Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.







Τετάρτη 11 Ιουνίου 2014

Η ΑΡΔΕΥΣΗ ΣΕ ΦΑΛΑΣΑΡΝΑ ΚΑΙ ΧΡΥΣΟΣΚΑΛΙΤΙΣΣΑ

Οι φετινές βροχοπτώσεις είναι εξαιρετικά μειωμένες (75% της μέσης ετήσιας βροχόπτωσης). Ήδη έχουμε μπει στην θερινή περίοδο όπου οι ανάγκες σε νερό θα παρουσιάσουν μεγάλη αύξηση. Κατά την προηγούμενη Δημοτική περίοδο δυστυχώς δεν υπήρξε συντεταγμένη και συστηματική προσπάθεια επίλυσης των προβλημάτων.
Σχετικά παραδείγματα είναι το πρόβλημα έλλειψης νερού σε δύο από τις δυναμικότερες περιοχές στον αγροτικό τομέα (κυρίως θερμοκήπια) δηλαδή στην περιοχή Πλατάνου-Φαλασάρνων και στην περιοχή Χρυσοσκαλίτισας, για την περιοχή Πλατάνου-Φαλασάρνων εκτός της έλλειψης νερού υπάρχει και σοβαρότατο πρόβλημα υφαλμύρωσης.
Η λύση της κατασκευής Λιμνοδεξαμενής είναι ενδεδειγμένη. Δεν προχωρεί όμως και παραμένει στο στάδιο των υποσχέσεων  εξ αιτίας της απροθυμίας των υπευθύνων να πιέσουν για λύση των διοικητικών προβλημάτων (Δασικό κλπ).
Η λιμνοδεξαμενή Χρυσοσκαλίτισσας ακόμα δεν έχει επισκευασθεί και οι αγρότες-επιχειρηματίες ευρίσκονται σε μεγάλη δυσκολία.
Με δεδομένη την κατάσταση αυτή θα πρέπει από τώρα να προετοιμασθούμε να αντιμετωπίσουμε κατά προτεραιότητα το έντονο πρόβλημα λειψυδρίας των περιοχών αυτών με έργα τα οποία θα είναι δυνατόν να υλοποιηθούν σε σχετικά σύντομο χρόνο.
Ειδικότερα για την περιοχή Φαλασάρνων η λύση είναι κατασκευή έργου συλλογής και μεταφοράς ποσοτήτων νερού από το ρέμα Μελισσιάς.
Έτσι κατά το χρονικό διάστημα από Οκτώβριο έως και Απρίλιο θα είναι δυνατή η μεταφορά, στην περιοχή Φαλασάρνων, ποσοτήτων νερού (το οποίο το Χειμώνα καταλήγει στη θάλασσα).
Αυτό θα έχει ως επί πλέον αποτέλεσμα την μείωση των αντλήσεων για την ίδια περίοδο άρα θα δοθεί η δυνατότητα αύξησης της στάθμης του υδροφόρα και μείωση του κινδύνου περαιτέρω υφαλμύρωσης. Επίσης θα βελτιωθεί και η ποιότητα του αρδευτικού νερού.
Βεβαίως κατά το ίδιο διάστημα θα πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες όλον μας για την κατασκευή της Λιμνοδεξαμενής Πλατάνου και επισκευής της Λιμνοδεξαμενής Χρυσοσκαλίτισας.
Παράλληλα όλοι θα πρέπει να εργασθούν στην κατεύθυνση της μείωσης της σπατάλης νερού και την μείωση των απωλειών από προβληματικά δίκτυα.
Σε κάθε περίπτωση, και αυτό ισχύει για όλο τον Δήμο, θα πρέπει να αυξηθεί η επαγρύπνηση και οι ενέργειές μας με σκοπό την κατοχύρωση των υδάτων ως Δημόσιο Αγαθό στο οποίο την διαχείριση και τα δικαιώματα θα πρέπει να έχουν αποκλειστικά και χωρίς εξαιρέσεις ο Δήμος και οι πολίτες.
Κουκουράκης Κων/νος
Πρώην Δήμαρχος Ιναχωρίου
Δημοτικός Σύμβουλος Κισάμου

5 σχόλια:

Unknown είπε...

Λέει ο κος Κουκουράκης ότι η λιμνοδεξαμενή της Χρυσοσκαλίτισσας δεν έχει επισκευαστεί ...Το να προβλέπεις είναι σοφότερο παρά να μνημονέυεις....Σαν Δήμαρχος Ινναχωρίου είμαι σίγουρος οτί στα αυτιά του έρχονταν μηνήματα από κατοίκους-αγρότες της περιοχής πως η μεμβράνη στεγανοποίησης είχε αλλοιωθεί (μικρές και μεγάλες τρύπες).Τι έκανε τότε ο Δήμαρχος? Μάλλον τσιμπολογούσε καλομελωμένους ΛΟΥΚΟΥΜΑΔΕΣ(!!!).....

Ανώνυμος είπε...

Μάλλον κ. Γιάννη δεν είστε σωστά ενημερωμένος. Υπέυθυνος για τις λιμνοδεξαμενές ήταν και είναι ο ΤΟΕΒ Χρυσοσκαλίτισσας ο οποίος και είχε προβεί σε όλες τις σχετικές ενέργειες, προς τους αρμόδιους φορείς (περιφέρεια Κρήτης, υπουργείο Γεωργίας), για την κατάσταση των λιμνοδεξαμενών και τον έλεγχο αυτών ως προς την στεγανότητα και τη σωστή λειτουργία τους. Ο δήμος Κισάμου, μετά την αποτυχή παρέμβαση του κ. Βουλγαράκη για τη λειτουργία της νέας γεώτρησης στο Βολακιά, μπήκε και αυτός χωρίς επιτυχία στα δρώμενα του ΤΟΕΒ με ταξίματα και παρεμβολές στη λειτουργία του.
Κογχυλάκης Κυριάκος σύμβουλος τοπικής κοιν. Βάθης και πρώην μέλος Δ.Σ. ΤΟΕΒ Χρυσοσκαλίτισσας

Ιωάννης Παπαδάκης είπε...

Προς τον "φίλο" Γιάννη Νίκου....το οτι έχεις μια αντιπάθεια σε ορισμένους εκλεγμένους δεν είναι κακό όμως καταντάει βαρετό να (κατα)κρίνεις το ίδιο άτομο αγνοώντας την πραγματικότητα. Τέλος καλό είναι να γράψεις ένα πραγματικό όνομα για να μάθουμε αν όλα αυτά που λες τα λες με εμπάθεια..ή από αγάπη.

Unknown είπε...

Φίλε μου Κυριάκο,μάλλον εθελοτυφλείς και ξεχνάς ότι τον εκάστοτε πρόεδρο του ΤΟΕΒ προτείνει-(διορίζει) ο εκάστοτε δήμαρχος δίνοντάς του,την δύναμη από τους εκλεγμένους συμβούλους φιλικά προσκείμενους άρα λοιπόν είναι ενημερωμένος για την πορεία της επιχείρησης-(φορέα)
Αγαπητέ Γιάννη τι να κάνω;;
που η μητέρα μου είναι από την Κίσαμο όπου και κατοικώ και ο πατέρας μου από τον Τύρναβο δεν έχω καμία εμπάθεια με κανέναν αλλά δεν μπορώ να συμβιβαστώ με ανθρώπους που κουνούν το δάκτυλο και κρύβουν τις ευθύνες τους κάτω από καλογραμμένες επιστολές που το μόνο έχουν να δώσουν είναι εντυπώσεις.

Σίγουρα με αγάπη και όχι εμπάθεια.

Ανώνυμος είπε...

Απ΄ότι διαβάζω κ.Γιάννη έχω δίκιο, ότι δεν είστε ενήμερος σε ότι αφορά την αυτοδιοίκηση και τους ΤΟΕΒ. Μια σύντομη ενημέρωση από τον ίδιο τον κ.Κουκουράκη σε ότι αφορά την κείμενη νομοθεσία των ΤΟΕΒ και του Καλλικράτη, θα σας έλυνε πολλές απορίες. Όσο αφορά τα Δ.Σ. των ΤΟΕΒ είναι εκλεγμένα μέσα από κανονική εκλογική διαδικασία από τα κατά τόπους μέλη και την υψηλή επιστασία - έλεγχο οικονομικό, είχε η Νομαρχία και μετά τον Καλλίκράτη ο Δήμος και η Περιφέρεια Κρήτης.
Όσο για τις εντυπώσεις, των καλογραμμένων επιστολών, καλό θα είναι να ενημερωθείτε για τα αναπτυξιακά έργα του πρώην δήμου Ιναχωρίου και τότε θα καταλλάβετε ότι το καλογραμμένο δεν πάει για τις εντύπωσεις αλλά για τις ευκαιρίες που χάθηκαν και τα πισωγυρίσματα που είχαμε τα τρία τελευταία χρόνια στο Δήμο μας και ιδιαίτερα στην περιοχή μου.
Κογχυλάκης Κυριάκος