είναι παρελθόν.
- Απλά βλέπω ότι η ιστορία μπορεί να επαναλαμβάνεται, η αδιαφορία να είναι στα χάι της και ο ηθελημένος παραγκωνισμός μας από τα πράσινα και μπλε ανθρωπάκια σε καθημερινή βάση, όμως αν το καλοδείτε μπορεί και να μας βγει σε καλό γιατί αν μας ξέρανε ποιος δεν μου λέει ότι ο υπερδήμος του Πλατανιά δεν θα μας έπαιρνα …..αμπάρζα και μας.
Βέβαια αυτοί που χρόνια τώρα μας ζητάνε την ψήφο μας, που ανήκουν και στις δυο παρατάξεις, που ποτέ δεν μας ξεχνούν όταν και άμα μας έχουν ανάγκη κρατούν σιγή ιχθύος για τους νέους δήμους, λες και μετά τα γεγονότα στο Ελαφονήσι αποφάσισαν να μην ξανασχοληθούν με τα της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Λέτε ;

Μια πληροφορία πολύ σοβαρή που σιγοκαίει στα μπέτια μερικών στην νότια μεριά, είναι ότι δεν ενθουσιάζονται και τόσο με την ιδέα για συγχώνευση του δήμου τους με τους άλλους δύο δήμους. Βέβαια υπάρχει μουγκαμάρα για τους λόγους, αλλά μια πηγή μου είπε ότι είναι ευνόητο αν και εφόσον έλθουν βόρεια πάλι θα ξαναρχίσουν τα γνωστά προβλήματα που υπήρχαν με τον Πελεκάνο, αλλά θα χαθεί η καλή και από κοινού επενδυτική προσπάθεια των τελευταίων χρόνων. Λέτε ;
Φυσικά για να μην ξεχνιόμαστε, εκεί υπάρχει και η μόνη αναπτυξιακή εταιρεία της Επαρχίας, πολύ κερδοφόρα και με μέλλον, κάτι που οι δικοί μας δήμαρχοι τόσα χρόνια δεν μπορούσαν να κάνουν στις αποδώ ομορφιές μας, αφήνοντας Μπάλο και Φαλάσαρνα σε ξένα χέρια. Πολλά τα λεφτά λοιπόν στην παραλία του Ελαφονησιού !

Ένα άλλο θέμα που μπορεί να μην είναι της στιγμής αλλά «μπήγει τα νύχια του» στην κουβέντα περί συνενώσεων είναι αν οι δήμαρχοι που κυβερνούν τώρα θα είναι και υποψήφιοι στον νέο υπερδήμο, κάτι που όπως και να το κάνουμε παίζει πολύ, όχι εδώ που έχουμε τελευταία αποκτήσει άλλες συνήθειες, αλλά στους γύρω μας ! Με ένα δήμο 11.000 κατοίκων καθόλου δύσκολο να βρεθεί ο κατάλληλος που θα τον γνωρίζουν όλοι, εξάλλου σε μια γειτονιά ζούμε, όμως σε μια γειτονιά τύπου επαρχίας που ονειρεύονται κάποιοι, τα κουκιά είναι πολύ διαφορετικά και μάλλον γέρνουν προς τα ανατολάς !
Βέβαια ας μην προτρέχουμε γιατί σε κάποια στιγμή και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα συμβεί αυτό, τα πρασινομπλέ μπερέ θα ενεργοποιηθούν και τότε σίγουρα θα έχουμε και τους γνωστούς …….. διορισμούς.
Εδώ όθε τα μέρη μας μια άλλη πηγή, κρουσταβραχιονάτη, μου είπε ότι και κάποιοι πρώην δήμαρχοι ευελπιστούν να είναι υποψήφιοι στον υπερδήμο μιας και έχασαν παλαιότερα τις ευκαιρίες να διοικήσουν Καποδιστριακά.
Λέτε;

Όμως επειδή ζούμε στην εποχή των φαινομένων της γιγάντωσης της πολιτικής διαφθοράς, στην εποχή της εξασθένησης της συμμετοχής στα κοινά σε τοπικό επίπεδο, μήπως συνάμα με τους νέους δήμους θα έπρεπε να αλλάξει και ο κώδικας στην Τοπική αυτοδιοίκηση και να γίνει λίγο ποιο δημοκρατικός;
Σήμερα ο δήμος είναι ο δήμαρχος, τα τοπικά συμβούλια είναι χωρίς αρμοδιότητες, το εκλογικό σύστημα μόνο απαγορεύει, δεν υπάρχει συμμετοχικός θεσμός, η αντιπολίτευση είναι αποκλεισμένη και φυσικά το σπουδαιότερο δεν εκλέγεσαι αν δεν ανήκεις σε κάποιο κομματικό μηχανισμό.
Βέβαια αυτά είναι ψηλά γράμματα όμως τα ερωτήματα θα μένουν !
- Μπορεί να αλλάξει το εκλογικό σύστημα του 42%;
- Μπορεί να αλλάξει ο τρόπος εκλογής του δημάρχου;
- Μπορεί τα τοπικά συμβούλια να έχουν καθορισμένες αρμοδιότητες ;
- Μπορεί κάποιος που αγαπάει το τόπο του και θέλει να ασχοληθεί με τα κοινά να κατέβει στις εκλογές χωρίς υποχωρήσεις για συνεργασίες με κεντρικά σχήματα;
Αν όλα αυτά τεθούν στο τραπέζι τότε ο Καποδίστριας 2 και κάθε Καποδίστριας θα μπορεί να είναι χρήσιμος και μόνο τότε θα ακουστεί ότι ο Καποδίστριας 2 ΔΕΝ είναι άσκηση γεωγραφίας, ΔΕΝ είναι αποτέλεσμα παρεμβάσεων εξυπηρέτησης τοπικών συσχετισμών κομματικού χαρακτήρα, αλλά αποτελεί όραμα ανάπτυξης !

Δεν υπάρχουν σχόλια: